Αρχική Οικονομία Επίδομα ανεργίας: Αλλάζουν όλα – 1.200 ευρώ και μπόνους

Επίδομα ανεργίας: Αλλάζουν όλα – 1.200 ευρώ και μπόνους

Επίδομα ανεργίας: Μεγάλες είναι οι αλλαγές στο ύψος, τα κριτήρια αλλά και τη διαδικασία της παροχής επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.

Μεγάλες είναι οι αλλαγές στο ύψος, τα κριτήρια αλλά και τη διαδικασία της παροχής επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας. Ήδη από την 1η Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ η αύξηση του κατώτατου μισθού που συμπαρασύρει σε αύξηση και τα επιδόματα του ΟΑΕΔ.

Στόχος του νομοσχεδίου για την επαγγελματική κατάρτιση και τον ΟΑΕΔ που θα προωθήσει το υπουργείο Εργασίας την Άνοιξη είναι τα επιδόματα ανεργίας να έχουν καλύτερη στόχευση και καλύτερα αποτελέσματα για τους ίδιους τους ανέργους.

Τι αναμένεται να περιέχει το νομοσχέδιο

  • 1) Την αναπροσαρμογή του τυποποιημένου επιδόματος ανεργίας στο επίπεδο του τελευταίου μισθού. Άρα, η κλιμάκωση του επιδόματος θα συνδέεται με τον προηγούμενο μισθό του ανέργου, πριν από την απόλυση του. Ουσιαστικά θα συνδέεται με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου και όχι με τον κατώτατο μισθό όπως συμβαίνει σήμερα. Συγκεκριμένα εξετάζεται τους πρώτους έξι μήνες το επίδομα να ανέρχεται στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ, όπως έχει προτείνει η επιτροπή Πισσαρίδη. Εν συνεχεία το επίδομα θα μειώνεται σταδιακά, χωρίς όμως να πέσει κάτω από το επίπεδο του σημερινού επιδόματος ανεργίας που ανέρχεται σήμερα σε 407 ευρώ. Σε πρώτη φάση το νέο καθεστώς επιδότησης ανεργίας θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε μικρή μερίδα ανέργων με «δυναμικά» χαρακτηριστικά και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • 2) Την παροχή μπόνους σε όσους βρίσκουν δουλειά ενώ είναι άνεργοι και λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ. Ο Οργανισμός που «γλιτώνει» την επιβάρυνση επιβραβεύει τον άνεργο που επανεντάσσεται στην αγορά εργασίας με συγκεκριμένο χρηματικό ποσό. Το ύψος του οποίου ωστόσο δεν είναι ακόμα γνωστό.
  • 3) Παράλληλα εξετάζεται οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανεργίας να παρακολουθούν υποχρεωτικά προγράμματα κατάρτισης και να λαμβάνουν επίδομα κατάρτισης αντί για επίδομα ανεργίας. Στην πράξη, αυτό θα σημαίνει ότι εφόσον ο άνεργος είναι εγγεγραμμένος στους καταλόγους του ΟΑΕΔ και λαμβάνει επίδομα, θα πρέπει να είναι και άμεσα διαθέσιμος για να συμμετάσχει σε προγράμματα κατάρτισης. Στόχος είναι να συνδεθεί το επίδομα με την επαγγελματική κατάρτιση του ανέργου ώστε να ενταχθεί ταχύτερα και πάλι στην αγορά εργασίας και να αμβλυνθεί το φαινόμενο της «ισόβιας ανεργίας».
  • 4) Τέλος εξετάζεται η διακοπή του επιδόματος εάν ο άνεργος αρνείται συνεχώς να προσληφθεί σε θέση εργασίας που θα του προτείνονται από τον ΟΑΕΔ.

Τι ισχύει με τα επιδόματα ανεργίας και την κατάρτιση – Τι είχε δηλώσει ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ στην Ώρα Οικονομίας

Από τότε που βγήκε η έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη έχει ξεκινήσει μια συζήτηση και μια παραφιλολογία θα έλεγα σε ένα βαθμό για το τι ακριβώς θα γίνει με το επίδομα ανεργίας. Κάθε μέρα διαβάζω και ένα διαφορετικό δημοσίευμα που λέει θα κόψουν το επίδομα ανεργίας, θα το μειώσουν κ.α.Δεν ισχύουν όλα αυτά.

Αυτό που ισχύει είναι ότι ψάχνουμε συνεχώς να βρούεμ τρόπους ώστε οι πολιτικές μας να γίνονται πιο αποτελεσματικές. Προσπαθούμε λοιπόν να δούμε πως και το επίδομα ανεργίας θα γίνει πιο αποτελεσματικό, σε τι, στην άμεση επανένταξη στην αγορά εργασίας. Ξέρουμε από τα στοιχεία ότι όσο πιο μεγαλύτερο διάστημα περάσει κανείς στην ανεργία, δηλαδή αποκοπεί από την αγορά εργασίας τόσο πιο δύσκολη είναι και η επανένταξή του. Πρέπει λοιπόν να βρούμε τρόπους που να βελτιώσουμε το υφιστάμενο κοινωνικό δίχτυ προστασίας, εγώ θα έλεγα να το ενδυναμώσουμε και να το εκσυγχρονίσουμε έτσι ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό σε αυτή την κατεύθυνση….”

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Βόλος: 83χρονος κατέρρευσε πάνω στο γλέντι και έχασε τη ζωή του

Σηκώθηκε να χορέψει και κατέρρευσε μπροστά στα μάτια όλων.Σε θρήνο εξελίχθηκε ο χορός των Βλάχων Αλμυρού στο Βόλο, καθώς έπεσε νεκρός...

Πράσινο φως για το κούρεμα μη βεβαιωμένων χρεών έχει δοθεί από τον e-ΕΦΚΑ

Η διάταξη αφορά όλες τις κατηγορίες οφειλετών ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι, αγρότες).Πράσινο φως για το κούρεμα μη βεβαιωμένων...

Τα 10 πιο θανατηφόρα όπλα στον κόσμο αυτή τη στιγμή

Η ανάπτυξη όπλων που μπορούν να προκαλέσουν μαζική καταστροφή ξεκίνησε μόλις τον περασμένο αιώνα, παρόλο που ο πόλεμος ήταν πάντα ένας σημαντικός μοχλός της...

Η ακρίβεια έφερε… το τεφτέρι του νοικοκυριού: «Σαν να ζούμε ξανά τις εποχές της κρίσης»

Σε καθημερινό εφιάλτη έχει εξελιχθεί η ακρίβεια που έχει σαρώσει τα πάντα εδώ και μήνες, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να αναγκάζονται...

Τραγωδία στη Λέρο: Πέντε νεκρά παιδιά από ναυάγιο με πρόσφυγες

Τραγωδία δίχως τέλος από ναυάγιο με πρόσφυγες και μετανάστες την Κυριακή στη Λέρο.Περίπου 40 επιβαίνοντες μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά...