Αρχική Οικονομία Επιπλέον φόρους 2,97 δισ. θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι

Επιπλέον φόρους 2,97 δισ. θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι

Αυξημένο κατά 188 εκατ. ευρώ είναι το ποσό του φόρου που βεβαιώθηκε από την ΑΑΔΕ στους φορολογουμένους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος

Αυξημένο κατά 188 εκατ. ευρώ είναι το ποσό του φόρου που βεβαιώθηκε από την ΑΑΔΕ στους φορολογουμένους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Όπως αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο, η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα της μείωσης της ανεργίας, αλλά και της καλύτερης πορείας της ελληνικής οικονομίας.

Αντίστοιχα, οι επιστροφές φόρου είναι μειωμένες κατά 33 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Συνολικά, δήλωση υπέβαλαν 6.299.973 φορολογούμενοι έναντι 6.386.268 το προηγούμενο έτος. Ο φόρος που πρέπει να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό ανέρχεται σε 2,970 δισ. ευρώ έναντι 2,782 δισ. ευρώ το 2021.

Από την εκκαθάριση των δηλώσεων προκύπτει επίσης ότι εισοδήματα από ακίνητα δήλωσαν στην εφορία περισσότεροι από 3 εκατ. φορολογούμενοι, ενώ από επιχειρηματική δραστηριότητα 1,5 εκατ. πολίτες.

Το 64,86% των φορολογουμένων δεν πλήρωσε επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο ή είχε επιστροφή φόρου, ενώ το 35,14% καλείται να πληρώσει φόρο. Από την επεξεργασία των δηλώσεων προκύπτουν τα εξής:

Το 35,14% είναι χρεωστικές, με το ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 2,97 δισ. ευρώ ή 1.321 ευρώ κατά μέσο όρο. Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% είτε σε έως 8 μηνιαίες δόσεις. Σημειώνεται ότι όσοι υπέβαλαν δήλωση τον Αύγουστο πλήρωσαν χθες διπλή δόση (του Ιουλίου και του Αυγούστου).

Το 13,3% είναι πιστωτικές, με το ποσό της επιστροφής φόρου να φθάνει τα 363 εκατ. ευρώ ή 426 ευρώ κατά μέσο όρο για τον καθένα.

Το 51,56% είναι μηδενικές, δηλαδή δεν προκύπτει φόρος ούτε για πληρωμή ούτε για επιστροφή.

Σημειώνεται ότι η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών για να αποπληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί. Συγκεκριμένα ο φετινός φόρος εισοδήματος μπορεί να αποπληρωθεί:

– Πάγια ρύθμιση. Προσφέρει έως 24 δόσεις, οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού.

– Πληρωμή με κάρτα. Ο φορολογούμενος που θα επιλέξει να πληρώσει ολόκληρο το ποσό εφάπαξ με την κάρτα του μέχρι τα τέλη Αυγούστου, θα πάρει την έκπτωση του 3% και θα πληρώσει σε 12 άτοκες δόσεις.

– Πληρωμή σε 8 δόσεις.

Ηδη χθες καταβλήθηκε και η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Η τελευταία δόση πρέπει να πληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Marketing Greece -Τουρισμός: Αλματα σε ανταγωνιστικότητα τα τελευταία δέκα χρόνια, παρά την πανδημία -Τα στοιχεία

Εφέτος συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από τότε που ένα όραμα πήρε σάρκα και οστά και δημιουργήθηκε μια σύμπραξη με σκοπό να προβάλει...

Το υπουργείο Οικονομικών σαρώνει Facebook και Instagram για φοροδιαφυγή

Μπαράζ ελέγχων από την εφορία σε Facebook, Instagram και γενικά σε όλα τα Social media, με στόχο να εντοπιστούν κρυμμένα εισοδήματα φυσικών προσώπων και εταιρειών, που...

Από το «Z» μέχρι τη σβάστικα: Tα απαγορευμένα σύμβολα στη Γερμανία

Μερικά από αυτά όπως τα αναφέρει η Deutsche Welle ,είναι η σβάστικα, οι εικόνες του Χίτλερ αλλά και ο χιτλερικός χαιρετισμός.Αναλυτικά το δημοσίευμα της...

Λαγονήσι: Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη της επίθεσης στον 16χρονο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη που πυροβόλησε 16χρονο στο Λαγονήσι, μια ώρα πριν από τα...

Γρίφος για diesel και βενζινοκίνητα, «διχογνωμία» Ελλάδας – ΕΕ για το έτος απαγόρευσης

Σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό, η Ελλάδα έχει ανακοινώσει περιοριστικά μέτρα από το 2025 και πλήρη απαγόρευση πώλησης από το...