Αρχική Ελλάδα Ένοπλες Δυνάμεις: Μήνας – «φωτιά» με μπαράζ ασκήσεων – Άπαντες με το...

Ένοπλες Δυνάμεις: Μήνας – «φωτιά» με μπαράζ ασκήσεων – Άπαντες με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Απόλυτη ετοιμότητα από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο – Ανεπτυγμένο σε Αιγαίο και  Ανατολική Μεσόγειο όλο το Πολεμικό Ναυτικό – Προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα Στρατός Ξηράς, Αεροπορία και κομάντο της ΔΕΠ – Συνεχείς απαιτητικές ασκήσεις σε όλους τους Κλάδους.

Ψυχραιμία απέναντι σε κάθε πρόκληση, συνεχής εκπαίδευση και ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Αυτό είναι το πλάνο στο οποίο κινείται το ΓΕΕΘΑ, την ώρα που η Τουρκία επιμένει να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ειρήνη στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Οι συνθήκες εμπόλεμης κατάστασης που επιθυμεί να δημιουργήσει το καθεστώς Ερντογάν έχουν θέσει σε ύψιστη εγρήγορση τις Ένοπλες Δυνάμεις, με τη στρατιωτική ηγεσία να έχει ζητήσει να μην σταματά η εκπαιδευτική δραστηριότητα όλων των Κλάδων σε όλες τις Μονάδες της Επικράτειας. Μάλιστα, η εκπαίδευση έχει αποκτήσει μεγαλύτερη ένταση, με τους Επιτελείς να δίνουν έμφαση στη διακλαδικότητα, τη συνεργασία και την εφαρμογή σεναρίων προσαρμοσμένα στις σημερινές τουρκικές προκλήσεις.

Μεθοδικά και αποφασιστικά, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι Αρχηγοί των τριών Κλάδων, απαντούν στην κλιμακούμενη επιθετικότητα με μπαράζ ασκήσεων σε Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία, ενώ οι κομάντο της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο. Άλλωστε, είναι αυτοί που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της μάχης σε περίπτωση «θερμού» επεισοδίου με την Τουρκία. Στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες συμμετέχουν και συμμαχικές χώρες, στέλνοντας μήνυμα συμμαχικής αποτροπής στο τουρκικό καθεστώς.

Οι εικόνες από την συνεκπαίδευση με τους Γάλλους στην καρδιά του Αιγαίου, στο πλαίσιο της άσκησης «Αργώ 22», η πολύ σημαντική άσκηση «Eunomia ‘22» με τη συμμετοχή Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας και Κύπρου, αλλά και η παρουσία του θηριώδους αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS George H.W. Bush στη Σούδα, προκαλούν νευρικό κλονισμό στον Ταγίπ Ερντογάν που ακόμα κι αν αναζητά ευκαιρία επίθεσης στο Αιγαίο, βλέπει συνεχώς ελληνική σημαία.

Η στρατιωτική ηγεσία μάλιστα έχει προγραμματίσει σειρά ασκήσεων μέχρι σχεδόν τα Χριστούγεννα, με το προσωπικό να είναι κυριολεκτικά μονίμως με το δάχτυλο στη σκανδάλη.

Πιο συγκεκριμένα, το αμέσως επόμενο διάστημα προγραμματίζονται οι εξής εκπαιδευτικές δραστηριότητες, από τη Θράκη μέχρι το Καστελλόριζο:

  • Olympic Cooperation: Η άσκηση μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών στην Θράκη που πλέον έχει καθιερωθεί και συγκεντρώνει τεράστιο ενδιαφέρον, με τα τεθωρακισμένα των δύο χωρών να κόβουν την ανάσα και να διαγωνίζονται σε συνθήκες πραγματικής μάχης.
  • Aegean Seal: Πρόκειται για την άσκηση της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, με τους επίλεκτους κομάντο να εκπαιδεύονται στον Ευβοϊκό, σε συνεργασία με συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ.
  • Nemesis: Η μεγάλη πολυεθνική άσκηση στην Κύπρο, με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, ΗΠΑ, Γαλλίας και Ιταλίας. Η Ελλάδα παραδοσιακά στέλνει ισχυρές δυνάμεις για να συμμετάσχουν, με πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη.
  • Τρίαινα – Αστραπή – Λόγχη: Η συνεχής εκπαιδευτική δραστηριότητα του Πολεμικού μας Ναυτικού στο κεντρικό και Ανατολικό Αιγαίο. Μονάδες επιφανείας και υποβρύχια εκτελούν τα πλέον απαιτητικά σενάρια σε κάθε μορφή ναυτικού πολέμου.
  • Νιριής: Άσκηση στο Κρητικό Πέλαγος με την συμμετοχή της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 (Standing NATO Maritime Group Two/SNMG 2) και της Μόνιμης Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης 2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group Two/SNMCMG 2). Η Ελλάδα συμμετέχει με φρεγάτες και τα οργανικά τους ελικόπτερα, υποβρύχια, πυραυλακάτους αλλά και δυνάμεις πεζοναυτών της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ και μαχητικά αεροσκάφη.
  • «Μέδουσα ‘22»: Η σπουδαία διακλαδική άσκηση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, η οποία έχει πλέον καθιερωθεί και ενισχύει την ήδη στενή στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών. Είναι πιθανό, για μια ακόμη χρονιά, στην άσκηση να συμμετάσχουν και οι Δυνάμεις της Κύπρου, ενώ παραμένει άγνωστο αν σε κάποιο από τα σενάρια «παίξουν» και γαλλικά πλοία ή αεροσκάφη, όπως το 2020.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ασφαλιστικό: Πόσο συμφέρουν τα πλασματικά στη μειωμένη σύνταξη – Παραδείγματα

Η μειωμένη σύνταξη αποτελεί διέξοδο στις περιπτώσεις ανεργίας, οικογενειακών υποχρεώσεων ή εναλλακτικής επαγγελματικής δραστηριότητας.Και καθώς το πέναλτι για την πρόωρη έξοδο...

Goldman Sachs: Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντικαταστήσει 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας

Πόσο μπορεί να επηρεάσει η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) την αγορά εργασίας; Νέα έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs αναλύσει πως θα...

Αυξημένη κατά 69,9% είναι η πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας το πρώτο δίμηνο σε σχέση με πέρυσι

Ο Ιανουάριος 2023 «έκλεισε» με μέση πληρότητα 50,9% (έναντι 26,7% του 2022 και 50,7% του 2019), αυξημένη κατά 90,2% έναντι...

Περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυροβόλα όπλα στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2023

Στις ΗΠΑ, οι απώλειες ζωών ως αποτέλεσμα διαφόρων επιθέσεων με χρήση πυροβόλων όπλων ξεπέρασαν τις 10 χιλιάδες πριν ολοκληρωθεί το πρώτο...

Eurostat: Στη χειρότερη θέση η Ελλάδα στη μείωση καταθέσεων σε επίπεδο ευρωζώνης

Οι Έλληνες είναι οι πιο ανήσυχοι σε επίπεδο ευρωζώνης, σε ό,τι αφορά την ακρίβεια στην αγορά«Πρωταθλητές» αναδεικνύονται οι Έλληνες (σε επίπεδο ευρωζώνης) στην…απόσυρση των...