Αρχική Πολιτική Επερώτηση Πετράκου – Δρούγκα για τον δρόμο Τζάνε – Καλαμάκι και την...

Επερώτηση Πετράκου – Δρούγκα για τον δρόμο Τζάνε – Καλαμάκι και την ένσταση στο ΚΑΣ

Με απαρέγκλιτη στάση «ναι στον δρόμο Κορώνη – Ριζόμυλος, αλλά ναι και στην ανάδειξη της Αρχαίας Κορώνης» η παράταξη της “Αγωνιστικής Συνεργασίας” επανέρχεται στο οδικό έργο Τζάνε – Καλαμάκι και ειδικότερα στην παράκαμψη του Πεταλιδίου, μετά το θέμα που έχει προκύψει με την απόφαση του ΚΑΣ ως προς τη διέλευση του δρόμου στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Κορώνης.

Σε ερώτησή τους προς τον Προέδρο του ΠΕ.ΣΥ.Π. Εμμανουήλ Σκαντζό και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παν. Νίκα οι σύμβουλοι της “Αγωνιστικής Συνεργασίας” Θαν. Πετράκος και Δημοσθ. Δρούγκας σημειώνουν: «Αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί αλλάξατε την αρχική πολύ σωστή και λογική σας θέση που ήταν “Να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση το κόστος της σήραγγας” και αποφασίσατε “να υποβάλλει η Περιφέρεια Πελοποννήσου ένσταση κατά της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το Τζάνε – Καλαμάκι”».

Προτείνουν δε «να συγκληθεί άμεσα το Περιφερειακό Συμβούλιο και να συζητήσει το θέμα “Ολοκλήρωση του δρόμου Τζάνε – Καλαμάκι ,η ένσταση της Περιφέρειας στην απόφαση του ΚΑΣ και η μελέτη και κατασκευή του δρόμου Καλαμάκι- Κορώνη”», θέτοντας προς απάντηση 5 ερωτήματα.

Η επερώτηση των κ.κ. Πετράκου και Δρούγκα έχει ως εξής:

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη,

Ενημερωθήκαμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι: «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου υποβάλλει ένσταση κατά της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το Τζάνε – Καλαμάκι. Αν δεν αλλάξει η απόφαση η Περιφέρεια θα ζητήσει να απενταχθεί το έργο από το ΕΣΠΑ και να επιστρέψει η κυβέρνηση στην Ε.Ε. τα χρήματα που έχουν διατεθεί για το συγκεκριμένο τμήμα της παράκαμψης Πεταλιδίου».

Ο κ. Περιφερειάρχης προχώρησε σ’ αυτήν την πολύ σοβαρή πολιτική πράξη όχι μόνο χωρίς απόφαση συλλογικού οργάνου αλλά δεν θεώρησε ότι πρέπει τουλάχιστον να κάνει στοιχειώδη διαβούλευση ούτε με τους επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Επειδή κ. Περιφερειάρχη:

α) Δεν έχετε κανένα πολιτικό δικαίωμα να προχωράτε σε τέτοιες σοβαρές πολιτικές κινήσεις χωρίς απόφαση του ΠεΣυΠ και χωρίς στοιχειώδη ενημέρωση έστω των επικεφαλής των παρατάξεων.

β) Αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί αλλάξατε την αρχική πολύ σωστή και λογική σας θέση που ήταν «Να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση το κόστος της σήραγγας» και αποφασίσατε: «Να υποβάλλει η Περιφέρεια Πελοποννήσου ένσταση κατά της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το Τζάνε – Καλαμάκι».

γ) Είναι αδύνατον να μην καταλαβαίνετε τη μεγάλη σημασία που έχει η αρχαία Κορώνη η οποία μαζί με την αρχαία Μεσσήνη και την αρχαία Θουρία αποτελούν Πολύ Μεγάλα πολιτιστικά μνημεία της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου. Είναι αδύνατον να μην γνωρίζετε τις εισηγήσεις του κ. Θέμελη και της κ. Αραπογιάννη και τα συμπεράσματα του πολύ σημαντικού Συνεδρίου του 2005 που είχε γίνει στο Πεταλίδι από τον τότε Δήμαρχο κ. Ηλία Κουτσοδημητρόπουλο.

Συνεπώς είναι απαράδεκτο αντί να στηρίξετε τη σημαντική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, να πιέζετε χωρίς εξουσιοδότηση μάλιστα, την κυβέρνηση να αλλάξει την απόφαση του ΚΑΣ επισείοντας τον κίνδυνο της επιστροφής των χρημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

δ) Ο δρόμος Τζάνε – Καλαμάκι πρέπει επιτέλους να γίνει αλλά και να επικαιροποιηθούν και να ολοκληρωθούν οι μελέτες για το τμήμα Καλαμάκι – Κορώνη και τις παρακάμψεις Χράνων και Χαρακοπιού και φυσικά να χρηματοδοτηθεί το έργο στο τμήμα Κορώνη – Καλαμάκι.

ε) Πρέπει να πούμε Ναι στον δρόμο Κορώνη – Ριζόμυλος, αλλά Ναι και στην ανάδειξη της Αρχαίας Κορώνης.

Προτείνουμε να συγκληθεί άμεσα το Περιφερειακό Συμβούλιο και να συζητήσει το θέμα «Ολοκλήρωση του δρόμου Τζάνε – Καλαμάκι, η ένσταση της Περιφέρειας στην απόφαση του ΚΑΣ και η μελέτη και κατασκευή του δρόμου Καλαμάκι- Κορώνη» και να απαντήσετε στα ερωτήματα μας:

  1. Γιατί αλλάξατε την αρχική πολύ σωστή και λογική σας θέση που ήταν «Να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση το κόστος της σήραγγας» και αποφασίσατε: «Να υποβάλλει η Περιφέρεια Πελοποννήσου ένσταση κατά της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το Τζάνε – Καλαμάκι»;
  2. Αντιλαμβάνεστε τις ευθύνες που αναλαμβάνετε υποβάλλοντας ένσταση κατά της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου;
  3. Γιατί αντί να υποβάλλεται ένσταση δεν συζητάμε π.χ. την πρόταση για μικρή αλλαγή της χάραξης δυτικά όπως από την αρχή πρότεινε ο Δήμος Πεταλιδίου και ο Δήμαρχος του Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος ώστε να παρακάμπτεται εντελώς ο Αρχαιολογικός Χώρος; Λύση σίγουρα πιο φθηνή και αν δημοπρατηθεί με διαδικασίες κατεπείγουσες και πιο γρήγορη.
  4. Πότε επιτέλους θα ολοκληρωθούν τα τμήματα Α και Γ τα οποία έχουν καθυστερήσει;
  5.  Τι θα κάνετε ώστε να επικαιροποιηθούν και να ολοκληρωθούν οι μελέτες για το τμήμα Καλαμάκι – Κορώνη και τις παρακάμψεις Χράνων και Χαρακοπιού και φυσικά να χρηματοδοτηθεί το έργο στο τμήμα Κορώνη- Καλαμάκι ώστε να γίνει επιτέλους ο δρόμος Ριζόμυλος – Κορώνη;

Στη συνεδρίαση προτείνουμε να κληθούν ο Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Γ. Διδασκάλου, η κ. Ε. Μηλίτση, ο κ. Γ. Μουταφίδης ο κ. Α. Ψαρράκης και ο πρώην Δήμαρχος Πεταλιδίου κ. Η. Κουτσοδημητρόπουλος.

Οι προτείνοντες και ερωτώντες Περιφερειακοί  Σύμβουλοι
Θανάσης Πετράκος
Δημοσθένης Δρούγκας.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Φλόριντα: Συνευρέθηκε σεξουαλικά με σκύλο μπροστά σε περαστικούς

Ο κτηνοβάτης στη συνέχεια, κατέστρεψε τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση έξω από μια τοπική εκκλησία.Μια απίστευτη ιστορία κτηνοβασίας, προκάλεσε χάος σε γειτονιά της...

Φρίκη στο Ρέθυμνο: Ιερείς βίαζαν αγόρι ΑμεΑ για χρόνια – «Θα σε σταυρώσουμε σαν τον Χριστό»

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για τη φρίκη που βίωνε ένα αγόρι ΑμεΑ στο Ρέθυμνο ήρθαν στο φως κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σεξουαλικής...

ΕΦΚΑ: «Ληστρικό» επιτόκιο 7% για ρύθμιση οφειλών σε 24 δόσεις

Με 7% επιτόκιο καλούνται να «ξεχρεώσουν» τις οφειλές τους όσοι προχωρήσουν σε ρύθμιση 24 δόσεων στον ΕΦΚΑ -ΚΕΑΟ.Όπως επισημαίνει ο Αλέξης...

Άρτεμις 1: Το διαστημόπλοιο Orion επιστρέφει στη Γη

Το διαστημόπλοιο Orion της NASA, το οποίο πέταξε στη Σελήνη στο πλαίσιο της αποστολής «Άρτεμις 1», επιστρέφει στη Γη, όπου αναμένεται...