Αρχική Πολιτική Επερώτηση Αντωνίας Μπούζα για τον οδικό άξονα Τζάνε – Καλαμάκι

Επερώτηση Αντωνίας Μπούζα για τον οδικό άξονα Τζάνε – Καλαμάκι

                                                      ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

                      Της Περιφερειακής Συμβούλου ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΜΠΟΥΖΑ

Μετά από 20 μήνες θητεία της Περιφερειακής Αρχής, ένα σημαντικό  έργο που έχει μεγάλη σημασία για την  ανάπτυξη της νοτιο-ανατολικής ακτής της  Μεσσηνιακής  χερσονήσου και διευκολύνει την  προσβασιμότητα, παλινωδεί επικίνδυνα.

Πρόκειται για τον οδικό άξονα Τζάνε – Καλαμάκι, όπου έφτασε μέχρι να χρησιμοποιηθεί ως όπλο στη «φαρέτρα» των αντιπάλων της Περιφερειακής Αρχής Τατούλη, προκειμένου να συσκοτίσουν την κοινωνία.

Έχοντας περάσει δύο χρόνια σχεδόν από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Περιφερειακής Αρχής, διαπιστώνεται πρωτοφανής κωλυσιεργία σε ένα απόλυτα δρομολογημένο , έστω και με καθυστερήσεις έργο, λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων, στα οποία ελέω του έργου, προχώρησε η ανασκαφή τους, στην περιοχή του Πεταλιδίου. Αναδείχθηκαν  αρχαιότητες που ανάγονται στην ύστερη κλασική, την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή περίοδο, αλλά και στην πρώιμη βυζαντινή. Στο χώρο αυτό,  ξεχωρίζει ένα μαυσωλείο ρωμαϊκών χρόνων του 2ου – 3ου αι. μ.Χ., με χρήση όμως που μπορεί να φτάνει μέχρι και τον 5ο αι. μ.Χ.

Στον αρχικό σχεδιασμό υπήρχε η δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου στο λόφο «Κάστρο» στην Ακρόπολη της αρχαίας Κορώνης, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το σύγχρονο Πεταλίδι. Με συμπληρωματική σύμβαση του εν λόγω έργου, προϋπολογισμού 7 εκατομμυρίων ευρώ,  που υπέγραψε τον Απρίλιο του 2018 ο Περιφερειάρχης κ.Τατούλης  προβλεπόταν η ανάδειξη των σημαντικών ευρημάτων που θα έφερνε στο φως η σωστική ανασκαφή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, για να περάσει ο δρόμος Τζάνε – Καλαμάκι και να κατασκευαστεί cut-and-cover. Ενώ το ζήτημα της ανάδειξης των αρχαιοτήτων ήταν απόλυτα δρομολογημένο, παραδόξως ακούσαμε πριν λίγους μήνες τον κ.Νίκα να «αναζητεί»  …..λύσεις για το θέμα των αρχαιοτήτων.

Στο τμήμα αυτό του οδικού άξονα ήταν φυσιολογική η καθυστέρηση, σε σχέση με τα υπόλοιπα τμήματα του έργου. Επελέγη η  ανάδειξη  των αρχαιοτήτων και όχι η κατάχωση και αυτό, με δεδομένο πως επισήμως η Πολιτεία δεν χρηματοδοτεί ανασκαφές, δίνει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ευρύτερη περιοχή και την κατατάσσει στις περιοχές της Πελοποννήσου, με σπουδαίο πολιτιστικό- αρχαιολογικό απόθεμα.

Για τα υπόλοιπα 2 τμήματα του οδικού άξονα δηλ. Τζάνε –Πεταλίδι και Πεταλίδι-Καλαμάκι , στα οποία είχαν από το 2019 ξεπεραστεί δυσκολίες και αγκυλώσεις, υπάρχουν ανεξήγητες καθυστερήσεις, καίτοι ακούμε συχνά-πυκνά δηλώσεις των υπευθύνων της νέας Περιφερειακής Αρχής, περί παράδοσής τους, 12/2019, 9/ 2020, 11/ 2020 και αρχές του 2021.

Επειδή δεν διαφαίνεται λύση στο ζήτημα αυτό, από την απραξία της Περιφερειακής Αρχής και επειδή είμαι σε γνώση, πως όχι μόνο δεν επιταχύνεται το έργο, αλλά έχουν σταματήσει και οι εργασίες εδώ και  ένα 3μηνο, ενώ υπάρχουν σημεία «παγίδες» στον οδικό άξονα κυρίως προς την έξοδο προς Καλαμάκι, όπου τις τελευταίες ημέρες  γίνονται απανωτά τροχαία ατυχήματα, παρακαλώ όπως  ενημερώσετε υπεύθυνα και μακριά από τη συνήθη τακτική της θολότητας, για την πραγματική πορεία του έργου που παραλάβατε δρομολογημένο και χρηματοδοτικά ρυθμισμένο .Επίσης παρακαλώ όπως  λάβετε μέριμνα για την προστασία των πολιτών που χρησιμοποιούν αυτόν τον οδικό άξονα, για να μην υπάρξουν άλλα τροχαία ατυχήματα.

Επειδή το κράτος έχει συνέχεια, οφείλετε να ξεφύγετε από την ανασφάλεια και να στηρίξετε και όχι να κωλυσιεργείτε σχετικά με τα έργα που βοηθούν στην  ανάπτυξη του τόπου και στην προστασία των πολιτών και αποτελούν μόχθο και κόπο των προκατόχων σας.

                                                                                    ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Άρπαξαν σχεδόν μισό τόνο ντοματίνια από θερμοκήπιο

Τα σχέδια που έκανε ένας αγρότης για να πουλήσει τη σοδειά του, να πληρώσει τους εργάτες του και τις υποχρεώσεις του...

Κιβωτός του Κόσμου: «Ο πατήρ Αντώνιος ήταν 8 ώρες κλεισμένος καθημερινά με τον γιο μου» – Μαρτυρία της μητέρας του 19χρονου

Την μητέρα του 19χρονου που κατήγγειλε τον πατέρα Αντώνιο της Κιβωτου του Κόσμου για ασέλγεια συνάντησε η κάμερα του Open με...

Πελοπόννησος: 946 παραβάσεις του ΚΟΚ σε μία εβδομάδα

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με βάση τις πάγιες εντολές της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.Συγκεκριμένα το διάστημα από...

Κυρώσεις; Τα ρωσικά διαμάντια πάνε (σχεδόν) παντού

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια προθήκη στη βελγική πόλη Αμβέρσα. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος τοποθετεί διαμάντια πάνω σε βελούδο. Το βελγικό λιμάνι ήταν μια από...

Ζευγάρι είχε κρύψει 10 κιλά ηρωίνης στις πόρτες του αυτοκινήτου – Συνελήφθησαν στον Βόλο

Χειροπέδες πέρασαν αστυνομικοί του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών σε ένα ζευγάρι για διακίνηση ναρκωτικών.Πρόκειται για έναν 34χρονο και...