Αρχική Πολιτική Επερώτηση Α. Μπούζα για τον πρωτογενή τομέα

Επερώτηση Α. Μπούζα για τον πρωτογενή τομέα

ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Καλαμάτα 12 Σεπτεμβρίου 2022

ΠΡΟΣ: 1. ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ κ.ΜΑΛΤΕΖΟ

2. ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Της Περιφερειακής Συμβούλου ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΜΠΟΥΖΑ

Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης και άλλοι ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες , έχουν οδηγήσει σε μεγάλες δυσκολίες τον πρωτογενή τομέα στην πατρίδα μας.

Χρηματικά κονδύλια που εξασφαλίζονται από την Ε.Ε., δεν αξιοποιούνται ως έπρεπε προς όφελος των δικαιούχων αγροτών μας, με αποτέλεσμα να χάνονται αδιάθετοι χρηματικοί πόροι ή σε άλλες περιπτώσεις δεν καλύπτονται οι δικαιούχοι , διότι δεν φτάνουν τα χρήματα, επειδή οι έχοντες ευθύνη ή αδρανούν ή δεν διεκδικούν ως έπρεπε.

Ο πρωτογενής τομέας από την αυξανόμενη ακρίβεια , τον πληθωρισμό και τις πολιτικές που ακολουθούνται, επηρεάζεται αρνητικά και επιδεινώνεται η θέση του αγροτικού κόσμου.

Αχτίδα ελπίδας για αντιστροφή της δυσμενούς κατάστασης, αποτελεί η προθυμία νέων ανθρώπων να ενταχθούν σε Προγράμματα , όπως το Πρόγραμμα « Εγκατάσταση Νέων Αγροτών ΥΠΑΑΤ 2014-2020» και να υπάρξει η πολυπόθητη ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού κόσμου και η ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας.

Δυστυχώς η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αρέσκεται μόνο σε υπερπροβολή ανούσιων δράσεων χωρίς να προσδίδουν τίποτα ουσιαστικό στην αγροτική οικονομία του τόπου μας π.χ Πρόγραμμα καλλιέργειας υποτροπικών φυτών, Μάνγκο, Λίτσι κλπ, ενώ για καλλιέργειες που στηρίζουν ουσιαστικά το εισόδημα των Πελοποννησίων δεν υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον, ούτε καν διεκδίκηση καλύτερης τιμής, ενίσχυσης εξαγωγών, ελέγχων κ.α. , όπως σταφίδα, οπωροκηπευτικά, πατάτα κλπ.

Για το Πρόγραμμα Εγκατάσταση Νέων Αγροτών, η Παράταξη της Νέας Πελοποννήσου έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον, έχει ήδη υποβληθεί επερώτηση, αλλά οι εξελίξεις και οι απαντήσεις που δόθηκαν για το θέμα αυτό επιβάλουν την επανυποβολή επερώτησης.

Η Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου, εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται, πως προχώρησε στην υλοποίηση του Προγράμματος αυτού, χωρίς να δώσει τις σωστές κατευθύνσεις- εξηγήσεις-ενημερώσεις ως όφειλε στις Υπηρεσίες ΔΑΟΚ , που υπάγονται στην αρμοδιότητά τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα μη τήρησης των όσων ορίζονται στους τελικούς πίνακες των δικαιούχων Νέων Αγροτών, που υπέγραψε με την απαραίτητη δημοσιότητα φυσικά ο κ.Περιφερειάρχης και αναρτήθηκαν το μήνα Αύγουστο.

Ήδη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου καλύφθηκε όλο το ποσό δηλ. των 13 εκατ.περίπου για τους 1101 δικαιούχους και εκκρεμεί η ένταξη 443 νέων αγροτών που πληρούσαν μεν τα κριτήρια, αλλά δεν εντάχθηκαν, λόγω κάλυψης των χρηματικών κονδυλίων.

ΕΡΩΤΩ τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ.Νίκα και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα κ.Αναστασόπουλο:

Α. Επειδή το εν λόγω Πρόγραμμα είναι ανταγωνιστικό για τους αιτούντες, για ποίο λόγο δεν τηρήθηκε η Νομοθεσία, όπως ορίζει η πρόσκληση του υπομέτρου 6.1, που προσδίδει 4 πολύτιμα μόρια στους αιτούντες από περιοχές που πλήττονται από τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης και όχι μόνο σε όσες βρίσκονται στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης ;

Ενημερωτικά , σύμφωνα με το Νόμο 4872/20 , με πυρήνα τη Μεγαλόπολη, περιοχές που πλήττονται από τις επιπτώσεις απολιγνιτοποίησης, είναι οι Δήμοι Μεγαλόπολης, Γορτυνίας, Τριπόλεως και Οιχαλίας.

Επειδή ο Δήμος Οιχαλίας ΔΕΝ έχει συμπεριληφθεί ως προβλέπει η Νομοθεσία στη βαθμολογία με την προσθήκη των 4 μορίων και ο κ.Περιφερειάρχης υπέγραψε αβλεψί τους τελικούς πίνακες που αφήνει εκτός τους δικαιούχους του Δήμου Οιχαλίας, αντίθετα παραδόξως εντάσσει και τους Δήμους Νότιας και Βόρειας Κυνουρίας που δεν προβλέπονται στην εγκύκλιο, παρακαλώ όπως ενημερώσετε υπεύθυνα σε ποίες ενέργειες έχετε προβεί για τη ΔΙΟΡΘΩΣΗ του λάθους .

Φυσικά επειδή κάθε αλλαγή, θα φέρει αναταραχή σε πολίτες που δεν ευθύνονται σε τίποτα, απαιτείται η εξεύρεση δίκαιης λύσης για να τηρηθεί η νομιμότητα και να μην αδικηθούν οι πολίτες.

Β. Επειδή οι 443 επιλαχόντες κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Προγράμματος, παρακαλώ όπως ενημερώσετε για τις ενέργειες που έχετε προβεί θεσμικά και υπηρεσιακά για να καλυφθούν με επιπλέον χρηματοδότηση του Προγράμματος, όλες οι παραδεκτές αιτήσεις.

Γ. Για το έτερο Πρόγραμμα «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» (Σχέδια Βελτίωσης) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020», παρακαλώ όπως μας ενημερώσετε υπεύθυνα αν πέραν της επιστολής του κ.Περιφερειάρχη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον Μάρτιο 2021 , έχετε προβεί και σε άλλες ενέργειες προκειμένου να ενταχθούν και οι 326 επιλαχούσες προτάσεις του Προγράμματος , με ύψος δημόσιας δαπάνης 12,211,352 ευρώ, που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.

Δ. Επίσης παρακαλώ , όπως ενημερώσετε το Σώμα για την πορεία απορρόφησης των 975 προτάσεων του Προγράμματος Σχεδίων Βελτίωσης, με ύψος δημόσιας δαπάνης 39.12 εκατ. ευρώ και ποίες διευκολύνσεις έχετε ζητήσει θεσμικά, να ισχύσουν σε όσους έχουν επιλεγεί, αλλά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες αυξήσεις , ΦΠΑ κλπ., λόγω των δύσκολων συνθηκών που ενέσκηψαν στην Ελληνική κοινωνία.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πότε καταβάλλεται η τρίτη δόση του επιδόματος θέρμανσης

Τις επόμενες μέρες και συγκεκριμένα εντός του Απριλίου αναμένεται να καταβληθεί στους δικαιούχους η τρίτη δόση του επιδόματος θέρμανσης.Η καταβολή της...

Διέρρηξαν φούρνο για μόλις 7,5 ευρώ

Το κατάστημα έχει γίνει στόχος διαρρηκτών καμιά δεκαριά φορές μέχρι τώραΔιάρρηξη σε αρτοποιείο με… λεία 7,50 ευρώ σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Το...

Με δύο… διαφορετικές ώρες ξύπνησαν οι Λιβανέζοι – Διαμάχη για την αλλαγή

Με δύο διαφορετικές ώρες ξύπνησε σήμερα ο Λίβανος καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών και των θρησκευτικών αρχών σχετικά με την απόφαση να...

Ο Guardian για τις «μαφίες της Μυκόνου» και την επίθεση στον αρχαιολόγο

Εκτενές ρεπορτάζ για την κατάσταση που επικρατεί στη Μύκονο φιλοξενεί ο Guardian, κάνοντας λόγο για τη «βία που πλήττει» το νησί,...

Πώς διαβάζει η ελληνική κυβέρνηση την «επίθεση φιλίας» της Τουρκίας

Εντυπωσιακή -όσο και πρωτοφανής- φαίνεται η μεταστροφή της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, η οποία απηύθυνε προς την Ελλάδα μηνύματα ευχών για την εθνική εορτή της...