Αρχική Οικονομία Επίσημο: Έρχεται ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου στο myProperty της ΑΑΔΕ, πώς θα...

Επίσημο: Έρχεται ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου στο myProperty της ΑΑΔΕ, πώς θα λειτουργήσει

Σε συνέντευξή του την Κυριακή, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης προανήγγειλε και επίσημα την άμεση λειτουργία του Ηλεκτρονικού Φακέλου Ακινήτου.

Στην πλατφόρμας myProperty της ΑΑΔΕ αναμένεται να ενταχθεί άμεσα πλέον ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Ήδη πριν από λίγες μέρες ανακοινώσαμε το Market Pass και, στον χρόνο που μας απομένει μέχρι τις εκλογές, βασική μας προτεραιότητα είναι να συνεχίσουμε να υλοποιούμε ψηφιακά εργαλεία που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών», σημειώνει  ο Κυριακός Πιερρακάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ.

Μια τέτοια υπηρεσία είναι ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου, που θα ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες και θα διευκολύνει σημαντικά τις μεταβιβάσεις, μειώνοντας δραστικά τη γραφειοκρατία σε μια διαδικασία που οι πολίτες ταλαιπωρούνται.

Και συνεχίζει:

Έχουμε δομήσει τον ηλεκτρονικό φάκελο ακινήτου με την ίδια φιλοσοφία που εφαρμόζουμε στο MyHealth app:

Θα ξεκινήσουμε με όσες λειτουργίες μπορούσαμε να ψηφιοποιήσουμε ταχύτερα και σταδιακά θα προσθέτουμε περισσότερες, με τελικό σκοπό οι συμβαλλόμενοι να εμφανίζονται με φυσική παρουσία στον συμβολαιογράφο μόνο για τις τελικές υπογραφές.

Πως θα λειτουργήσει ο «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου»

Στην εφαρμογή αυτή- στην οποία θα υπάρχουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα κάθε ακινήτου – θα έχουν πρόσβαση οι συμβολαιογράφοι, προκειμένου να διεκπεραιώνουν μεταβιβάσεις ακινήτων, οι αρμόδιες Αρχές και οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Αρχικά, η πλατφόρμα θα τροφοδοτηθεί με στοιχεία από το Taxisnet, το Κτηματολόγιο και την Πολεοδομία, ώστε για κάθε ακίνητο να σχηματιστεί ένας πλήρης φάκελος.

Σύμφωνα με το σχέδιο, στην ηλεκτρονική εφαρμογή θα υπάρχουν περίπου 17 δικαιολογητικά έγγραφα – απαλλάσσοντας τον ιδιοκτήτη από τη φασαρία της… χαρτούρας.

Με την ενεργοποίηση της νέας πλατφόρμας του «Ηλεκτρονικού Φακέλου Ακινήτου» τα δικαιολογητικά θα είναι άμεσα προσβάσιμα τόσο από τον συμβολαιογράφο, όσο και από την Εφορία, εάν ζητηθούν διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το έργο προβλέπει τα ακόλουθα:

  • Δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα υποστήριξης της διενέργειας εμπραγμάτων δικαιοπραξιών επί ακινήτων με την ονομασία «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου», που λειτουργεί μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr–Ε.Ψ.Π.) με σκοπό την απλούστευση και ψηφιοποίηση της διαδικασίας συλλογής δικαιολογητικών που απαιτούνται στη σύνταξη συμβολαιογραφικών εγγράφων για τη σύσταση, μετάθεση, αλλοίωση ή κατάργηση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο.
  • Η ηλεκτρονική πλατφόρμα διαλειτουργεί με πληροφοριακά συστήματα φορέων του Δημοσίου και ιδίως με τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, του e-ΕΦΚΑ, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του «Ελληνικού Κτηματολογίου, από τα οποία αντλεί πληροφορίες και έγγραφα. Οι απαιτούμενες διαλειτουργικότητες πραγματοποιούνται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
  • Τα ενδιαφερόμενα μέρη και ο συμβολαιογράφος που συντάσσει τη σχετική πράξη εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα κατόπιν αυθεντικοποίησης με τη χρήση των κωδικών –διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (TAXISnet), ή με τη χρήση των διαπιστευτηρίων του Μητρώου Συμβολαιογράφων, αντίστοιχα. Κατά την έκταση που αυτό προβλέπεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, τα ενδιαφερόμενα μέρη και ο συμβολαιογράφος μπορούν, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, να εξουσιοδοτούν αλλήλους για τη διενέργεια των παρεχόμενων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα υπηρεσιών και την έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών.
  • Στο πλαίσιο λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ο εξουσιοδοτημένος συμβολαιογράφος, δύναται:

(α) να αιτείται την έκδοση ή την εξαγωγή εγγράφων ή την άντληση πληροφοριών από την ΑΑΔΕ, τον e-ΕΦΚΑ, το Ελληνικό Κτηματολόγιο, το Τεχνικό Επιμελητήριο.
(β) να αιτείται τη διόρθωση των ως άνω εγγράφων ή πληροφοριών και
(γ) να αναρτά έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου αυτά δεν είναι δυνατόν να εκδοθούν ή να εξαχθούν ηλεκτρονικά κατά τα ανωτέρω, υπέχοντας ευθύνη ως προς την ακρίβεια και την πληρότητα αυτών.

  • Τα έγγραφα που εκδίδονται ή εξάγονται από τους φορείς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας επέχουν θέση πρωτοτύπου εγγράφου και προσαρτώνται στο συμβολαιογραφικό έγγραφο χωρίς άλλες διατυπώσεις.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ταϊλάνδη: Τουρίστας έκανε bungee jumping και κόπηκε το σχοινί (Βίντεο)

Πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι κάνουν bungee jumping για να νιώσουν την αδρεναλίνη που τους προσφέρει μια τέτοια εμπειρία, όμως ένας...

Αθήνα: Πυροβόλησαν 16χρονο στη μέση του δρόμου

Στο νοσοκομείο εξακολουθεί να νοσηλεύεται, εκτός κινδύνου, ο 16χρονος μαθητής, που φέρει διαμπερές τραύμα στο πόδι από σφαίρα που δεχτηκε στα...

Μόλις 1 με 1,4 εκατ. παιδιά το 2050 στην Ελλάδα

Έναν «δημογραφικό χειμώνα» βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες για την αύξηση της γήρανσης του πληθυσμού και τη...

Eurostat: Τρίτη από το τέλος η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων στην Ευρώπη

Ράπισμα από τη Eurostat αποτελούν τα αποτελέσματα έρευνας σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, καθώς η χώρα μας κατατάσσεται...

Αλβανία: Πρόθυμοι νεαροί ρισκάρουν τα πάντα για ένα νέο μέλλον στη Βρετανία

Ο γιος της Μόνικα Μουλάι ήταν στο δεύτερο έτος του κολεγίου του στην Αλβανία, σπούδαζε για να γίνει μηχανολόγος μηχανικός, όταν αποφάσισε να κάνει...