Αρχική Οικονομία Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Προσοχή στην ημερομηνία λήξης της αίτησης

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Προσοχή στην ημερομηνία λήξης της αίτησης

Εν αναμονή για το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα μπορείτε να κάνετε αίτηση στο gov.gr για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών.

Υπολογίζεται πως θα ανοίξει προς τα μέσα Ιουνίου, με την δράση «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» να έχει αρχικί προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, για την αντικατάσταση περίπου 380.000 ηλεκτρικών συσκευών (κλιματιστικά, ψυγεία, καταψύκτες) με νέες.

Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσέξουν την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για αίτηση, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για 15 ημέρες από το άνοιγμά της.

Υπενθυμίζεται πως οι παλαιές συσκευές θα πρέπει να λειτουργούν, για να αντικατασταθούν, ενώ η επιδότηση θα κυμανθεί από 35% έως 50%, ανάλογα με το εισόδημα του επιδοτούμενου και χωρίς να υπάρχει κάποιο ανώτατο όριο.

Ας δούμε παρακάτω έναν ειδικό οδηγό για το πρόγρσμμα αντικατάστασης συσκευών.

Στόχος προγράμματος

Εν μέσω της ενεργειακής «καταιγίδας» το πρόγραμμα έχει ως στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας έως και 30% για τα νοικοκυριά.

Συσκευές που αντικαθίστανται

Τρεις είναι οι τύποι συσκευών που θα επιδοτούνται:

  • Κλιματιστικά
  • Ψυγεία
  • Καταψύκτες

Η επιδότηση δεν θα ισχύει για πλυντήρια, ψυγεία, ηλεκτρικές κουζίνες κτλ.

Ποσό επιδότησης – Κριτήρια

Το ύψος της έκπτωσης ορίζεται από 35% έως 50% σύμφωνα με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, τα οποία όμως δεν έχουν διευκρινιστεί. Πάντως, δεν μπαίνει κάποιο ανώτατο όριο στο εισόδημα και θα μπορούν όλοι, ανεξαιρέτως, να κάνουν αίτηση.

Πρώτοι θα λάβουν την επιδότηση οι ευάλωτες ομάδε, όπως πολύτεκνοι, ΑμεΑ αλλά και άτομα με χαμηλό εισόδημα.

Πόσες συσκευές μπορεί να ανακυκλώσει ένα νοικοκυριό

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα το πρόγραμμα διαθέτει πόρους 150.000.000 ευρώ και θα αφορά συνολικά 380.000 συσκευές

Κάθε νοικοκυριό έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει από 1 έως και 3 συσκευές. Μπορεί να αλλάξει για παράδειγμα 1 κλιματιστικό, 1 ψυγείο και έναν καταψύκτη.

Εξαίρεση αποτελούν τα κλιματιστικά, για τα οποία υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης έως και δύο.

Παραδείγματος χάριν, ένα νοικοκυριό μπορεί να αλλάξει 2 κλιματιστικά και ένα ψυγείο. Δεν μπορεί, όμως, να αλλάξει δύο ψυγεία ή δύο καταψύκτες.

Υπάρχει «κόφτης» ως προς την παλαιότητά τους;

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ηλεκτρολόγων ν. Αττικής κ. Μπάμπη Κωνσταντόπουλο μπορεί να αντικατασταθούν ακόμα και συσκευές που είναι αγορασμένες και πριν 3 χρόνια.

Αυτό που ο καταναλωτής πρέπει να δει είναι σε ποια κατηγορία ενεργειακής κλάσης ανήκει.

Προϋποθέσεις

Οι δύο βασικές προϋποθέσεις που έχουν οριστεί για το πρόγραμμα είναι πως η συσκευή, η οποία θα δηλωθεί για αντικατάσταση, θα πρέπει να λειτουργεί και πως μπορεί να αντικατασταθεί από ίδιου τύπου συσκευή.

Δεν επιτρέπεται η αντικατάσταση ψυγείου με κλιματιστικό.

Δεύτερη ευκαιρία

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, εκτός από τους δικαιούχους του προγράμματος θα υπάρξουν και οι επιλαχόντες, οι οποίοι θα μπορούν να λάβουν συμμετοχή, αν αυξηθεί ο προϋπολογισμός του.

Βήμα – βήμα η διαδικασία στο gov.gr

Όλοι ανεξαιρέτως εισοδήματος θα μπορούν να κάνουν αίτηση με κωδικούς Taxisnet στο gov.gr. Με την είσοδο στην πλατφόρμα θα χρειάζεται να έχουν τρία στοιχεία, τον αριθμό ταυτότητας, το ΑΦΜ και τον αριθμό παροχής. Έπειτα θα δηλώνουν το είδος της συσκευής που ενδιαφέρονται να αλλάξουν.

Την αίτηση θα μπορούν να την κάνουν είτε από τον υπολογιστή τους, είτε μέσω λογιστή, είτε στο κατάστημα.

Η πλατφόρμα θα είναι ενεργή για 15 περίπου ημέρες.

Μετά το κλείσιμό της, θα υπάρξει μέσω κριτηρίων, κοινωνικών και εισοδηματικών μία ιεράρχηση, από την οποία θα προκύψουν οι δικαιούχοι και οι επιλαχόντες.

Μόλις οι δικαιούχοι ενημερωθούν και λάβουν το voucher με την έκπτωση που δικαιούνται (το ποσό δεν θα καταβάλλεται στην τράπεζα) θα απευθύνονται στο κατάστημα που επιθυμούν, όπου θα επιλέγουν την συσκευή με την οποία θα αλλάξουν την παλιά.

Στη συνέχεια θα γίνεται η πληρωμή της νέας συσκευής, με την επιδότηση να αφαιρείται απευθείας.

Το τελευταίο βήμα είναι να ορισθεί από το κατάστημα η ημερομηνία κατά την οποία θα μεταβεί στο σπίτι του δικαιούχου ο τεχνικός, ο οποίος θα διαπιστώσει πως η συσκευή που θα αλλαχθεί λειτουργεί.

Αν δεν υπάρξει πρόβλημα με τη λειτουργία της, τότε θα αποσυνδέεται και θα συνδέεται η καινούρια.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Περιοδεία Κουτσούλη στη Μεσσηνία

Επίσκεψη στους Γαργαλιάνους, πραγματοποίησε την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Κουτσούλης, στο πλαίσιο του εορτασμού του...

Η Apple κατηγορεί το Instagram για την υπερθέρμανση των iPhone 15

Η Apple κατηγορεί το Instagram και άλλες δημοφιλείς εφαρμογές για ένα πρόβλημα υπερθέρμανσης με το iPhone 15. Ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας είπε ότι ένα σφάλμα...

Ο ΕΚΦΑ ζητά 28.726 ευρώ από 24χρονο ανάπηρο φοιτητή – Στα κάγκελα στο ΑΠΘ

Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προκειμένου να στηρίξουν 24χρονο, συμφοιτητή τους ο οποίος βρίσκεται σε...

Έρχεται ισχυρή κακοκαιρία τον Οκτώβρη; Τα δεδομένα από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη

Με ψύχρα ξεκίνησε η ημέρα σήμερα στα βόρεια και στα δυτικά, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open,...

Ορισμό ανώτατου αριθμού προσφύγων που θα δέχεται η Γερμανία, θέλει ο πρόεδρος της χώρας

Θέμα επιβολής ανώτατου αριθμού προσφύγων που θα δέχεται η Γερμανία, έθεσε ο πρόεδρος της χώρας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ αν και...