Αρχική Οικονομία Επίδομα θέρμανσης: Ανατροπή στο «παρά πέντε» με πληρωμή και προκαταβολή

Επίδομα θέρμανσης: Ανατροπή στο «παρά πέντε» με πληρωμή και προκαταβολή

Λίγα 24ωρα πριν ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για το επίδομα θέρμανσης, άλλαξαν τα δεδομένα για την πληρωμή. Παρότι, αρχικά, είχε διαρρεύσει ότι δεν θα υπάρχει προκαταβολή, τελικά ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έδωσε άλλες, επίσημες, πληροφορίες.

Δύο, λοιπόν, είναι τα δεδομένα που πρέπει να κρατήσουν παλαιοί και νέοι δικαιούχοι:

 • Οι παλαιοί δικαιούχοι θα πληρωθούν την προκαταβολή, η οποία θα είναι ίση με το επίδομα θέρμανσης που έλαβαν πέρυσι. Το υπόλοιπο ποσό που θα υπολογιστεί θα το λάβουν αργότερα, σε άλλες δύο δόσεις.
 • Οι νέοι δικαιούχοι θα πάρουν διπλό επίδομα, το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι τα 1.600 ευρώ το ανώτερο.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας:

«Αυτό που διαφοροποιείται φέτος είναι πως ανεξάρτητα από την ποσότητα που θα βάλουν οι δικαιούχοι του επιδόματος, που ήταν και πέρσι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, θα δοθούν προκαταβολές ανάλογες με την δαπάνη που έκαναν τον περασμένο χειμώνα και θα γίνει αργότερα συμψηφισμός εάν δεν καταναλώσουν την ποσότητα πετρελαίου που αναλογεί στην προκαταβολή του επιδόματος».

Επίδομα θέρμανσης: Οι ημερομηνίες πληρωμής

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η πλατφόρμα myθέρμανση της ΑΑΔΕ ανοίγει μέσα στις επόμενες ημέρες, περίπου στα μέσα Νοεμβρίου.

Η προθεσμία για να υποβληθούν αιτήσεις θα είναι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και στο τέλος Δεκεμβρίου θα γίνει η πρώτη πληρωμή. Η δεύτερη πληρωμή θα γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου 2023, ενώ η τρίτη δόση θα πληρωθεί στο τέλος Απριλίου 2023.

Επίδομα θέρμανσης: Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια

Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια έχουν «κλείσει» και αναμένεται να «κλειδώσουν» με την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που έρχεται το αμέσως επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα είναι τα εξής:

 • Σε παλαιούς δικαιούχους αυξάνονται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 • Σε νέους δικαιούχους παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρσι, δηλαδή 14.000 ευρώ και 20.000 ευρώ αντίστοιχα.
 • Το κριτήριο για το ύψος της ακίνητης περιουσίας θα αυξηθεί πιθανότατα από τις 180.000 ευρώ στα 200.000 ευρώ προκειμένου να καλυφθούν όσοι το χάνουν λόγω της αύξησης των αντικειμενικών τιμών.
 • Υπενθυμίζεται πως η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης θα παραμείνει 25 λεπτά το λίτρο στην αντλία, εκτός αν οι εξελίξεις επιβάλουν αλλαγές.

Ποιοι δικαιούνται διπλό επίδομα θέρμανσης

Πιο αναλυτικά, το επίδομα θέρμανσης διπλασιάζεται σε δύο περιπτώσεις:

 • Αν οι παλαιοί δικαιούχοι κάνουν μετάβαση από φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα στο πετρέλαιο θέρμανσης.
 • Αν οι νέοι δικαιούχοι, όσοι δηλαδή δεν έλαβαν πέρσι το επίδομα, θα χρησιμοποιήσουν πρώτη φορά το πετρέλαιο ως καύσιμο θέρμανσης.

Πώς κάνετε αίτηση στο myθέρμανση για επίδομα

Στο myθερμανση (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ) μπορείτε να μπαίνετε όταν ανοίξει η πλατφόρμα, περίπου στα μέσα Νοεμβρίου. Η πληρωμή θα γίνει από 15 έως 31 Δεκεμβρίου. Θα μπει επίσης και νέο επιδοτούμενο καύσιμο στην πλατφόρμα.

να επιλέξετε αν θα υποβάλλετε Αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος, λειτουργώντας ως Δικαιούχος / Υποψήφιος Δικαιούχος του Επιδόματος ή αν θα δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας λειτουργώντας ως Διαχειριστής-Εκπρόσωπος των ενοίκων της.

Μπορείτε να ζητήσετε την ένταξη σας στο μητρώο δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης ή να δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης που σας αναλογούν στην πολυκατοικία και να επωφεληθείτε, αρκεί να καταναλώνετε για θέρμανση:

 • πετρέλαιο εσωτερικής καύσης
 • φυσικό αέριο ή υγραέριο
 • καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ)

Τι πρέπει να κάνετε:

 • Επιλέξτε «υποβολή αίτησης» και συνδεθείτε με κωδικούς Taxisnet
 • επιλέξτε «Εκδήλωση ενδιαφέροντος»
 • επιλέξτε το καύσιμο που καταναλώνετε
 • συμπληρώστε τον αριθμό παροχής ρεύματος
 • επιλέξτε αν διαμένετε σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
 • επιλέξτε αν είστε ιδιοκτήτης ή ένοικος (συμπληρώστε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη)
 • συμπληρώστε έναν έγκυρο και ενεργό αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) όπου θα πιστωθεί το επίδομα

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Μέχρι πότε θα ισχύει το rapid test – Πότε το σταματάνε οι εργαζόμενοι

Η απόφαση για τα rapid test δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.Γεγονός ο νόμος που καταργεί τα rapid test (αλλιώς τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου)...

Στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, πραγματοποίησαν σήμερα Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, ο Υποστράτηγος του Π.Σ. Νι­κό­­λαος Ρουμελιώτης, Συντονιστής...

Καλάθι του νονού: Κατατέθηκε η τροπολογία-Τι θα περιλαμβάνει, πόσο θα διαρκέσει

Το «καλάθι του νονού» θα είναι σε ισχύ από τις 29 Μαρτίου έως τις 15 Απριλίου, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.Με την...

Προκλητικό δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας: «20 νησιά είναι υπό κατοχή από την Ελλάδα»

Η μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη εφημερίδα στην Τουρκία, η Sozcu, η οποία εκφράζει τις ακραίες εθνικιστικές απόψεις του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δημοσιεύει προκλητικότατο άρθρο...

Ελασσόνα: Ανείπωτος θρήνος για ζευγάρι που έχασε το βρέφος του σε τροχαίο

Μια αδιανόητη τραγωδία εκτυλίχθηκε στην άσφαλτο της Ελασσόνας τον περασμένο Μάιο όταν ένα ΙΧ αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο...