Αρχική Πολιτική Επερώτηση Πετράκου – Δρούγκα για τον δρόμο Τζάνε – Καλαμάκι και την...

Επερώτηση Πετράκου – Δρούγκα για τον δρόμο Τζάνε – Καλαμάκι και την ένσταση στο ΚΑΣ

Με απαρέγκλιτη στάση «ναι στον δρόμο Κορώνη – Ριζόμυλος, αλλά ναι και στην ανάδειξη της Αρχαίας Κορώνης» η παράταξη της “Αγωνιστικής Συνεργασίας” επανέρχεται στο οδικό έργο Τζάνε – Καλαμάκι και ειδικότερα στην παράκαμψη του Πεταλιδίου, μετά το θέμα που έχει προκύψει με την απόφαση του ΚΑΣ ως προς τη διέλευση του δρόμου στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Κορώνης.

Σε ερώτησή τους προς τον Προέδρο του ΠΕ.ΣΥ.Π. Εμμανουήλ Σκαντζό και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παν. Νίκα οι σύμβουλοι της “Αγωνιστικής Συνεργασίας” Θαν. Πετράκος και Δημοσθ. Δρούγκας σημειώνουν: «Αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί αλλάξατε την αρχική πολύ σωστή και λογική σας θέση που ήταν “Να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση το κόστος της σήραγγας” και αποφασίσατε “να υποβάλλει η Περιφέρεια Πελοποννήσου ένσταση κατά της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το Τζάνε – Καλαμάκι”».

Προτείνουν δε «να συγκληθεί άμεσα το Περιφερειακό Συμβούλιο και να συζητήσει το θέμα “Ολοκλήρωση του δρόμου Τζάνε – Καλαμάκι ,η ένσταση της Περιφέρειας στην απόφαση του ΚΑΣ και η μελέτη και κατασκευή του δρόμου Καλαμάκι- Κορώνη”», θέτοντας προς απάντηση 5 ερωτήματα.

Η επερώτηση των κ.κ. Πετράκου και Δρούγκα έχει ως εξής:

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη,

Ενημερωθήκαμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι: «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου υποβάλλει ένσταση κατά της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το Τζάνε – Καλαμάκι. Αν δεν αλλάξει η απόφαση η Περιφέρεια θα ζητήσει να απενταχθεί το έργο από το ΕΣΠΑ και να επιστρέψει η κυβέρνηση στην Ε.Ε. τα χρήματα που έχουν διατεθεί για το συγκεκριμένο τμήμα της παράκαμψης Πεταλιδίου».

Ο κ. Περιφερειάρχης προχώρησε σ’ αυτήν την πολύ σοβαρή πολιτική πράξη όχι μόνο χωρίς απόφαση συλλογικού οργάνου αλλά δεν θεώρησε ότι πρέπει τουλάχιστον να κάνει στοιχειώδη διαβούλευση ούτε με τους επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Επειδή κ. Περιφερειάρχη:

α) Δεν έχετε κανένα πολιτικό δικαίωμα να προχωράτε σε τέτοιες σοβαρές πολιτικές κινήσεις χωρίς απόφαση του ΠεΣυΠ και χωρίς στοιχειώδη ενημέρωση έστω των επικεφαλής των παρατάξεων.

β) Αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί αλλάξατε την αρχική πολύ σωστή και λογική σας θέση που ήταν «Να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση το κόστος της σήραγγας» και αποφασίσατε: «Να υποβάλλει η Περιφέρεια Πελοποννήσου ένσταση κατά της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το Τζάνε – Καλαμάκι».

γ) Είναι αδύνατον να μην καταλαβαίνετε τη μεγάλη σημασία που έχει η αρχαία Κορώνη η οποία μαζί με την αρχαία Μεσσήνη και την αρχαία Θουρία αποτελούν Πολύ Μεγάλα πολιτιστικά μνημεία της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου. Είναι αδύνατον να μην γνωρίζετε τις εισηγήσεις του κ. Θέμελη και της κ. Αραπογιάννη και τα συμπεράσματα του πολύ σημαντικού Συνεδρίου του 2005 που είχε γίνει στο Πεταλίδι από τον τότε Δήμαρχο κ. Ηλία Κουτσοδημητρόπουλο.

Συνεπώς είναι απαράδεκτο αντί να στηρίξετε τη σημαντική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, να πιέζετε χωρίς εξουσιοδότηση μάλιστα, την κυβέρνηση να αλλάξει την απόφαση του ΚΑΣ επισείοντας τον κίνδυνο της επιστροφής των χρημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

δ) Ο δρόμος Τζάνε – Καλαμάκι πρέπει επιτέλους να γίνει αλλά και να επικαιροποιηθούν και να ολοκληρωθούν οι μελέτες για το τμήμα Καλαμάκι – Κορώνη και τις παρακάμψεις Χράνων και Χαρακοπιού και φυσικά να χρηματοδοτηθεί το έργο στο τμήμα Κορώνη – Καλαμάκι.

ε) Πρέπει να πούμε Ναι στον δρόμο Κορώνη – Ριζόμυλος, αλλά Ναι και στην ανάδειξη της Αρχαίας Κορώνης.

Προτείνουμε να συγκληθεί άμεσα το Περιφερειακό Συμβούλιο και να συζητήσει το θέμα «Ολοκλήρωση του δρόμου Τζάνε – Καλαμάκι, η ένσταση της Περιφέρειας στην απόφαση του ΚΑΣ και η μελέτη και κατασκευή του δρόμου Καλαμάκι- Κορώνη» και να απαντήσετε στα ερωτήματα μας:

  1. Γιατί αλλάξατε την αρχική πολύ σωστή και λογική σας θέση που ήταν «Να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση το κόστος της σήραγγας» και αποφασίσατε: «Να υποβάλλει η Περιφέρεια Πελοποννήσου ένσταση κατά της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το Τζάνε – Καλαμάκι»;
  2. Αντιλαμβάνεστε τις ευθύνες που αναλαμβάνετε υποβάλλοντας ένσταση κατά της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου;
  3. Γιατί αντί να υποβάλλεται ένσταση δεν συζητάμε π.χ. την πρόταση για μικρή αλλαγή της χάραξης δυτικά όπως από την αρχή πρότεινε ο Δήμος Πεταλιδίου και ο Δήμαρχος του Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος ώστε να παρακάμπτεται εντελώς ο Αρχαιολογικός Χώρος; Λύση σίγουρα πιο φθηνή και αν δημοπρατηθεί με διαδικασίες κατεπείγουσες και πιο γρήγορη.
  4. Πότε επιτέλους θα ολοκληρωθούν τα τμήματα Α και Γ τα οποία έχουν καθυστερήσει;
  5.  Τι θα κάνετε ώστε να επικαιροποιηθούν και να ολοκληρωθούν οι μελέτες για το τμήμα Καλαμάκι – Κορώνη και τις παρακάμψεις Χράνων και Χαρακοπιού και φυσικά να χρηματοδοτηθεί το έργο στο τμήμα Κορώνη- Καλαμάκι ώστε να γίνει επιτέλους ο δρόμος Ριζόμυλος – Κορώνη;

Στη συνεδρίαση προτείνουμε να κληθούν ο Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Γ. Διδασκάλου, η κ. Ε. Μηλίτση, ο κ. Γ. Μουταφίδης ο κ. Α. Ψαρράκης και ο πρώην Δήμαρχος Πεταλιδίου κ. Η. Κουτσοδημητρόπουλος.

Οι προτείνοντες και ερωτώντες Περιφερειακοί  Σύμβουλοι
Θανάσης Πετράκος
Δημοσθένης Δρούγκας.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

ΗΠΑ – Κρατούμενοι υποβάλλουν μήνυση κατά φυλακής – Καταγγέλλουν ότι χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα

Τέσσερις κρατούμενοι σε φυλακές του Αρκάνσας υπέβαλαν μήνυση εις βάρος του σωφρονιστικού ιδρύματος και του ιατρού τους, καθώς όπως λένε τους χορηγήθηκε χωρίς να...

Κοζάνη – Δεκαήμερη «Οδύσσεια» για 41χρονη που κυοφορούσε νεκρό έμβρυο

Μια «Οδύσσεια» έζησε μέσα στα Χριστούγεννα μία γυναίκα 41 ετών, η Μαρία από τον Λίβανο και κάτοικος Κοζάνης, όταν διαπίστωσε πως...

Patriotic Millionaires – Οι μεγιστάνες που ζητούν να πληρώσουν φόρους

Μια ομάδα περισσότερων από 100 από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου κάλεσε τις κυβερνήσεις να τους υποχρεώσουν να πληρώσουν περισσότερους φόρους.Η ομάδα, με το...

Καναδάς – Πέθαναν από το κρύο μετανάστες στα σύνορα με τις ΗΠΑ – Ανάμεσά τους ένα μωρό

Τα πτώματα τεσσάρων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και ενός μωρού, βρέθηκαν την Τετάρτη σε απόσταση μερικών μέτρων από τα σύνορα των...

Βιασμός στη Θεσσαλονίκη – Αντιφάσεις στις καταθέσεις των εμπλεκομένων – Οι τελευταίες εξελίξεις με τις τοξικολογικές

Διαφορετικές εκδοχές για το τι συνέβη το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στο ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, όπου η 24χρονη Γεωργία κατήγγειλε τον βιασμό της, δίνουν οι...