Αρχική Ελλάδα Εντός του έτους η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ “παρέα” με τα έξυπνα ρολόγια

Εντός του έτους η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ “παρέα” με τα έξυπνα ρολόγια

Μία από τις πιο “καυτές” πατάτες που έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια του ο ενεργειακός κόσμος στην Ελλάδα είναι αυτή της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, για την οποία και αναμένονται άμεσα εξελίξεις, και ο συνεπακόλουθος διαγωνισμός για τους 7.5 εκατομμύρια “έξυπνους” μετρητές μέσω των οποίων ο ΔΕΔΔΗΕ προσπαθεί να εκσυγχρονίσει τα δεδομένα της μέτρησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως είναι γνωστό, η προηγούμενη διοίκηση του ΥΠΕΝ επεδίωκε τη γρήγορη ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία θα ανέρχεται στο 49% των συνολικών μετοχών του τελευταίου, και προς τούτο πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις μεταξύ της ΔΕΗ και της Goldman Sachs. Σύμφωνα με δημοσιεύματα κατά τη διάρκεια του market test έδειξαν ενδιαφέρον 19 επενδυτικά σχήματα από τα οποία τουλάχιστον 4 ή 5 θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Μάλιστα η συμμετοχή στο ΔΕΔΔΗΕ θεωρείται μία προσοδοφόρα επένδυση και τραβά το ενδιαφέρον μεγάλων funds, καθώς το επονομαζόμενο WACC, δηλαδή το Return of Interest της επένδυσης υπολογίζεται στο 7-8%. Από αυτή την εξίσωση πάντως θα μείνουν εκτός οι Κινέζοι επενδυτές, δηλαδή η εταιρία State Grid, η οποία ούτως ή άλλως συνδέεται με τον ΑΔΜΗΕ με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, οι Κινέζοι δεν το βάζουν κάτω και έχουν προσφύγει στις Βρυξέλλες προκειμένου να επιστρέψουν στη μεγάλη επενδυτική αρένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επόμενη εξέλιξη για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται στις 19 Φεβρουαρίου, όπου και η Goldman Sach’s θα υποβάλλει τις προτάσεις της στη ΔΕΗ σχετικά με τα επενδυτικά σχήματα.

Τα έξυπνα ρολόγια

Ένας διαγωνισμός, ο οποίος συμβαδίζει με την πορεία της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, είναι αυτός της εγκατάστασης των 7.5 εκατομμυρίων “έξυπνων” μετρητών. Μάλιστα, συμφωνά με πηγές δεν αποκλείεται ο διαγωνισμός να ακολουθήσει άμεσα, ακόμα δηλαδή και εντός τριμήνου από την ιδιωτικοποίηση.

Στο παραπάνω συνάδει και η πρακτική της αγοράς καθώς έχει αποδειχθεί πως η όποια επένδυση έπεται της ιδιωτικοποίησης και δε συμβαδίζει ή προηγείται αυτής. Πιο συγκεκριμένα, ο εν λόγω διαγωνισμός ανέρχεται μεταξύ των 850 εκατ. έως το 1 δισ. ευρώ και αφορά την προμήθεια για την επερχόμενη αντικατάσταση 7,5 εκατ. αναλογικών ρολογιών με «έξυπνους μετρητές». Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η εγκατάσταση ενός πανελληνίου κέντρου τηλεμέτρησης, που θα συνοδευθεί από τον απαραίτητο εξοπλισμό (Hardware) και λογισμικό, καθώς και ο διαγωνισμός για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν και τα κινητά τηλέφωνα (smart phones) στις απαιτήσεις των έξυπνων μετρητών.

Πρόκειται για ένα έργο που έχει μπει και βγει πολλές φορές από την “κατάψυξη” κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, το οποίο παρ’όλ’αυτα εντάχθηκε πρόσφατα στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πλέον γίνεται λόγος για είσοδο σε τροχιά υλοποίησης . Το κύριο ερώτημα που τίθεται είναι αυτό της χρηματοδότησής του, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει ένα μείγμα μεταξύ των πόρων που θα προέλθουν από κεφάλαια του ΔΕΔΔΗΕ, του επενδυτή και ενός τραπεζικού ή χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Τα οφέλη

Τα οφέλη που θα προκύψουν από τα νέα ρολόγια είναι πολλαπλά. Όσον αφορά το διαχειριστή θα αυξηθεί το επίπεδο εξοικονόμησης δαπανών καθώς και θα ενισχυθεί περαιτέρω η αξία του δικτύου εν όψει της ιδιωτικοποίησης. Επίσης, ο διαχειριστής θα έχει άμεσα διαθέσιμες τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός και να αποκρίνεται πιο άμεσα σε περίπτωση προβλήματος ή βλάβης, ενώ θα αντιμετωπιστεί και το ζήτημα των ρευματοκλοπών.

Τα έξυπνα ρολόγια θα παρέχουν δυναμικά συστήματα τιμολόγησης στους καταναλωτές. Επίσης, θα είναι δυνατή η καταμέτρηση των κιλοβατώρων σε ζωντανό χρόνο και θα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη η εικόνα της κατανάλωσης, έτσι ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να τη ρυθμίζουν ανάλογα με τα οικονομικά τους δεδομένα.

Όσον αφορά τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, αυτοί θα μπορούν να παρέχουν σύνθετα πολυζωνικά τιμολόγια μέσω των οποίων ο καταναλωτής θα μπορεί να μειώνει το κόστος της ενέργειας ανάλογα των ενεργειακών αναγκών του.

[πηγή]

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Η νύφη και ο γαμπρός δέχονται «πυρά» για τη χρέωση στο φαγητό των καλεσμένων του γάμου

Ένα ανώνυμο ζευγάρι (νύφη και γαμπρός) έγινε θέμα συζήτησης σε ομάδα του Facebook με θέμα «άβολες στιγμές και ιστορίες από γάμους», αφού έστειλαν προσκλήσεις...

Αγία Βαρβάρα: Παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας κατά των γονιών της δηλώνει σύζυγος του γιατρού

Μυστήριο καλύπτει το κίνητρο της δολοφονίας του 57χρονου στην Αγία Βαρβάρα. Ο 69χρονος πεθερός ομολόγησε πως σκότωσε τον γαμπρό του, υποστηρίζοντας πως φερόταν άσχημα...

Ζητούσε 760.000 ευρώ για τραυματισμό στην πλάτη, αλλά την «τσάκωσαν» να πετάει ολόκληρο έλατο

Δικαστήριο στην Ιρλανδία απέρριψε την αγωγή γυναίκας, που ζητούσε 650.000 λίρες (περίπου 760.000 ευρώ) ως αποζημίωση για τη βλάβη που υπέστη κατά τη διάρκεια αυτοκινητιστικού...

Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας: Πόσο κοστίζει το καρναβάλι για μια οικογένεια σε δημοφιλείς προορισμούς

Από μέσα Ιανουαρίου και μετά είχαμε ήδη πολύ υψηλά ποσοστά προκρατήσεων, τουλάχιστον στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς και στις καρναβαλικές...

Εκτός σχεδίου: Μόνο σε… γειτονιά θα μπορεί να χτιστεί νέα κατοικία – Αυτές είναι οι νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος

Νέους κανόνες για τα άρτια οικόπεδα με “πρόσωπο” 25 μέτρα φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος Μόνο σε… γειτονιά θα...