Αρχική Πολιτική Επερώτηση Α. Μπούζα για τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό στην Π.Ε. Μεσσηνίας

Επερώτηση Α. Μπούζα για τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό στην Π.Ε. Μεσσηνίας

Να ενημερωθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου «για τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό σας στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, με ονομαστική αναφορά στα ποτάμια και τα ρέματα που θα παρέμβετε», ζητά με επερώτησή της που κατέθεσε προς τον Πρόεδρο του Σώματος Ι. Μαλτέζο η Περιφερειακής Σύμβουλος Μεσσηνίας της «Νέας Πελοποννήσου Αντωνία Μπούζα.

Η επερώτηση έχει ως εξής:

«Η κλιματική αλλαγή έδειξε ξεκάθαρα πως έχει επηρεάσει τις καιρικές συνθήκες της πατρίδας μας,  με ραγδαιότητα και επικινδυνότητα των φαινομένων, που εγκυμονούν κινδύνους για ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Για να γνωρίζει η Πελοποννησιακή κοινωνία, σύμφωνα με το άρθρο 224 του Ν.4555/2018 η αρμοδιότητα καθαρισμού ρεμάτων, από την ευθύνη των Δήμων, πέρασε πλέον στις οικείες Περιφέρειες.

Επομένως απαιτούνται εκτεταμένες δράσεις διατήρησης των υδατορεμάτων (μικρότερων και μεγαλυτέρων) σε κατάσταση καλής λειτουργίας. Αυτή η ευθύνη προϋποθέτει, στοχευμένο πρόγραμμα, προκειμένου ποταμοί και ρέματα όπου είχαν εγκαταλειφθεί πολλά χρόνια από τις Δημοτικές Αρχές που είχαν μέχρι τότε την αρμοδιότητα, να καθαριστούν, ενόψει και των δύσκολων και απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών, που πιθανώς επηρεάσουν την Πελοπόννησο και τη Μεσσηνία.

Δυστυχώς η Περιφερειακή Αρχή, κινείται χωρίς σχέδιο, αποσπασματικά και επιφανειακά στο ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας και αυτό είναι κάτι που ανησυχεί τις τοπικές κοινωνίες που βλέπουν αντί κινητικότητας και δράσης, ακινησία και υποσχέσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώ:

1. Πότε θα γίνει παρέμβαση στη Βαλύρα Μεσσηνίας στον ποταμό της Μαυροζούμενας;
Υπόψιν πως στις πλημμύρες του 2016 το εν λόγω ποτάμι, είχε προκαλέσει πολλές καταστροφές σε ζωϊκό κεφάλαιο, σε έξι (6) σπίτια, καλλιέργειες, αυτοκίνητα κλπ. Σήμερα υπάρχει έντονη ανησυχία, διότι η βλάστηση εκεί παραπέμπει σε ζούγκλα, δεν υπάρχει κοίτη και παρά τις συνεχείς οχλήσεις προς την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας για άμεση παρέμβαση, οι αρμόδιοι κωφεύουν. Για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των πολιτών, έστειλαν μηχάνημα έργου JCB με καταστροφέα, της Π.Ε. Μεσσηνίας, αλλά δεν επιχείρησε καθόλου, διότι το έστειλαν καίτοι είχε βλάβη.
Έκτοτε, οι απαντήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων προς τους αγωνιούντες πολίτες, είναι πως δεν βρίσκεται η Μαυροζούμενα σε κάποιο σχεδιασμό παρέμβασης. Επιπρόσθετα, χρήζουν παρέμβασης και  αρδευτικά κανάλια του ΓΟΕΒ, που βρίσκονται εντός του αστικού ιστού της Βαλύρας και αποτελούν εν δυνάμει έτερη εστία κινδύνου στην εν λόγω περιοχή.

2. Υπάρχει γνώση της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας για την ανάγκη παρέμβασης σε ρέμα από το όρος Μαγκλαβά μέχρι τα Κρεμμύδια;
Ενημερωτικά: Μετά την καταστροφική πυρκαγιά τον Αύγουστο  του 2021 στο όρος Μαγκλαβά στο Βλαχόπουλο, ρέμα που ξεκινάει από το όρος Μαγκλαβά και καταλήγει στα Κρεμμύδια, έχει μπαζωθεί με φερτά υλικά, αλλάζοντας την πορεία του, με αποτέλεσμα η εγκατάλειψή του σε αυτήν την κατάσταση, να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για ανθρώπινες ζωές, ζωϊκό κεφάλαιο και καλλιέργειες. Απαιτείται άμεσα καθαρισμός του συγκεκριμένου ρέματος, πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου .

3. Παρακαλώ όπως ενημερώσετε το Σώμα για τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό σας στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, με ονομαστική αναφορά στα ποτάμια και τα ρέματα που θα παρέμβετε. Πέραν της προφορικής ενημέρωσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρακαλώ, όπως καταθέσετε σχετικό υπόμνημα του σχεδιασμού σας».

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ποιες είναι οι 10 ακριβότερες πόλεις στο κόσμο

Κάθε μήνα, όταν έρχονται οι λογαριασμοί, τα νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο αναρωτιούνται πόσο έχει ακριβύνει η ζωή. Και αυτό το...

Βομβαρδιστικό B-21 Raider: Το πρώτο πολεμικό αεροσκάφος 6ης γενιάς που αποκαλύπτεται στον κόσμο

Το νέο βομβαρδιστικό αεροσκάφος των ΗΠΑ, B-21 Raider, πρόκειται να παρουσιάσει την Παρασκευή η Northrop Grumman Corporation, σε συνεργασία με την...

Προειδοποίηση των ειδικών για την ατμόσφαιρα τον χειμώνα -Τι θα φέρει η μαζική καύση ξύλων

Η σημαντική στροφή του κόσμου στην καύση ξύλου για οικιακή θέρμανση είναι μια δυσοίωνη, αλλά ιδιαίτερα πιθανή προοπτική για τον φετινό χειμώνα, η οποία...

Επίδομα θέρμανσης: Πάνω από 940.000 οι αιτήσεις – Έως τις 21 Δεκεμβρίου η πρώτη δόση στους δικαιούχους

Περισσότεροι από 940.000 πολίτες έχουν υποβάλει, μέχρι στιγμής, αίτηση για το επίδομα θέρμανσης στη σχετική ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr/mythermansi), σύμφωνα με...

Τουρκία: Με ντομάτες, αγγούρια και μελιτζάνες διαμαρτυρήθηκε βουλευτής για την ακρίβεια

Τρομερό πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζει και η γείτονα χώρα με την ακρίβεια στα τρόφιμα, μιας και οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ εκτοξεύονται...