Αρχική Κόσμος Επικίνδυνες πρακτικές Ερντογάν: Η έκθεση – κόλαφος για τα φίμωτρα σε Τύπο...

Επικίνδυνες πρακτικές Ερντογάν: Η έκθεση – κόλαφος για τα φίμωτρα σε Τύπο και social media

Το νομοσχέδιο της Τουρκίας για την «παραπληροφόρηση» θα έχει «ανατριχιαστικό αποτέλεσμα» στις τουρκικές εκλογές, σύμφωνα με την Επιτροπή της Βενετίας.

«Ανατριχιαστικές επιπτώσεις» βλέπει Ευρωπαίος παρατηρητής από το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την «παραπληροφόρηση» στην Τουρκία, το οποίο απειλεί την ελευθερία του λόγου και είναι ενδεχόμενο να πλήξει περαιτέρω τη δημοσιογραφία, πριν από τις εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Η Επιτροπή της Βενετίας, που είναι ένα συμβουλευτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, κάλεσε του τουρκικό κοινοβούλιο να απορρίψει το αναφερόμενο νομοσχέδιο, ανακοινώνοντας ότι ποινές φυλάκισης και άλλα επακόλουθα από το νομοσχέδιο θα είναι δυσανάλογα των στόχων του και μπορούν να οδηγήσουν σε «αυθαίρετους περιορισμούς της ελευθερίας της έκφρασης».

Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει ότι η νομοθεσία αυτή θα αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση στον Τύπο, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και οι σύμμαχοι του έχουν μία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και αναμένεται ότι θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο ακόμη και μέσα στη νέα εβδομάδα.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου, συμπεριλαμβανομένων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και των ενώσεων του Τύπου, ανησυχούν κυρίως για ένα άρθρο που λέει ότι αυτοί που διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια της Τουρκίας, για να προκαλέσουν φόβο και να διαταράξουν τη δημόσια ασφάλεια θα βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης από ένα ως τρία έτη.

«Η επιτροπή ανησυχεί ειδικότερα για τις πιθανές συνέπειες από μία τέτοια πρόβλεψη, κυρίως για τις σοβαρές συνέπειες της επιβολής προσωπικής λογοκρισίας και όχι μόνο υπό το πλαίσιο των επικείμενων εκλογών του Ιουνίου του 2023», όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Σύμφωνα με την ίδια επιτροπή, το νομοσχέδιο «αποτελεί μία παρέμβαση στην ελευθερία της έκφρασης», η οποία προστατεύεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR). Η επιτροπή ζήτησε από τα μέλη του τουρκικού κοινοβουλίου να προσδιορίσουν τα σχετικά άρθρα στο νομοσχέδιο και να απορρίψουν το προσχέδιο της τροποποίησης τους, το οποίο συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Υπάρχουν εναλλακτικοί μη ποινικοί τρόποι για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και της εσφαλμένης διάδοσης πληροφοριών σε μία δημοκρατική κοινωνία, ανέφερε η Επιτροπή της Βενετίας στην 23σέλιδη έκθεσή της.

Το κοινοβούλιο αναμένεται ότι θα ξανασυζητήσει το νομοσχέδιο την Τρίτη, μετά την ψήφιση των 15 πρώτων άρθρων την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με την αναστολή της συμμετοχής της στο Συμβούλιο της Ευρώπης μετά από μία κρίση του ECHR σχετικά με τη μη εφαρμογή μιας προγενέστερης απόφασης το 2019 που την καλούσε να αποφυλακίσει τον φιλάνθρωπο Οσμάν Καβαλά.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πρόγραμμα Σπίτι μου: 24 ερωτήσεις – απαντήσεις για τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια [πίνακες]

Τους δικαιούχους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης χαμηλότοκων δανείων, για νέους και ζευγάρια από 25 έως 39 ετών με ετήσιο εισόδημα από 10.000...

Ο «Λευκός Θάνατος»: Αυτός είναι ο φονικότερος sniper που γνώρισε η ανθρωπότητα

Η εικόνα του ελεύθερου σκοπευτή έχαιρε ανέκαθεν ιδιαίτερης, σχεδόν θανατηφόρας, εκτίμησης στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων διεθνώς, μαγνητίζοντας ταυτοχρόνως το φαντασιακό του πολίτη.Ιδιαίτερα από...

Καλάθι των νονών: Η απόφαση με τα προϊόντα

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με τα προϊόντα που θα περιλαμβάνει τελικά το καλάθι των νονών.Δημοσιεύθηκε η απόφαση 29575/2023 «Καθορισμός κατηγοριών προϊόντων που εντάσσονται στο «καλάθι...

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς εκδίδουν ΑΦΜ και κλειδάριθμο οι 18άρηδες

Είσαι φοιτητής και θέλεις να κάνεις την φορολογική σου δήλωση αλλά δεν έχεις κλειδάριθμο;Η ΑΑΔΕ άνοιξε την πλατφόρμα των των φετινών δηλώσεων για περίπου...

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Πλησιάζουν οι αιτήσεις, το «μυστικό» για διπλή επιδότηση

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την υποβολή αιτήσεων για τα voucher έως 900 ευρώ για ηλιακό θερμοσίφωνα.Πιθανότατα πριν το Πάσχα – και συγκεκριμένα πριν...