Αρχική Ελλάδα Επείγουσα αεροδιακομιδή 7χρονου ασθενούς από το Ωνάσειο στη Ρώμη για μεταμόσχευση καρδιάς

Επείγουσα αεροδιακομιδή 7χρονου ασθενούς από το Ωνάσειο στη Ρώμη για μεταμόσχευση καρδιάς

Επείγουσα επιχείρηση μεταφοράς 7χρονου ασθενούς του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ), από εξειδικευμένη ομάδα Ιταλών ιατρών, στο Νοσοκομείο Bambino Gesu της Ρώμης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ), προ ολίγων ημερών το παιδί παρουσίασε ταχύτατα εξελισσόμενη καρδιακή ανεπάρκεια.

Έτσι, κρίθηκε απαραίτητο να ενταχθεί σε μηχάνημα εξωσωματικής κυκλοφορίας (ECMO), για την υποστήριξη της καρδιακής και της αναπνευστικής του λειτουργίας και να μεταφερθεί στην Ιταλία, για να νοσηλευτεί σε κέντρο, όπου πραγματοποιούνται παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις καρδιάς.

Καθώς η μεταφορά ασθενούς που υποστηρίζεται από ECMO, είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη και επισφαλής διαδικασία, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), σε συνεννόηση με τους ιατρούς του ΩΚΚ, αιτήθηκε προς τον ιταλικό ΕΟΜ την, κατ’ εξαίρεση, αποστολή εξειδικευμένης ομάδας Ιταλών ιατρών, με ειδικά εξοπλισμένο ασθενοφόρο, για την ασφαλή μεταφορά του παιδιού.

Δεδομένου ότι, για το εγχείρημα έπρεπε να προσέλθει στην Ελλάδα ιταλικό στρατιωτικό αεροσκάφος, για να παραλάβει μη Ιταλό πολίτη, απαιτήθηκαν εγκρίσεις σε επίπεδο πρωθυπουργού Ιταλίας, για τις οποίες, το Γραφείο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, τα αρμόδια Υπουργεία, Υγείας και Εθνικής Άμυνας και ένα σύνολο κυβερνητικών και στρατιωτικών φορέων σε Ελλάδα και Ιταλία, συνεργάστηκαν άμεσα και συντονισμένα και οι απαραίτητες εγκρίσεις εδόθησαν εντός ολίγων ωρών και χωρίς καθυστέρηση.

Την Τρίτη στις 12:45 μ.μ. το ιταλικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» φέροντας 12μελή ομάδα ιατρών και τεχνικών, ο οποίοι σε συνεργασία με την αντίστοιχη ομάδα του ΩΚΚ προετοίμασαν και παρέλαβαν τον μικρό ασθενή. Στις 8:30 μ.μ. ώρα Ελλάδος το παιδί είχε ήδη εισαχθεί στην κλινική μεταμοσχεύσεων του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Ρώμης Bambino Gesu, όπου σε άμεση προτεραιότητα θα αναμένει για συμβατό καρδιακό μόσχευμα το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Τόσο ο ΕΟΜ, όσο και το ΩΚΚ, ευελπιστώντας και στοχεύοντας πάντα στην επαρκή ανάπτυξη του εγχώριου μεταμοσχευτικού προγράμματος, εύχονται την ταχεία ανάρρωση του παιδιού και ευχαριστούν θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην ιδιαίτερη αυτή επιχείρηση, όπου ο επαγγελματισμός, η ετοιμότητα ανταπόκρισης, αλλά και η ανθρωπιά, συνέθεσαν μια δυνατή και αποτελεσματική ”αλυσίδα ζωής” για τον μικρό ασθενή» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Παράλληλα, απευθύνονται «Ιδιαίτερες Ευχαριστίες σε: Γραφείο Πρωθυπουργού Ελλάδος, Γραφείο Υπουργού και Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Γραφείο Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, Γενικό Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ/ΚΕΠΙΞ), Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), Κέντρο Επιχειρήσεων Ελληνικής Αστυνομίας, Δ/νση Τροχαίας Αττικής, Ομάδα ”Δίας”, Κέντρο Επιχειρήσεων Αστυνομίας, Επόπτες Ασφαλείας Διεθνούς Αερολιμένα ”Ελ. Βενιζέλος”, Δ/νση Διεθνών Ασφαλιστικών Σχέσεων ΕΟΠΥΥ, Προξενικές Αρχές σε Ελλάδα και Ρώμη, Γραφείο Πρωθυπουργού Ιταλίας, Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας Ιταλίας, Παιδιατρικό Νοσοκομείο Bambino Gesu Ρώμης, Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων Ιταλίας (CNT)».

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Οργή στη Γαλλία: Μοντέλο ποζάρει με φόντο τα επεισόδια, θαμώνες τρώνε σε εστιατόριο κι έξω φλέγεται ο τόπος

Σε παράλληλο σύμπαν ζουν κάποιοι στη Γαλλία, την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία του λαού είναι στους δρόμους και δίνει μία από τις μεγαλύτερες...

Αργίες 2023: Αντίστροφη μέτρηση για το Πάσχα – Πότε πέφτει και πότε κλείνουν τα σχολεία

Ευκαιρία για λίγη επιπλέον ξεκούραση!Η 25η Μαρτίου, που από τον νόμο έχει καθοριστεί ως υποχρεωτική αργία, πέρασε και οι περισσότεροι ήδη αναζητούν πότε θα...

Πότε καταβάλλεται η τρίτη δόση του επιδόματος θέρμανσης

Τις επόμενες μέρες και συγκεκριμένα εντός του Απριλίου αναμένεται να καταβληθεί στους δικαιούχους η τρίτη δόση του επιδόματος θέρμανσης.Η καταβολή της...

Διέρρηξαν φούρνο για μόλις 7,5 ευρώ

Το κατάστημα έχει γίνει στόχος διαρρηκτών καμιά δεκαριά φορές μέχρι τώραΔιάρρηξη σε αρτοποιείο με… λεία 7,50 ευρώ σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Το...

Με δύο… διαφορετικές ώρες ξύπνησαν οι Λιβανέζοι – Διαμάχη για την αλλαγή

Με δύο διαφορετικές ώρες ξύπνησε σήμερα ο Λίβανος καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών και των θρησκευτικών αρχών σχετικά με την απόφαση να...