Αρχική Κόσμος Επιστήμονες δημιούργησαν συνθετικά ανθρώπινα έμβρυα – Εγείρουν ηθικά και νομικά ζητήματα

Επιστήμονες δημιούργησαν συνθετικά ανθρώπινα έμβρυα – Εγείρουν ηθικά και νομικά ζητήματα

Οι επιστήμονες του Cambridge-Caltech, δημιούργησαν συνθετικά ανθρώπινα έμβρυα χρησιμοποιώντας βλαστικά κύτταρα, που παρακάμπτουν την ανάγκη για ωάρια ή σπέρμα, αναφέρει σε αποκλειστικό του δημοσίευμα ο Guardian.

Αυτά τα πρότυπα έμβρυα, που μοιάζουν με εκείνα που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της ανθρώπινης ανάπτυξης, θα μπορούσαν να ανοίξουν ένα κρίσιμο παράθυρο για τα ζητήματα των γενετικών διαταραχών και τις βιολογικές αιτίες των επαναλαμβανόμενων αποβολών.

Ωστόσο, το θέμα εγείρει επίσης σοβαρά ηθικά και νομικά ζητήματα, καθώς τα μοντέλα που αναπτύσσονται στο εργαστήριο δεν εμπίπτουν στην ισχύουσα νομοθεσία τοη Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και των περισσοτέρων χωρών.

Tα συνθετικά έμβρυα δεν έχουν καρδιά που χτυπάει ή κάποια αρχέγονη μορφή εγκεφάλου, ωστόσο αποτελούνται από κύτταρα που τυπικά θα σχημάτιζαν τον πλακούντα, τον αμνιακό σάκο και το ίδιο το έμβρυο.

«Μπορούμε να δημιουργήσουμε μοντέλα που μοιάζουν με ανθρώπινα έμβρυα μέσω του επαναπρογραμματισμού [εμβρυϊκών βλαστικών] κυττάρων», δήλωσε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Cambridge και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια,Magdalena Żernicka-Goetz, που παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας στην ετήσια συνάντηση της Διεθνούς Εταιρείας για την Έρευνα των Βλαστοκυττάρων στη Βοστώνη.

Δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμη προοπτική τα συνθετικά έμβρυα να χρησιμοποιηθούν κλινικά. Θα ήταν παράνομο να εμφυτευθούν στη μήτρα ενός ασθενούς αν και δεν είναι ακόμη σαφές αν αυτά τα κατασκευάσματα, έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να ωριμάζουν πέρα από τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης.

Το κίνητρο για την έρευνα είναι να κατανοήσουν οι επιστήμονες την περίοδο της ανάπτυξης του “black box” δηλαδή της «καλλιέργειας» εβρύων στο εργαστήριο μόνο μέσα στο νόμιμο όριο των 14 ημερών.

Το αναπάντητο ερώτημα

Από την εξέλιξη προκύπτει ένα σημαντικό αναπάντητο ερώτημα σχετικά με το κατά πόσον τα συνθετικά έμβρυα θεωρητικά, έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν σε ένα ζωντανό πλάσμα.

Αντίστοιχα μοντέλα που αναπτύχθηκαν από κύτταρα ποντικού αναφέρθηκε ότι φαίνονται σχεδόν πανομοιότυπα με τα φυσικά έμβρυα. Όταν όμως εμφυτεύτηκαν στη μήτρα θηλυκών ποντικών, δεν εξελίχθηκαν σε ζωντανά ζώα.

Τον Απρίλιο, ερευνητές στην Κίνα δημιούργησαν συνθετικά έμβρυα από κύτταρα πιθήκων και τα εμφύτευσαν στις μήτρες ενήλικων πιθήκων. Κάποιοι εμφάνισαν τα πρώτα σημάδια εγκυμοσύνης, αλλά κανένα από αυτά τα έμβρυα δεν συνέχισε να αναπτύσσεται πέρα από λίγες ημέρες.

Οι ερευνητές λένε ότι δεν είναι σαφές αν το εμπόδιο για να προχωρήσει η ανάπτυξη είναι απλώς τεχνικό ή έχει μια πιο θεμελιώδη βιολογική αιτία.

«Αυτό είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί», δήλωσε ο Robin Lovell-Badge, επικεφαλής της βιολογίας βλαστοκυττάρων και της αναπτυξιακής γενετικής στο Ινστιτούτο Francis Crick στο Λονδίνο. «Γι αυτό και γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη για αυστηρότερη νομοθεσία». πρόσθεσε.

«Το ανθρώπινο μοντέλο μας είναι το πρώτο μοντέλο ανθρώπινου εμβρύου τριών γενεών που προσδιορίζει αμνιακά και γεννητικά κύτταρα, πρόδρομα κύτταρα ωαρίου και σπέρματος», είπε η Ζερνίκα-Γκέτς στον Guardian πριν από την ομιλία.

«Είναι όμορφο και δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα».

«Εάν η όλη προσπάθεια έχει τελική εξέλιξη , αυτά τα μοντέλα να μοιάζουν πολύ με τα κανονικά έμβρυα, τότε κατά κάποιον τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται το ίδιο», υπογράμμισε.

«Επί του παρόντος, σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν αντιμετωπίζονται. Αλλά ο κόσμος ανησυχεί για τις εξελίξεις», καταλήγει.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ακίνητα: Πώς επηρεάζει η βραχυχρόνια μίσθωση την αγορά κατοικίας -Τι δείχνουν τα στοιχεία

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, ενισχύοντας τα...

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί η τιμή του ψωμιού

Σε αύξηση της τιμή στο ψωμί, η οποία μπορεί να φτάσει έως και τα 15 λεπτά, προσανατολίζονται οι αρτοποιοί. Αυτή τη στιγμή,...

Τουρκικά F-16: Την πολιτική Μενέντεζ συνεχίζει ο αντικαταστάτης του

Ανοιχτός στην πώληση F-16 στην Τουρκία υπό προϋποθέσεις δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπεν...

Aυτά είναι τα ελληνικά drones, «οι Ένοπλες Δυνάμεις αποκτούν πρωτοποριακές δυνατότητες»

Εικόνες από τα drones των Ενόπλων Δυνάμεων έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ – «Κάπου στην Αττική, το νεότευκτο Κέντρο...

Αναστάσιος Κλαδιανός: Γιατί κατεβαίνω ως υποψήφιος με τον Γιώργο Λεβεντάκη

ΑΝ.Ο.Δ.Ο.Σ και συνεχίσουμε μαζί… Ο Αναστάσης σπούδασε  με υποτροφία στο University Of Paisley (University of West of Scotland) σαν  προγραμματιστής...