Αρχική Οικονομία Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Με ΑΦΜ και ΑΜΚΑ οι αιτήσεις – Πόσο κερδίζουν...

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Με ΑΦΜ και ΑΜΚΑ οι αιτήσεις – Πόσο κερδίζουν τα νοικοκυριά

Μέσω του προγράμματος «Ανακυκλώνω- Αλλάζω συσκευή» εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν περίπου 380.000 συσκευές- κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες, με σημαντική εξοικονόμηση τόσο για τους ίδιους όσο και για την ελληνική οικονομία. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την εφαρμογή του προγράμματος η Ελλάδα θα πετύχει σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 126.000 τόνους ανά έτος ενώ το όφελος της ελληνικής οικονομίας από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 15 έως 27 εκατ. ευρώ το χρόνο, όπως γράφει το iEnergeia.gr.

Σε θέση… μάχης η αγορά

Σημαντική ώθηση στην αγορά ηλεκτρικών ειδών θα δώσει η επιδότηση για την αντικατάσταση ενεργοβόρων παλιών ηλεκτρικών συσκευών. Με την ακρίβεια να έχει ψαλιδίσει σημαντικά τις καταναλωτικές δαπάνες το πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών αναμένεται να ανατροφοδοτήσει το αγοραστικό ενδιαφέρον και να… γεμίσει τα ταμεία εμπόρων, διανομέων αλλά και παραγωγών.

Η αγορά περίπου380.000 ηλεκτρικών συσκευών με την επιδότηση των 150 εκατ. ευρώ θα επηρεάσει καθοριστικά τα έσοδα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Με ειδικές προωθητικές ενέργειες και παροχές όπως δωρεάν μεταφορά και εγκατάσταση αλλά και προγράμματα δόσεων, οι επιχειρήσεις διεκδικούν μερίδια από την πίτα των 150 εκατ. ευρώ.

Οι μεγάλες αλυσίδες έχουν ήδη ετοιμάσει ειδικές σελίδες για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω συσκευή».

Ενημερώνουν τους καταναλωτές για το πρόγραμμα και για τα οφέλη της αντικατάστασης των ενεργορβόρων συσκευών. Παραθέτουν πληροφορίες για τις συσκευές που θα αντικατασταθούν, καθώς και τις ετικέτες ενεργειακής απόδοσης.

Επιπλέον δίνουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή που ενδιαφέρεται να συμπληρώσει μία φόρμα ώστε να ενημερωθεί με την έναρξη του προγράμματος.

Παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές είναι συγκρατημένοι, η αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών δεν εμφανίζει έντονα σημάδια κάμψης. Όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς υπάρχει μείωση ως προς τον όγκο των πωλήσεων ωστόσο σε επίπεδο τζίρου η εικόνα της φετινής χρονιάς παραμένει περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι γεγονός που οφείλεται στις ανατιμήσεις.

Εξάλλου, στην περίπτωση των μεγάλων λευκών ηλεκτρικών συσκευών όπως τα ψυγεία και οι καταψύκτες λειτουργούν βάσει αναγκών. Για αυτό και η αγορά δεν «πάγωσε» εν αναμονή της έναρξης του προγράμματος. Αντίθετα, στην αγορά των ψυγείων εκτιμήσεις στελεχών κάνουν λόγο για μικρή αύξηση των πωλήσεων. Θετικά κινήθηκε και η αγορά των κλιματιστικών από την αρχή της χρονιάς λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα

Στόχος είναι η πλατφόρμα να ανοίξει έως τη Δευτέρα 20 Ιουνίου και να παραμείνει ανοιχτή για 15 ημέρες. Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορούν να επιλέξουν οποιαδήποτε συσκευή θελήσουν, αρκεί να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας. Ειδικότερα:

-Τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές.

-Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα.

-Προτεραιότητα θα δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνοι.

– Προϋπόθεση για την επιδότηση είναι η απόσυρση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών που βρίσκονται σε λειτουργία.

-Με την υποβολή της αίτησης ο καταναλωτής χρειάζεται να συμπληρώσει μόνο το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ και τον αριθμό της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Τα υπόλοιπα θα συμπληρώνονται αυτόματα. Θα εκδίδεται ένας ηλεκτρονικός αριθμός και στη συνέχεια θα μπορούν να προχωρήσουν στην αγορά και αντικατάσταση της συσκευής τους.

Βασική προϋπόθεση για να εξασφαλίσει κάποιος την επιδότηση είναι να δώσει για ανακύκλωση παλιά συσκευή.

Η συσκευή θα πρέπει να λειτουργεί ενώ στην περίπτωση των κλιματιστικών δεν θα πρέπει να έχει αφαιρεθεί το ψυκτικό υγρό.

Όταν θα πηγαίνει ο εγκαταστάτης για να ξηλώσει την προηγούμενη συσκευή συμπληρώνεται μια υπεύθυνη δήλωση, ότι η συσκευή είναι παλιά και ολοκληρώνεται η διαδικασία.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Μεγάλη Βρετανία: Κλειδώθηκε για ώρες στην τουαλέτα ενός μεσαιωνικού πύργου

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Έρχεται «μέτωπο» καταιγίδων τις επόμενες ώρες: Τι καιρό θα κάνει την Τσικνοπέμπτη

Αλλάζει μέσα στην ημέρα το σκηνικό του καιρού καθώς παρά την ηλιοφάνεια του πρωινού, από το απόγευμα και μετά περιμένουμε ένα γρήγορο πέρασμα βροχών...

Oι 3+1 παρεμβάσεις που αλλάζουν τον φορολογικό χάρτη -Η ψηφιακή… σχέση φορολογούμενου-Εφορίας

Κλείνουν ένα μετά το άλλο τα παράθυρα φοροδιαφυγής, ενώ την ίδια στιγμή γίνεται πιο εύκολη η ζωή για τους...

Κωνσταντινούπολη: Μόνιμες πινακίδες προειδοποίησης για τσουνάμι – Λέκκας: Μπορεί να φτάσει τα 10 μέτρα

Όπως σημείωσε «μόνο το 1/3 των κτιρίων δεν έχει μεγάλη τρωτότητα στην πόλη των 20 εκατ. κατοίκων». Επιπλέον ήταν...

Βόλος: Θύμα απάτης υπάλληλος περιπτέρου – Η παγίδα που της στοίχισε 2.800 ευρώ

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...