Αρχική Οικονομία Επίδομα ανεργίας: Προ των πυλών μία μεγάλη αλλαγή που θα οδηγήσει σε...

Επίδομα ανεργίας: Προ των πυλών μία μεγάλη αλλαγή που θα οδηγήσει σε αύξησή του

Έναν νέο τρόπο υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας επεξεργάζεται η ΔΥΠΑ. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, εξετάζεται η σύνδεσή του μισθού με το επίδομα.

Βασικός στόχος του νέου σχεδιασμού είναι η καταβολή του επιδόματος ανεργίας σταδιακά να συνδεθεί με τα προγράμματα κατάρτισης και την ενεργή αναζήτηση εργασίας και μάλιστα ως υποχρέωση του ανέργου προκειμένου να επανενταχθεί εκ νέου στην αγορά εργασίας το ταχύτερο δυνατό και με επιπλέον εφόδια και δεξιότητες. Ως εκ τούτου εξετάζεται να τεθεί ως σαφής όρος ότι ο άνεργος εφόσον αιτείται τη λήψη επιδόματος ανεργίας, θα οφείλει να είναι άμεσα διαθέσιμος για κατάρτιση.

Οσον αφορά τα ποσά, η επιτροπή εξετάζει το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την απόλυση να δίδεται στον άνεργο αυξημένο ποσό επιδόματος – πιο κοντά στο μισθό του –, το οποίο μπορεί να μειώνεται σταδιακά όσο περνούν οι μήνες, χωρίς όμως να πέφτει κάτω από το σημερινό όριο των 479 ευρώ ανά μήνα. Αυτό ισχύει άλλωστε και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδικότερα εξετάζεται να λαμβάνεται υπόψιν ο μέσος μισθός που είχε ο άνεργος ως πρώην εργαζόμενος την τελευταία τριετία, όπου εκεί θα προστίθεται ένα ποσοστό 55% για τους πρώτους 6 μήνες, ενώ για το δεύτερο εξάμηνο θα παίρνει 479 ευρώ, που είναι σήμερα.

Παράδειγμα:

Αν ένας άνεργος, ως εργαζόμενος την τελευταία τριετία είχε μέσο μισθό τριετίας 1.500 ευρώ, τότε θα λάβει το πρώτο εξάμηνο 825 ευρώ/μήνα ενώ το δεύτερο εξάμηνο θα λαμβάνει τα 479 ευρώ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πρόταση για την αναθεώρηση και τον επανασχεδιασμό του επιδόματος ανεργίας έχει κάνει και η Επιτροπή Πισσαρίδη στην τελική έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, της οποίας σημαντικό μέρος υιοθέτησε και η απελθούσα κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η πρόταση Πισσαρίδη προβλέπει:

– επίδομα ανεργίας στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο τα 1.200 ευρώ.

– Η διάρκεια του αυξημένου επιδόματος να είναι στους 6 μήνες, αντί για 12 μήνες που είναι σήμερα και να πληρώνεται υπό την προϋπόθεση ότι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης.

– Αν ο άνεργος μετά τους 6 μήνες δεν έχει βρει δουλειά, θα λαμβάνει για διάστημα έως 6 μήνες ή έως ότου βρει δουλειά, αν αυτό συμβεί νωρίτερα, το επίδομα ανεργίας στο επίπεδο που είναι σήμερα, δηλαδή στο 55% του κατώτατου μισθού.

Τα πάντα θα κριθούν βέβαια μετά τις κάλπες της 25ης Ιουνίου και η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αναμένεται να προχωρήσει στις όποιες νομοθετικές ρυθμίσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

«Κινητά συνεργεία για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων»

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

POS: Υποχρεωτικά από το νέο έτος σε ταξί, περίπτερα και άλλους 7 κλάδους

Την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης POS από το νέο έτος σε μια σειρά επαγγελματικών κλάδων αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν το...

Βασίλης Παλαιοκώστας: «Σφάζονται» στην ποδιά του μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ για να κάνουν τη ζωή του ταινία

Η ιστορία πίσω από τον Νο 1 έλληνα καταζητούμενο, τον Βασίλη Παλαιοκώστα, δεν προκαλεί μόνο εγχώριο ενδιαφέρον...

Άγιος Παντελεήμονας: Γιορτή βάφτηκε με αίμα – Πυροβόλησε και δολοφόνησε 50χρονο μπροστά σε μικρά παιδιά

Περίπου στις 02:30 τα ξημερώματα της Κυριακής (01/10), στον Άγιο Παντελεήμονα, ένας 74χρονος Έλληνας έβγαλε όπλο και...

Καίει το… πετρέλαιο θέρμανσης: Ποια θα είναι η τιμή του φέτος – Νέα εκτίμηση

Η ακρίβεια σαρώνει τα νοικοκυριά και, δυστυχώς, εξαίρεση δεν αναμένεται να αποτελέσει και το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του...