Αρχική Οικονομία Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ανατροπή με τις συσκευές πριν την αίτηση

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ανατροπή με τις συσκευές πριν την αίτηση

Αναλυτικά τα βήματα, τους «κόφτες» και τα κριτήρια για το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» έδωσε ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας. Στόχος του προγράμματος, για το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων αρχές του Ιουνίου, είναι η επιδότηση από 35% έως 50% για αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, που επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Μέχρι σήμερα υπήρχε το γενικό πλαίσιο των όρων του προγράμματος, με τον κ. Σκρέκα να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ.

Παρακάτω θα διαβάσετε έναν αναλυτικό οδηγό για όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή».

Στόχος προγράμματος

Εν μέσω της ενεργειακής «καταιγίδας» το πρόγραμμα έχει ως στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας έως και 30% για τα νοικοκυριά.

Συσκευές που αντικαθίστανται

Τρεις είναι οι τύποι συσκευών που θα επιδοτούνται:

  • Κλιματιστικά
  • Ψυγεία
  • Καταψύκτες

Η επιδότηση δεν θα ισχύει για πλυντήρια, ψυγεία, ηλεκτρικές κουζίνες κτλ.

Ποσό επιδότησης – Κριτήρια

Το ύψος της έκπτωσης ορίζεται από 35% έως 50% σύμφωνα με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, τα οποία όμως δεν έχουν διευκρινιστεί. Πάντως, δεν μπαίνει κάποιο ανώτατο όριο στο εισόδημα και θα μπορούν όλοι, ανεξαιρέτως, να κάνουν αίτηση.

Πρώτοι θα λάβουν την επιδότηση οι ευάλωτες ομάδες.

Πόσες συσκευές μπορεί να ανακυκλώσει ένα νοικοκυριό

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα το πρόγραμμα διαθέτει πόρους 150.000.000 ευρώ και θα αφορά συνολικά 380.000 συσκευές

Κάθε νοικοκυριό έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει από 1 έως και 3 συσκευές. Μπορεί να αλλάξει για παράδειγμα 1 κλιματιστικό, 1 ψυγείο και έναν καταψύκτη.

Εξαίρεση αποτελούν τα κλιματιστικά, για τα οποία υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης έως και δύο.

Παραδείγματος χάριν, ένα νοικοκυριό μπορεί να αλλάξει 2 κλιματιστικά και ένα ψυγείο. Δεν μπορεί, όμως, να αλλάξει δύο ψυγεία ή δύο καταψύκτες.

Προϋποθέσεις

Οι δύο βασικές προϋποθέσεις που έχουν οριστεί για το πρόγραμμα είναι πως η συσκευή, η οποία θα δηλωθεί για αντικατάσταση, θα πρέπει να λειτουργεί και πως μπορεί να αντικατασταθεί από ίδιου τύπου συσκευή.

Δεν επιτρέπεται η αντικατάσταση ψυγείου με κλιματιστικό.

Δεύτερη ευκαιρία

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, εκτός από τους δικαιούχους του προγράμματος θα υπάρξουν και οι επιλαχόντες, οι οποίοι θα μπορούν να λάβουν συμμετοχή, αν αυξηθεί ο προϋπολογισμός του.

Βήμα – βήμα η διαδικασία στο gov.gr

Όλοι ανεξαιρέτως εισοδήματος θα μπορούν να κάνουν αίτηση με κωδικούς Taxisnet στο gov.gr. Με την είσοδο στην πλατφόρμα θα χρειάζεται να έχουν τρία στοιχεία, τον αριθμό ταυτότητας, το ΑΦΜ και τον αριθμό παροχής. Έπειτα θα δηλώνουν το είδος της συσκευής που ενδιαφέρονται να αλλάξουν.

Την αίτηση θα μπορούν να την κάνουν είτε από τον υπολογιστή τους, είτε μέσω λογιστή, είτε στο κατάστημα.

Η πλατφόρμα θα είναι ενεργή για 15 περίπου ημέρες.

Μετά το κλείσιμό της, θα υπάρξει μέσω κριτηρίων, κοινωνικών και εισοδηματικών μία ιεράρχηση, από την οποία θα προκύψουν οι δικαιούχοι και οι επιλαχόντες.

Μόλις οι δικαιούχοι ενημερωθούν και λάβουν το voucher με την έκπτωση που δικαιούνται (το ποσό δεν θα καταβάλλεται στην τράπεζα) θα απευθύνονται στο κατάστημα που επιθυμούν, όπου θα επιλέγουν την συσκευή με την οποία θα αλλάξουν την παλιά.

Στη συνέχεια θα γίνεται η πληρωμή της νέας συσκευής, με την επιδότηση να αφαιρείται απευθείας.

Το τελευταίο βήμα είναι να ορισθεί από το κατάστημα η ημερομηνία κατά την οποία θα μεταβεί στο σπίτι του δικαιούχου ο τεχνικός, ο οποίος θα διαπιστώσει πως η συσκευή που θα αλλαχθεί λειτουργεί.

Αν δεν υπάρξει πρόβλημα με τη λειτουργία της, τότε θα αποσυνδέεται και θα συνδέεται η καινούρια.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

«Έχετε e-mail από την εφορία»: Γιατί η ΑΑΔΕ στέλνει ειδοποιήσεις στους φορολογούμενους – Oδηγός

Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι έλαβαν τις προηγούμενες ημέρες, e-mail από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με ειδοποιητήρια από την εφορία- ακόμα...

Συνελήφθη 36χρονος στη Μεσσήνη για κλοπή λάπτοπ και… φωτιστικών!

Ειδήσεις Μεσσηνία. Ειδήσεις και επικαιρότητα ζωντανά από Μεσσηνία, Πελοπόννησο, Ελλάδα και Κόσμο. Άρθρα, συνεντεύξεις, απόψεις για πολιτική, αθλητισμό, υγεία, πολιτισμό, τεχνολογία, οικονομία, lifestyle κ.α.Πηγή:...

Πανσέληνος Ιουνίου: Απόψε το «Φεγγάρι της Φράουλας»

Η πρώτη Πανσέληνος του φετινού καλοκαιριού θα σημειωθεί το βράδυ της Κυριακής (04/06) και πρόκειται – επί της ουσίας – για...

Συνταξιούχοι: Αυξήσεις σε συντάξεις και αναδρομικά – Τι ισχύει σήμερα, τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί

Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι από τις νέες αυξήσεις που θα γίνουν την 1η Ιανουαρίου 2024Νέες αυξήσεις έρχονται στις συντάξεις από 1η Ιανουαρίου...

Γιατί δεν υπάρχει συγκεκριμένο κέντρο στο Σύμπαν – Τι λένε οι επιστήμονες

Πριν από περίπου 14 δισεκατομμύρια χρόνια, όλα όσα γνωρίζουμε, άρχισαν με τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang). Μία κοινή παρανόηση, ωστόσο, είναι...