Αρχική Πολιτική Επερώτηση Πετράκου – Δρούγκα για τον δρόμο Τζάνε – Καλαμάκι και την...

Επερώτηση Πετράκου – Δρούγκα για τον δρόμο Τζάνε – Καλαμάκι και την ένσταση στο ΚΑΣ

Με απαρέγκλιτη στάση «ναι στον δρόμο Κορώνη – Ριζόμυλος, αλλά ναι και στην ανάδειξη της Αρχαίας Κορώνης» η παράταξη της “Αγωνιστικής Συνεργασίας” επανέρχεται στο οδικό έργο Τζάνε – Καλαμάκι και ειδικότερα στην παράκαμψη του Πεταλιδίου, μετά το θέμα που έχει προκύψει με την απόφαση του ΚΑΣ ως προς τη διέλευση του δρόμου στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Κορώνης.

Σε ερώτησή τους προς τον Προέδρο του ΠΕ.ΣΥ.Π. Εμμανουήλ Σκαντζό και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παν. Νίκα οι σύμβουλοι της “Αγωνιστικής Συνεργασίας” Θαν. Πετράκος και Δημοσθ. Δρούγκας σημειώνουν: «Αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί αλλάξατε την αρχική πολύ σωστή και λογική σας θέση που ήταν “Να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση το κόστος της σήραγγας” και αποφασίσατε “να υποβάλλει η Περιφέρεια Πελοποννήσου ένσταση κατά της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το Τζάνε – Καλαμάκι”».

Προτείνουν δε «να συγκληθεί άμεσα το Περιφερειακό Συμβούλιο και να συζητήσει το θέμα “Ολοκλήρωση του δρόμου Τζάνε – Καλαμάκι ,η ένσταση της Περιφέρειας στην απόφαση του ΚΑΣ και η μελέτη και κατασκευή του δρόμου Καλαμάκι- Κορώνη”», θέτοντας προς απάντηση 5 ερωτήματα.

Η επερώτηση των κ.κ. Πετράκου και Δρούγκα έχει ως εξής:

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη,

Ενημερωθήκαμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι: «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου υποβάλλει ένσταση κατά της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το Τζάνε – Καλαμάκι. Αν δεν αλλάξει η απόφαση η Περιφέρεια θα ζητήσει να απενταχθεί το έργο από το ΕΣΠΑ και να επιστρέψει η κυβέρνηση στην Ε.Ε. τα χρήματα που έχουν διατεθεί για το συγκεκριμένο τμήμα της παράκαμψης Πεταλιδίου».

Ο κ. Περιφερειάρχης προχώρησε σ’ αυτήν την πολύ σοβαρή πολιτική πράξη όχι μόνο χωρίς απόφαση συλλογικού οργάνου αλλά δεν θεώρησε ότι πρέπει τουλάχιστον να κάνει στοιχειώδη διαβούλευση ούτε με τους επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Επειδή κ. Περιφερειάρχη:

α) Δεν έχετε κανένα πολιτικό δικαίωμα να προχωράτε σε τέτοιες σοβαρές πολιτικές κινήσεις χωρίς απόφαση του ΠεΣυΠ και χωρίς στοιχειώδη ενημέρωση έστω των επικεφαλής των παρατάξεων.

β) Αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί αλλάξατε την αρχική πολύ σωστή και λογική σας θέση που ήταν «Να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση το κόστος της σήραγγας» και αποφασίσατε: «Να υποβάλλει η Περιφέρεια Πελοποννήσου ένσταση κατά της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το Τζάνε – Καλαμάκι».

γ) Είναι αδύνατον να μην καταλαβαίνετε τη μεγάλη σημασία που έχει η αρχαία Κορώνη η οποία μαζί με την αρχαία Μεσσήνη και την αρχαία Θουρία αποτελούν Πολύ Μεγάλα πολιτιστικά μνημεία της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου. Είναι αδύνατον να μην γνωρίζετε τις εισηγήσεις του κ. Θέμελη και της κ. Αραπογιάννη και τα συμπεράσματα του πολύ σημαντικού Συνεδρίου του 2005 που είχε γίνει στο Πεταλίδι από τον τότε Δήμαρχο κ. Ηλία Κουτσοδημητρόπουλο.

Συνεπώς είναι απαράδεκτο αντί να στηρίξετε τη σημαντική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, να πιέζετε χωρίς εξουσιοδότηση μάλιστα, την κυβέρνηση να αλλάξει την απόφαση του ΚΑΣ επισείοντας τον κίνδυνο της επιστροφής των χρημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

δ) Ο δρόμος Τζάνε – Καλαμάκι πρέπει επιτέλους να γίνει αλλά και να επικαιροποιηθούν και να ολοκληρωθούν οι μελέτες για το τμήμα Καλαμάκι – Κορώνη και τις παρακάμψεις Χράνων και Χαρακοπιού και φυσικά να χρηματοδοτηθεί το έργο στο τμήμα Κορώνη – Καλαμάκι.

ε) Πρέπει να πούμε Ναι στον δρόμο Κορώνη – Ριζόμυλος, αλλά Ναι και στην ανάδειξη της Αρχαίας Κορώνης.

Προτείνουμε να συγκληθεί άμεσα το Περιφερειακό Συμβούλιο και να συζητήσει το θέμα «Ολοκλήρωση του δρόμου Τζάνε – Καλαμάκι, η ένσταση της Περιφέρειας στην απόφαση του ΚΑΣ και η μελέτη και κατασκευή του δρόμου Καλαμάκι- Κορώνη» και να απαντήσετε στα ερωτήματα μας:

  1. Γιατί αλλάξατε την αρχική πολύ σωστή και λογική σας θέση που ήταν «Να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση το κόστος της σήραγγας» και αποφασίσατε: «Να υποβάλλει η Περιφέρεια Πελοποννήσου ένσταση κατά της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το Τζάνε – Καλαμάκι»;
  2. Αντιλαμβάνεστε τις ευθύνες που αναλαμβάνετε υποβάλλοντας ένσταση κατά της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου;
  3. Γιατί αντί να υποβάλλεται ένσταση δεν συζητάμε π.χ. την πρόταση για μικρή αλλαγή της χάραξης δυτικά όπως από την αρχή πρότεινε ο Δήμος Πεταλιδίου και ο Δήμαρχος του Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος ώστε να παρακάμπτεται εντελώς ο Αρχαιολογικός Χώρος; Λύση σίγουρα πιο φθηνή και αν δημοπρατηθεί με διαδικασίες κατεπείγουσες και πιο γρήγορη.
  4. Πότε επιτέλους θα ολοκληρωθούν τα τμήματα Α και Γ τα οποία έχουν καθυστερήσει;
  5.  Τι θα κάνετε ώστε να επικαιροποιηθούν και να ολοκληρωθούν οι μελέτες για το τμήμα Καλαμάκι – Κορώνη και τις παρακάμψεις Χράνων και Χαρακοπιού και φυσικά να χρηματοδοτηθεί το έργο στο τμήμα Κορώνη- Καλαμάκι ώστε να γίνει επιτέλους ο δρόμος Ριζόμυλος – Κορώνη;

Στη συνεδρίαση προτείνουμε να κληθούν ο Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Γ. Διδασκάλου, η κ. Ε. Μηλίτση, ο κ. Γ. Μουταφίδης ο κ. Α. Ψαρράκης και ο πρώην Δήμαρχος Πεταλιδίου κ. Η. Κουτσοδημητρόπουλος.

Οι προτείνοντες και ερωτώντες Περιφερειακοί  Σύμβουλοι
Θανάσης Πετράκος
Δημοσθένης Δρούγκας.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Αυτή είναι η πιο τρομακτική οδική γέφυρα στον κόσμο

Σίγουρα κάτι που δεν περιμένει να βρει κανείς μπροστά του ειδικά σε αστικό περιβάλλον είναι αυτή η γέφυρα που κάνει τους...

Μωρό μαμούθ ηλικίας 30.000 ετών εντοπίστηκε «τέλεια διατηρημένο» -Το βρήκε χρυσωρύχος στον Καναδά [εικόνες]

Ένα ολόκληρο μωρό μαμούθ βρέθηκε παγωμένο με τη γούνα του στον μόνιμο παγετό του βορειοδυτικού Καναδά. Είναι η πρώτη τέτοια ανακάλυψη...

Στάθης Παναγιωτόπουλος: Η Αλόννησος του γύρισε την πλάτη – Δεν πατάει ψυχή στο μαγαζί του

Μπορεί το μαγαζί του Στάθη Παναγιωτόπουλου στην Αλόννησο να ανέβασε ρολά πριν από λίγες μέρες, ωστόσο φαίνεται πως το μόνο που θα...

Κρίνεται η καλοκαιρινή επιταγή ακρίβειας 200 ευρώ

Τρόπους οικονομικής στήριξης που θα «σβήσουν» τη φωτιά των ανατιμήσεων αναζητά το υπουργείο Οικονομικών, με τον υπουργό, Χρήστο Σταϊκούρα, να χαμηλώνει...

Μύκονος: Καταδικασμένο μέλος της Χρυσής Αυγής και ληστής που έκαιγε με σίδερο τα θύματά του στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ.

Συνεχιζονται οι επιχειρήσεις «σκούπα» στη Μύκονο για τα κυκλώματα εκβιαστών στη Μύκονο. Ειδικότερα, στους έλεγχους, που ξεκίνησαν χθες το βράδυ (25/6)...