Αρχική Οικονομία Επίδομα προσωπικής διαφοράς για 750.000 συνταξιούχους – Οι προϋποθέσεις

Επίδομα προσωπικής διαφοράς για 750.000 συνταξιούχους – Οι προϋποθέσεις

Να σημειωθεί πως από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι κύριες συντάξεις θα αυξηθούν με βάση το 50% του αθροίσματος του ρυθμού ανάπτυξης και του πληθωρισμού και με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η αύξηση δεν θα ξεπεράσει το 3% με 3,1% και ετήσιο κόστος 400 εκατ. ευρώ.

Σε τουλάχιστον 750.000 συνταξιούχους με προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ και σύνταξη το πολύ έως 1.600 ευρώ τον μήνα θα διανεμηθεί φέτος το επίδομα «προσωπικής διαφοράς», το αργότερο έως τα Χριστούγεννα. Η σχετική διάταξη που ορίζει τις ακριβείς προϋποθέσεις αλλά και το ύψος της παροχής, που ξεκινάει από 100 ευρώ για τις υψηλότερες συντάξεις και φθάνει έως τα 200 ευρώ για συντάξεις κάτω των 700 ευρώ, είναι έτοιμη και πλέον, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας επεξεργάζονται τις λίστες με τους δικαιούχους, που λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς, όπως και φέτος, έτσι και το 2024 δεν θα λάβουν αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Να σημειωθεί πως από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι κύριες συντάξεις θα αυξηθούν με βάση το 50% του αθροίσματος του ρυθμού ανάπτυξης και του πληθωρισμού και με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η αύξηση δεν θα ξεπεράσει το 3% με 3,1% και ετήσιο κόστος 400 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, περίπου 750.000 συνταξιούχοι, με κύριες συντάξεις έως 1.600 ευρώ, που έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ, θα μείνουν για έναν ακόμη χρόνο χωρίς αύξηση. Ετσι, το οικονομικό επιτελείο, με βάση και την προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού, προχώρησε στην κατάρτιση της σχετικής διάταξης, που θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση σε ένα από τα επόμενα σχέδια νόμου, προκειμένου πριν από τα Χριστούγεννα οι εν λόγω συνταξιούχοι να λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ. Αναλυτικά, η διάταξη που αποκαλύπτει η «Κ» ορίζει τα εξής:

Προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό του έτους 2024:

1. Χορηγείται έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους του ηλεκτρονικού εθνικού φορέα κοινωνικής ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), στους οποίους καταβλήθηκε κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 και οι οποίοι κατά τον μήνα αυτό είχαν ποσό προσωπικής διαφοράς συντάξεων, συμψηφιστέας με την ετήσια αναπροσαρμογή των συντάξεων, μεγαλύτερο των 10 ευρώ.

2. Η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ανέρχεται:

α) Σε 200 ευρώ για συνταξιούχο του e-ΕΦΚΑ, στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού έως και 700 ευρώ.

β) Σε 150 ευρώ για συνταξιούχο του e-ΕΦΚΑ, στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από 700,01 ευρώ έως και 1.100 ευρώ.

γ) Σε 100 ευρώ για συνταξιούχο του e-ΕΦΚΑ, στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από 1.100,01 ευρώ έως και 1.600 ευρώ.

3. Η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση:

Τουλάχιστον 750.000 συνταξιούχοι θα λάβουν το βοήθημα έως τις 31/12/2023.

α) Καταβάλλεται μέχρι τις 31.12.2023.

β) Είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

γ) Δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή του e-ΕΦΚΑ.

δ) Επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του e-ΕΦΚΑ, κατόπιν αντίστοιχης τροποποίησης του προϋπολογισμού του, με τη χρήση ταμειακών διαθεσίμων του.

4. Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δύναται να καθορίζεται η διαδικασία καταβολής της έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διάταξης.

Η φετινή διάταξη είναι ξεκάθαρη καθώς αφενός οι αυξήσεις των συντάξεων θα είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις περυσινές (7,75%), αφετέρου μπαίνει ο «κόφτης» των 10 ευρώ, που σημαίνει ότι όσοι έχουν προσωπική διαφορά έως 10 ευρώ, βάσει των υπολογισμών των συναρμόδιων υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας, θα δουν τη διαφορά αυτή να μηδενίζεται και θα οδηγηθούν σε περιβάλλον αυξήσεων.

Σύμφωνα μάλιστα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, κάθε χρόνο περίπου 150.000 συνταξιούχοι θα περιορίζουν ή θα εξαλείφουν την προσωπική τους διαφορά.

Ετσι, το 2024 θα λάβουν αύξηση έως 3,1%. Συνολικά, βάσει των αρχικών εκτιμήσεων, ολόκληρη αύξηση θα λάβουν περίπου 500.000 συνταξιούχοι που αποχώρησαν μετά τις 13/5/2016 χωρίς προσωπική διαφορά, 550.000 αγρότες που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις επανυπολογισμού σύνταξης και 350.000 παλαιοί συνταξιούχοι που είτε δεν είχαν είτε κάλυψαν την προσωπική διαφορά με τις αυξήσεις του 2023.

Μικρότερη αύξηση θα πάρουν περίπου 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι (πριν από τις 13/5/2016) που έχουν προσωπική διαφορά, την οποία θα μηδενίσουν με ένα μέρος της αύξησης.

Τέλος, οι περίπου 750.000 συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ, αφενός θα λάβουν το έκτακτο επίδομα, αφετέρου θα απομειώσουν την προσωπική τους διαφορά και θα βρεθούν πιο κοντά στις επόμενες αυξήσεις.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Αρχαίο DNA ανατρέπει όσα γνωρίζουμε για την πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας

Οι γενετιστές έριξαν φως στις επιπτώσεις που είχε η ρωμαϊκή αυτοκρατορία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Νέα ανάλυση DNA, που δημοσιεύεται...

Το κράτος με τους 38 κατοίκους που φυλακίζει όποιον έχει κρεμμύδια και σπανάκι

Μια μικρή έκταση 11 στρεμμάτων στη Νεβάδα των Ηνωμένων Πολιτειών έχει μόνο 38 κατοίκους, αυτοπροσδιορίζεται ως χώρα από τους ανθρώπους της και καλωσορίζει τους τουρίστες...

Σχεδόν μηδενικές οι τουρκικές παραβιάσεις από 978 που ήταν τον περασμένο Ιανουάριο

Η «νέα σελίδα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η οποία επισφραγίστηκε με την «ανέφελη» επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, καταγράφεται και στα στοιχεία του...

Βίντεο: Η εντυπωσιακή φάτνη των Μετεώρων

Στο επιβλητικό σκηνικό των Μετεώρων δεσπόζει μια ξεχωριστή φάτνη, η οποία βρίσκεται μέσα σε μια σπηλιά, πάνω...

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν με το νέο φορολογικό καθεστώς

Νέοι επαγγελματίες, όσοι δηλώνουν στην εφορία καθαρά κέρδη πάνω από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, εποχικές επιχειρήσεις, επαγγελματίες – γονείς μονογονεϊκής ή πολύτεκνης οικογένειας, αυτοαπασχολούμενοι...