Αρχική Οικονομία Επίδομα θέρμανσης: Σφυρίζει λήξη η προθεσμία – Πότε πληρώνεται η α’ δόση

Επίδομα θέρμανσης: Σφυρίζει λήξη η προθεσμία – Πότε πληρώνεται η α’ δόση

Πάνω από 800.000 αιτήσεις έχουν γίνει μέχρι στιγμής για το επίδομα θέρμανσης, με τους δικαιούχους να έχουν περιθώριο μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, μια άλλη σημαντική προθεσμία λήγει σε δύο 24ωρα. Συγκεκριμένα, το επίδομα θέρμανσης δικαιούνται οι περσινοί αλλά και οι νέοι δικαιούχοι για αγορές που θα τιμολογηθούν έως τις 30 Νοεμβρίου.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, myΘέρμανση, θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου και η πρώτη δόση έχει προγραμματιστεί να πληρωθεί έως τις 21 Δεκεμβρίου.

Επίδομα θέρμανσης: Οι ημερομηνίες πληρωμής

  • 9 Δεκεμβρίου 2022: Τελευταία ημέρα υποβολής αίτησης στην πλατφόρμα
  • 21 Δεκεμβρίου 2022: Πληρωμή της προκαταβολής του επιδόματος σε όσους έλαβαν και πέρυσι επίδομα και προμηθεύτηκαν πετρέλαιο. ΠΡΟΣΟΧΗ: Θα πληρωθούν οι αγορές που θα τιμολογηθούν έως 30 Νοεμβρίου 2022.
  • 28 Φεβρουαρίου 2023: Θα γίνουν πληρωμές για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.
  • 28 Απριλίου 2023: Θα πραγματοποιηθούν πληρωμές για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.
  • 31 Μαΐου 2023: Καταχώριση δικαιολογητικών για το φυσικό αέριο της περιόδου 1/10/2022 έως 31/3/2023 με ημερομηνία έκδοσης παραστατικού πληρωμής έως 16/5/2023.
  • 15 Ιουνίου 2023: Πληρωμή επιδόματος για την κατανάλωση φυσικού αερίου.
  • 15 Ιουλίου 2023: Καταχώριση δικαιολογητικών για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης 1/10/2023 έως 31/3/2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού έως 30/6/2023.
  • 10 Αυγούστου 2023: Πληρωμή επιδόματος για τηλεθέρμανση

Επίδομα θέρμανσης: Τα SOS για τα παραστατικά στην πλατφόρμα

Μέσω της εφαρμογής ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ πρέπει να καταχωρίσετε αποδείξεις για όλα τα είδη καυσίμων θέρμανσης, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης. Για το πετρέλαιο θέρμανσης, υποχρέωση καταχώρισης των παραστατικών έχει ο διακινητής πετρελαίου θέρμανσης στο πληροφοριακό σύστημα.

Εάν υποβάλετε αίτηση με τους δικούς σας κωδικούς Taxisnet και τα παραστατικά είναι σε άλλο όνομα, δηλαδή σε άλλο ΑΦΜ, θα υπάρξει πρόβλημα και δεν θα ολοκληρωθεί η διασταύρωση των στοιχείων, μόνο αν πρόκειται για το πετρέλαιο θέρμανσης. Για όλα τα υπόλοιπα είδη καυσίμων, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί κανονικά. Για να επιλύσετε το πρόβλημα με τα παραστατικά, θα πρέπει να κάνετε μια από τις ακόλουθες ενέργειες:

  • Πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στις 9 Δεκεμβρίου 2022, πρέπει να κάνετε ανάκληση της αίτησής σας και να υποβληθεί εκ νέου από το άτομο στον οποίο ανήκει ο ΑΦΜ στα παραστατικά. Να μπει δηλαδή να κάνει την αίτηση με τους δικούς του κωδικούς Taxisnet.
  • Εάν δεν έχουν περάσει 14 ημέρες από την ημερομηνία αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης, μπορείτε να ζητήσετε από τον προμηθευτή σας να αλλάξει τον ΑΦΜ αγοραστή.

Επίδομα θέρμανσης – Υπολογισμός

Η βασική αλλαγή που έγινε φέτος αφορά το ύψος του επιδόματος, καθώς το ποσό βάσης αυξάνεται στα 350 ευρώ (από 300 ευρώ πέρυσι). Το ποσό αυξομειώνεται ανάλογα με τον ειδικό συντελεστή (τις βαθμοημέρες) που ισχύει σε κάθε περιοχή της χώρας. Οι βαθμοημέρες έχουν ρυθμιστεί ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος σε κάθε περιοχή.

Συνεπώς το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.
Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Άρτα: Γυναίκα πνίγηκε από φαγητό και πέθανε μπροστά στον σύζυγό της

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινότητα Μικροσπηλιάς στην Άρτα, καθώς μία γυναίκα πνίγηκε από το φαγητό και πέθανε...

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: 51χρονος βρέθηκε νεκρός σε προχωρημένη σήψη μέσα σε φορτηγό

Μια υπόθεση θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου ένας 51χρονος βρέθηκε νεκρός το πρωί...

Ρωσία: Το μυστήριο που κρύβεται πίσω από το αεροδρόμιο «φάντασμα»

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Ψωμί: Γιατί οι αρτοποιοί εξετάζουν αυξήσεις έως 15 λεπτά στην φρατζόλα [γράφημα]

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Ιράν: Καταδίκη σε θάνατο σε 4 άνδρες για ποτά «μπόμπες» που σκότωσαν 17 ανθρώπους

Τέσσερις άνδρες που κρίθηκαν ένοχοι για την Παρασκευή και διανομή νοθευμένων αλκοολούχων ποτών, τα οποία προκάλεσαν τον...