Αρχική Οικονομία Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Νέα αναβολή για αίτηση – Πάμε για Απρίλιο

Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Νέα αναβολή για αίτηση – Πάμε για Απρίλιο

Μόνο 150.000 νοικοκυριά -από τα περίπου 3 εκατομμύρια που διαθέτουν ηλεκτρικό θερμοσίφωνα- θα επιδοτηθούν στον πρώτο κύκλο χορήγησης των ενισχύσεων για το «Ανακυκλώνω-Αλλάζω θερμοσίφωνα». Σύμφωνα, μάλιστα, με νέες πληροφορίες, η πλατφόρμα του gov.gr δεν αναμένεται να ανοίξει ούτε στις αρχές, ούτε στα μέσα Μαρτίου όπως είχε προγραμματιστεί, αλλά πάει για τέλος Μαρτίου και πιθανότατα αρχές Απριλίου.

Προτεραιότητα θα έχουν οι πιο ευάλωτοι, δηλαδή χαμηλόμισθοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με ειδικές ανάγκες ή πολύτεκνοι. Ωστόσο, αρμόδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν θα είναι το μόνο και πολλοί περισσότεροι θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν την επιδότηση του 60% για να βάλουν ηλιακό θερμοσίφωνα. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι και στο πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή» μοιράστηκαν πολλά εκπτωτικά voucher μετά τη λήξη της προθεσμίας του προγράμματος.

Αξίζει να σημειωθεί, πως μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις είναι να υπάρχει εγκατεστημένος ηλεκτρικός θερμοσίφωνας και να γίνει αντικατάσταση με ηλιακό. Εκτός προγράμματος θα μείνουν και όσοι έχουν ήδη ηλιακό θερμοσίφωνα. Εάν δηλαδή κάποιος έχει έναν παλιό ηλιακό και θέλει να τον αλλάξει, δεν θα μπορέσει να το κάνει με την επιδότηση.

Η πλατφόρμα που θα μπείτε να κάνετε αίτηση με τους κωδικούς σας Taxisnet είναι το allazothermosifona.gov.gr.

Πόσο συμφέρει ο ηλιακός θερμοσίφωνας

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Ενέργειας, εάν προχωρήσει κανείς σε αντικατάσταση θα εξοικονομήσει 20%, ωστόσο, άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ακόμα πιο σημαντική εξοικονόμηση που συντελείται από την πρώτη κιόλας ημέρα εγκατάστασης. Έχει υπολογιστεί, επίσης, ότι μια τετραμελής οικογένεια μπορεί να κάνει απόσβεση του κόστους για ηλιακό σε περίπου τέσσερα χρόνια.

Πόσο καίει ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας

Ένας μέσος ηλεκτρικός θερμοσίφωνας υπολογίζεται ότι καίει περίπου 4 κιλοβατώρες σε μία ώρα, πράγμα που σημαίνει ότι εάν ανάβετε τον θερμοσίφωνα για μισή ώρα την ημέρα, με βάση τη σημερινή τιμή της αγοράς, θα μπορούσατε να πληρώνετε καθημερινά έως και 1,5 ευρώ. Για ένα μήνα, το ποσό αυτό φθάνει στα 45 ευρώ για να κάνετε ντουζ ή να πλύνετε τα πιάτα, χωρίς να συνυπολογίσουμε και το επιπρόσθετο κόστος του νερού.

3 τρόποι εξοικονόμησης με ηλεκτρικό θερμοσίφωνα

Μέχρι να φτάσει πάντως η Άνοιξη και να αλλάξετε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, μπορείτε να ακολουθείτε τις παρακάτω συμβουλές εξοικονόμησης:

  • Μην αφήνεις τον θερμοσίφωνα αναμμένο για πολλή ώρα, αλλά μόνο για όσο χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό.
  • Ρύθμισε τον θερμοστάτη του στους 40-50°C το καλοκαίρι.
  • Άναβέ τον τις ώρες του νυχτερινού τιμολογίου.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Μεγάλη Τρίτη ανακοινώνονται οι εκλογές;

Όπως όλα δείχνουν, τη Μεγάλη Εβδομάδα θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ημερομηνία των εκλογών.Σύμφωνα με πληροφορίες, η ημερομηνία των εκλογών...

Ο πληθωρισμός μειώνεται, οι τιμές συνεχίζουν το ράλι

Με αμείωτη ένταση και κάτω από τα ραντάρ των ελεγκτικών αρχών συνεχίζεται το όργιο κερδοσκοπίας στην αγορά των τροφίμων και γενικότερα των αγαθών ευρείας...

Βεντέτα στη Ξάνθη: Έκαψαν τα σπίτια του 36χρονου δολοφόνου και του αδερφού του – Βίντεο ντοκουμέντο

Φωτιά ξέσπασε σε δύο σπίτια στο Δροσερό της Ξάνθης αργά το βράδυ της Δευτέρας με την Πυροσβεστική να κάνει λόγο για...

Γιατί μια μητέρα να θέλει να σκοτώσει το παιδί της – Ψυχολόγος αναλύει τις πέντε περιπτώσεις

Πώς μια μητέρα μπορεί να μετατραπεί σε δολοφόνο, αφαιρώντας τη ζωή από το ίδιο της το παιδί – Ο διάσημος συγγραφέας...

Ξάνθη: Φοβούνται βεντέτα μετά την άγρια δολοφονία του 45χρονου οι αστυνομικοί

Οι αστυνομικοί τώρα φοβούνται εκδίκηση για τη δολοφονία από τους συγγενείς του θύματος, κάτι στο οποίο φαίνεται να καταλήγουν καθώς το...