Αρχική Πολιτική Επερώτηση Α. Μπούζα για τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό στην Π.Ε. Μεσσηνίας

Επερώτηση Α. Μπούζα για τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό στην Π.Ε. Μεσσηνίας

Να ενημερωθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου «για τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό σας στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, με ονομαστική αναφορά στα ποτάμια και τα ρέματα που θα παρέμβετε», ζητά με επερώτησή της που κατέθεσε προς τον Πρόεδρο του Σώματος Ι. Μαλτέζο η Περιφερειακής Σύμβουλος Μεσσηνίας της «Νέας Πελοποννήσου Αντωνία Μπούζα.

Η επερώτηση έχει ως εξής:

«Η κλιματική αλλαγή έδειξε ξεκάθαρα πως έχει επηρεάσει τις καιρικές συνθήκες της πατρίδας μας,  με ραγδαιότητα και επικινδυνότητα των φαινομένων, που εγκυμονούν κινδύνους για ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Για να γνωρίζει η Πελοποννησιακή κοινωνία, σύμφωνα με το άρθρο 224 του Ν.4555/2018 η αρμοδιότητα καθαρισμού ρεμάτων, από την ευθύνη των Δήμων, πέρασε πλέον στις οικείες Περιφέρειες.

Επομένως απαιτούνται εκτεταμένες δράσεις διατήρησης των υδατορεμάτων (μικρότερων και μεγαλυτέρων) σε κατάσταση καλής λειτουργίας. Αυτή η ευθύνη προϋποθέτει, στοχευμένο πρόγραμμα, προκειμένου ποταμοί και ρέματα όπου είχαν εγκαταλειφθεί πολλά χρόνια από τις Δημοτικές Αρχές που είχαν μέχρι τότε την αρμοδιότητα, να καθαριστούν, ενόψει και των δύσκολων και απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών, που πιθανώς επηρεάσουν την Πελοπόννησο και τη Μεσσηνία.

Δυστυχώς η Περιφερειακή Αρχή, κινείται χωρίς σχέδιο, αποσπασματικά και επιφανειακά στο ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας και αυτό είναι κάτι που ανησυχεί τις τοπικές κοινωνίες που βλέπουν αντί κινητικότητας και δράσης, ακινησία και υποσχέσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώ:

1. Πότε θα γίνει παρέμβαση στη Βαλύρα Μεσσηνίας στον ποταμό της Μαυροζούμενας;
Υπόψιν πως στις πλημμύρες του 2016 το εν λόγω ποτάμι, είχε προκαλέσει πολλές καταστροφές σε ζωϊκό κεφάλαιο, σε έξι (6) σπίτια, καλλιέργειες, αυτοκίνητα κλπ. Σήμερα υπάρχει έντονη ανησυχία, διότι η βλάστηση εκεί παραπέμπει σε ζούγκλα, δεν υπάρχει κοίτη και παρά τις συνεχείς οχλήσεις προς την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας για άμεση παρέμβαση, οι αρμόδιοι κωφεύουν. Για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των πολιτών, έστειλαν μηχάνημα έργου JCB με καταστροφέα, της Π.Ε. Μεσσηνίας, αλλά δεν επιχείρησε καθόλου, διότι το έστειλαν καίτοι είχε βλάβη.
Έκτοτε, οι απαντήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων προς τους αγωνιούντες πολίτες, είναι πως δεν βρίσκεται η Μαυροζούμενα σε κάποιο σχεδιασμό παρέμβασης. Επιπρόσθετα, χρήζουν παρέμβασης και  αρδευτικά κανάλια του ΓΟΕΒ, που βρίσκονται εντός του αστικού ιστού της Βαλύρας και αποτελούν εν δυνάμει έτερη εστία κινδύνου στην εν λόγω περιοχή.

2. Υπάρχει γνώση της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας για την ανάγκη παρέμβασης σε ρέμα από το όρος Μαγκλαβά μέχρι τα Κρεμμύδια;
Ενημερωτικά: Μετά την καταστροφική πυρκαγιά τον Αύγουστο  του 2021 στο όρος Μαγκλαβά στο Βλαχόπουλο, ρέμα που ξεκινάει από το όρος Μαγκλαβά και καταλήγει στα Κρεμμύδια, έχει μπαζωθεί με φερτά υλικά, αλλάζοντας την πορεία του, με αποτέλεσμα η εγκατάλειψή του σε αυτήν την κατάσταση, να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για ανθρώπινες ζωές, ζωϊκό κεφάλαιο και καλλιέργειες. Απαιτείται άμεσα καθαρισμός του συγκεκριμένου ρέματος, πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου .

3. Παρακαλώ όπως ενημερώσετε το Σώμα για τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό σας στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, με ονομαστική αναφορά στα ποτάμια και τα ρέματα που θα παρέμβετε. Πέραν της προφορικής ενημέρωσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρακαλώ, όπως καταθέσετε σχετικό υπόμνημα του σχεδιασμού σας».

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ο εκατομμυριούχος που θέλει να μείνει για πάντα νέος λέει ότι νίκησε την τριχόπτωση και το γκριζάρισμα

Ο Bryan Johnson, ο εκατομμυριούχος από το Λος Άντζελες που έγινε διάσημος για την αποστολή του να παραμείνει για...

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ όλοι οι «φτωχοί» με ακριβά γούστα

Ελέγχουμε όλο το φάσμα της οικονομίας, αλλά μια που μιλάμε για τον συγκεκριμένο έλεγχο, έχει ξεκινήσει από πέρσι το φθινόπωρο μια μεγάλη διασταύρωση των...

ΕΝΦΙΑ: Όλες οι αλλαγές στον φόρο ακινήτων – Τέλος χρόνου για την έκπτωση 10%

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Κίνδυνος «έκρηξης» του αριθμού των θανάτων παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας

Τρομακτική έλλειψη τροφίμων, αλματωδώς αυξανόμενος υποσιτισμός, ταχεία εξάπλωση ασθενειών: ο κίνδυνος «έκρηξης» του αριθμού των θανάτων παιδιών στη Λωρίδα...

Στην Ελλάδα μία από τις φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...