Αρχική Κόσμος Ενστάσεις από πολλές ευρωπαϊκές χώρες για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ενστάσεις από πολλές ευρωπαϊκές χώρες για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Χωρίς τελική συμφωνία για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας έκλεισαν οι σημερινές συνομιλίες σε επίπεδο πρεσβευτών των κρατών μελών, ωστόσο έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στο μεγαλύτερο τμήμα των κυρώσεων και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να συμφωνήσουν στις λεπτομέρειες ενός νέου πακέτου ρωσικών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο θα λειτουργήσει η απαγόρευση της πετρελαϊκής βιομηχανίας του Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέφεραν διπλωμάτες στο POLITICO.

Οι συνομιλίες μεταξύ των 27 διακόπηκαν χωρίς συμφωνία την Κυριακή, και αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες αναμένεται τώρα να συντάξουν νέο συμβιβαστικό σχέδιο προτού προκηρύσσουν νέα συνεδρίαση διπλωματών τη Δευτέρα ή την Τρίτη.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο «φρένο» στην επίτευξη συμφωνίας στο 6ο πακέτο κυρώσεων αποτελεί το ζήτημα της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, οι οποίες τροφοδοτούνται πετρέλαιο μόνο μέσω ενός αγωγού από τη Ρωσία. Η Ουγγαρία εξακολουθεί να μην είναι ικανοποιημένη με τα δύο επιπλέον έτη (ως το τέλος του 2024) που της έχουν προταθεί για το ολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Ανάλογη παράταση φαίνεται να ζητά και η Σλοβακία, αλλά και η Τσεχία. Επιπλέον, δεν είναι λίγα τα κράτη-μέλη της ΕΕ που ζητούν εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενεργειακή τους ασφάλεια.

«Το Συμβούλιο είναι ενωμένο σε ό,τι αφορά την ανάγκη υιοθέτησης του 6ου πακέτου κυρώσεων», όπως επισημαίνουν από κοινού πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ. «Απομένει ακόμα μια δουλειά για να ολοκληρώσουμε σε πνεύμα αλληλεγγύης, τις εγγυήσεις που είναι απαραίτητες για τους όρους πετρελαϊκού εφοδιασμού προς τα κράτη-μέλη που βρίσκονται σήμερα σε μια κατάσταση πολύ ειδική σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό από ρωσικό αγωγό πετρελαίου», προσθέτουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν: «Επαφές σε όλα τα επίπεδα θα συνεχιστούν στην αρχή της εβδομάδας με σκοπό την επίτευξη συνολικής συμφωνίας για το 6ο πακέτο κυρώσεων, το συντομότερο δυνατό».

Απεσταλμένοι έχουν συναντηθεί πολλές φορές για να συζητήσουν το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας χωρίς να καταφέρουν να υπογράψουν τις προτάσεις, το οποίο ανακοινώθηκε για πρώτη φορά δημόσια από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 4 Μαΐου.

Μέχρι τις 27 Απριλίου, οι 27 είχε αγοράσει περίπου 44 δισεκατομμύρια ευρώ ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία με, σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα.

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία – που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο – ηγήθηκαν των ενστάσεων για το σχέδιο της φον ντερ Λάιεν την περασμένη εβδομάδα και, μαζί με την Τσεχική Δημοκρατία, κέρδισαν παραχωρήσεις από την Επιτροπή, ώστε να έχουν περισσότερο χρόνο για να συμμορφωθούν με την απαγόρευση.

Η ουγγρική κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν ήταν και πάλι την Κυριακή που καθυστέρησε μια συμφωνία, ανέφεραν διπλωμάτες. Την Παρασκευή προειδοποίησε ότι το σχέδιο σταδιακής κατάργησης του ρωσικού πετρελαίου θα καταστρέψει την οικονομία της Ουγγαρίας, παρομοιώνοντας τον αντίκτυπο με μια «πυρηνική βόμβα».

«Δεν υπάρχει συμβιβασμός μεταξύ των κρατών μελών», ανέφερε διπλωμάτης της ΕΕ. «Η Ουγγαρία εξακολουθεί να αντιτάσσεται [στο πακέτο], και αυτό είναι το πρόβλημα».

Μετά την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας την Παρασκευή, οι πρεσβευτές της ΕΕ συνεδρίασαν εκ νέου την Κυριακή για νέο γύρο διαπραγματεύσεων, ωστόσο οι συνομιλίες είχαν τελειώσει νωρίς το απόγευμα. Οι διπλωμάτες της ΕΕ ανέμεναν αρχικά να επιτύχουν συμφωνία μέχρι την Παρασκευή ή το Σαββατοκύριακο το αργότερο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη σταδιακή κατάργηση του ρωσικού αργού πετρελαίου εντός έξι μηνών και του διύλισης πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους. Τα πιο πρόσφατα σχέδια, τα οποία κυκλοφόρησαν την Κυριακή , προβλέπουν να δώσουν στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία διορία μέχρι το τέλος του 2024, και στην Τσεχική Δημοκρατία μέχρι τα τέλη Ιουνίου του ίδιου έτους, πριν από την έναρξη του πετρελαϊκού εμπάργκο.

«Είναι αδύνατο», ανέφερε ο διπλωμάτης. «Θέλουν κάτι σαν πλήρη εξαίρεση. Αλλά αυτό είναι τρελό.»

Η Βουλγαρία είναι επίσης δυσαρεστημένη με το κείμενο, ανέφερε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ στο POLITICO, ζητώντας επίσης μεγαλύτερη περίοδο σταδιακής κατάργησης.

Διπλωμάτες αναμένουν ότι η επόμενη συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ θα λάβει χώρα τη Δευτέρα ή την Τρίτη, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να εκφωνήσει τις περαιτέρω προθέσεις του τη Δευτέρα.

Το προγραμματισμένο εμπάργκο πετρελαίου δεν είναι το μόνο σημείο διαφωνίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Άλλες διαφωνίες περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, εάν θα πρέπει να απαγορευθεί στα σκάφη της ΕΕ να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο. Αυτό το μέρος της δέσμης μέτρων έχει τεθεί σε αναμονή περιμένοντας κάποια μορφή συντονισμού σε επίπεδο G7.

Οι δυσκολίες ενδέχεται να επιδεινωθούν μόνο καθώς η ΕΕ εντείνει τις κυρώσεις της κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ειδικά όταν η προσοχή στρέφεται στην απενεργοποίηση της παροχής ρωσικού αερίου.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πως το κλέψιμο μιας αγελάδας οδήγησε στην ίδρυση της Hyundai

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1967 στη Νότια Κορέα και πλέον έχει 75 χιλιάδες εργαζόμενους σε όλον τον κόσμο, έχοντας τη δυνατότητα...

Ποια κρίση; Διπλασιάστηκαν οι υπερπλούσιοι στην Ελλάδα – Ποια είναι η πλουσιότερη γυναίκα

Την ώρα που εκατομμύρια Έλληνες αγωνιούν για τις αυξημένες τιμές στην ενέργεια και τα τρόφιμα, 64.000 ζουν μια πλούσια και πολυτελή ζωή αδιαφορώντας για...

Παν. Τζαβάρας: Ρυθμιστές της αυτοδυναμίας τα κόμματα εκτός Βουλής

Οι επερχόμενες εκλογές του 2023, οι δέκατες ένατες της περιόδου της Μεταπολίτευσης, έχουν κάποια τεχνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά που τις καθιστούν...

Έκτακτο επίδομα 600 ευρώ τα Χριστούγεννα – Η επίσημη απόφαση για δικαιούχους

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που αφορά στο έκτακτο επίδομα, ύψους 600 ευρώ, στο ένστολο προσωπικό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη...

Βέλγιο: Ένα χωριό 165 κατοίκων κέρδισε το τζχακ ποτ στο λαχείο και πήρε 143 εκατ. ευρώ

Τα Χριστούγεννα ήρθαν νωρίτερα για 165 Βέλγους σε ένα μικρό χωριό του βελγικού βορρά ονόματι Όλμεν, οι οποίοι κέρδισαν στη λαχειοφόρο...