Αρχική Κόσμος Επιστήμονες έλυσαν Μεσαιωνική «ανεξιχνίαστη υπόθεση» δολοφονίας 700 ετών

Επιστήμονες έλυσαν Μεσαιωνική «ανεξιχνίαστη υπόθεση» δολοφονίας 700 ετών

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων μπήκε μια υπόθεση δολοφονίας η οποία είχε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Έγινε πριν 700 και πλέον χρόνια.

Πρόκειται για μια μεσαιωνική «υπόθεση ωμής βίας» που έβαλε τέλος στη ζωή ενός νεαρού άνδρα με τέσσερα χτυπήματα με σπαθί στο κεφάλι.

Η βαρβαρότητα των τραυμάτων υποδηλώνει ότι η δολοφονία μπορεί να ήταν «μια περίπτωση ωμής βίας» από τον δράστη, γεγονός που υποδηλώνει ότι είχε ισχυρό κίνητρο για να θέλει το θάνατο του νεαρού άνδρα, είπε μιλώντας στο Live Science, η Δρ. Τσιάρα Τέσι, ανθρωπολόγος στο Κέντρο Οστεοαρχαιολογίας και Παλαιοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Ινσούρμπια στην Ιταλία.

Πώς έβγαλαν τα συμπεράσματα

Η η Δρ. Τσιάρα Τέσι και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τα σκελετικά υπολείμματα του θύματος με σύγχρονες ιατροδικαστικές τεχνικές. Έκανε αξονική τομογραφία στο κρανίο και το ανέλυσε με ψηφιακό μικροσκόπιο.

«Το άτομο πιθανότατα αιφνιδιάστηκε» και δεν μπόρεσε να προστατεύσει σωστά το κεφάλι του.

Οι τελευταίες στιγμές της ζωής του προσδιορίστηκαν από τους επιστήμονες χρησιμοποιώντας σκελετικά λείψανα που ανακαλύφθηκαν στην εκκλησία του Αγίου Βλασίου στο Σιτίγκλιο της Ιταλίας.

Το 2006, ο σκελετός ενός αποκεφαλισμένου άνδρα εντοπίστηκε σε έναν τάφο κοντά στην είσοδό του, ο οποίος χτίστηκε τον 11ο αιώνα.

Σύμφωνα με την αρχική ανάλυση, που δημοσιεύθηκε το 2008, η περίοπτη θέση του υποδηλώνει ότι ο άνδρας σχετιζόταν με την οικογένεια Ντε Σιτιλλιο που ίδρυσε την εκκλησία.

Η νέα μελέτη , που δημοσιεύθηκε στο Journal of Archaeological Science: Reports, δείχνει ότι το θύμα ήταν ένας άνδρας που ήταν μεταξύ 19 και 24 ετών και είχε ύψος μεταξύ 1,65 και 1,75 όταν δολοφονήθηκε.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν ραδιοχρονολόγηση άνθρακα και διαπίστωσαν ότι το θύμα θάφτηκε μεταξύ 780 και 1260 μ.Χ.

Τα χτυπήματα που δέχτηκε το θύμα

Το αρχικό χτύπημα πιθανότατα στόχευε το κεφάλι ή ζωτικά όργανα, αλλά «αποκρούστηκε ή αποφεύχθηκε από το θύμα» πριν εκείνο γυρίσει για να διαφύγει.

Το δεύτερο χτύπημα από πίσω «πιθανώς διέκοψε ή επιβράδυνε την απόπειρα διαφυγής».

Στη συνέχεια δέχτηκε ξανά χτύπημα, το οποίο, όπως λένε οι ερευνητές, «υπήρξε θανατηφόρο εντός λίγων λεπτών», οδηγώντας τον να καταρρεύσει προς τα εμπρός.

«Πιθανότατα ξαπλωμένος ή γονατιστός στο έδαφος, πρέπει να δέχθηκε το πιο ισχυρό και θανατηφόρο τραύμα στο αυχενικό τμήμα, ως τελική εκτέλεση», έγραψαν.

Η ανάλυση αυτή αποκάλυψε ότι και τα τέσσερα χτυπήματα προκλήθηκαν πιθανότατα με τη χρήση του ίδιου μεγάλου όπλου με ευθεία λεπίδα, προφανώς κάποιου κοφτερού σπαθιού.

«Η υπόθεση ενός και μόνο δράστη υποστηρίζεται επίσης από τα σημεία των χτυπημάτων, τα οποία φαίνεται να είχαν προκληθεί όλα από την ίδια θέση από πίσω από το θύμα», πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Αν και δεν είναι γνωστές πολλές πληροφορίες για το θύμα, είχε μια επουλωμένη πληγή στο μέτωπό του που συνάδει με τραύμα από αμβλύ αντικείμενο.

Οι ερευνητές θέλησαν επίσης να εξετάσουν πώς οι τραυματισμοί που είχαν συμπεράνει θα είχαν επηρεάσει τους ιστούς του προσώπου του νεαρού άνδρα.

Για να το κάνουν αυτό, δημιούργησαν μια αναπαράσταση του κρανίου του χρησιμοποιώντας ένα τρισδιάστατο ψηφιακό μικροσκόπιο πριν εφαρμόσουν μια λεπίδα για να αναπαραστήσουν τέσσερα χτυπήματα.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι και τα τέσσερα χτυπήματα πιθανόν προκλήθηκαν με το ίδιο όπλο, πιθανότατα κάποιο αιχμηρό σπαθί. Οι τραυματισμοί από κάθε ένα από τα τέσσερα χτυπήματα αναφέρονται ως D,C,B και A και προκλήθηκαν με αυτή τη σειρά.

Εκτός από την αποκάλυψη περισσότερων λεπτομερειών για τα τραύματα, η ομάδα ελπίζει ότι η ανακατασκευή θα βοηθήσει επίσης να γίνει μεγαλύτερη σύνδεση με το θύμα.

«Το να βλέπεις το πρόσωπο και τα μάτια ενός νεαρού άνδρα είναι σίγουρα πιο συναισθηματικό από το να κοιτάς απλώς ένα κρανίο», δήλωσε η Τέσι στο Live Science.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Από το «Z» μέχρι τη σβάστικα: Tα απαγορευμένα σύμβολα στη Γερμανία

Μερικά από αυτά όπως τα αναφέρει η Deutsche Welle ,είναι η σβάστικα, οι εικόνες του Χίτλερ αλλά και ο χιτλερικός χαιρετισμός.Αναλυτικά το δημοσίευμα της...

Λαγονήσι: Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη της επίθεσης στον 16χρονο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη που πυροβόλησε 16χρονο στο Λαγονήσι, μια ώρα πριν από τα...

Γρίφος για diesel και βενζινοκίνητα, «διχογνωμία» Ελλάδας – ΕΕ για το έτος απαγόρευσης

Σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό, η Ελλάδα έχει ανακοινώσει περιοριστικά μέτρα από το 2025 και πλήρη απαγόρευση πώλησης από το...

Μνημείο στα Τέμπη: «Βροχή» οι προτάσεις – Ο σταυρός 6 μέτρων και τα μαρμάρινα βαγόνια

Πολλές είναι οι προτάσεις για τη δημιουργία μνημείου στον τόπο της τραγωδίας στα Τέμπη.Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης, ένας από τους πρώτους...

Οργή στη Γαλλία: Μοντέλο ποζάρει με φόντο τα επεισόδια, θαμώνες τρώνε σε εστιατόριο κι έξω φλέγεται ο τόπος

Σε παράλληλο σύμπαν ζουν κάποιοι στη Γαλλία, την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία του λαού είναι στους δρόμους και δίνει μία από τις μεγαλύτερες...