Αρχική Οικονομία Επιστρεπτέα προκαταβολή: Στο «στόχαστρο» της ΑΑΔΕ 18.000 επιχειρήσεις – Ποιοι θα πρέπει...

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Στο «στόχαστρο» της ΑΑΔΕ 18.000 επιχειρήσεις – Ποιοι θα πρέπει να επιστρέψουν το ποσό

Έτοιμη να στείλει τον τελικό λογαριασμό της επιστρεπτέας προκαταβολής σε περίπου 18.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες είναι η ΑΑΔΕ.

Πρόκειται για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που μετά από διασταυρώσεις διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούσαν τους όρους χορήγησης της κρατικής ενίσχυσης.

Την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022, έληξε η προθεσμία που είχαν οι λήπτες της επιστρεπτέας προκαταβολής για να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ώστε να διορθωθούν τυχόν λάθη ή να γίνουν οι διορθώσεις.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες αναλαμβάνουν τώρα να τρέξουν έναν ακόμη έλεγχο που θα κρίνει ποιοι τελικά θα πρέπει να επιστρέψουν ολόκληρο και με τόκο το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής έως τις 31 Ιανουαρίου 2023.

Το βασικό πρόβλημα που εντοπίστηκε από τις διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ αφορούσε τη ρήτρα της απασχόλησης. Η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, προβλέπει, πως όσοι εάν μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 30ης Δεκεμβρίου 2022 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών προκύπτει ότι δεν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης τότε θα κληθούν να επιστρέψουν το ποσό που έλαβαν. Το ποσό που θα καταλογιστεί, θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ έως τις 31 Ιανουαρίου 2023, ως αχρεωστήτως καταβληθέν ενώ επιβαρύνεται και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Αντίθετα εάν μετά τον επανυπολογισμό διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι όροι τότε το επιστρεπτέο ποσό που βεβαιώθηκε μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022 διαγράφεται με την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης όπως αυτό υπολογίζεται εκ νέου. Ο νέος τίτλος είσπραξης εξοφλείται έως και σε 96 μηνιαίες δόσεις.

Η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού ισχύει μόνο εφόσον τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έχουν υποβληθεί το αργότερο μέχρι και την 23η Σεπτεμβρίου 2022. Ποσά που τυχόν καταβλήθηκαν βάσει του αρχικού τίτλου είσπραξης πιστώνονται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.

Ακόμη:

  • Εφόσον έχουν υποβληθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι και 23 Σεπτεμβρίου 2022 και μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε θα διαγράφεται με την έκδοση ΑΦΕΚ και ταυτόχρονα θα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης όπως αυτό υπολογίζεται κανονικά σύμφωνα με τα όσα ισχύουν για όλους τους ωφελούμενους.
  • Εφόσον μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 30ης Δεκεμβρίου 2022 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε θα διαγράφεται και το ποσό θα επιστρέφεται.
  • Η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού ισχύει μόνο εφόσον τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έχουν υποβληθεί το αργότερο μέχρι και την 23η Σεπτεμβρίου 2022.
  • Εφόσον μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 30ης Δεκεμβρίου 2022 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκύπτει ότι δεν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, η παράταση θεωρείται ως μη χορηγηθείσα και επί του ποσού που βεβαιώθηκε μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022, επιβάλλονται από 1 Δεκεμβρίου 2022 τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πώς διαβάζει η ελληνική κυβέρνηση την «επίθεση φιλίας» της Τουρκίας

Εντυπωσιακή -όσο και πρωτοφανής- φαίνεται η μεταστροφή της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, η οποία απηύθυνε προς την Ελλάδα μηνύματα ευχών για την εθνική εορτή της...

Δήλωση Χαρίτση για την αύξηση των ανισοτήτων

“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί καθημερινά σε περαιτέρω φτωχοποίηση”, τονίζει σε δήλωσή του ο Αλέξης Χαρίτσης, τομεάρχης Ανάπτυξης κι Επενδύσεων και βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική...

Μισισίπι: 25 νεκροί και ανυπολόγιστες καταστροφές από ανεμοστρόβιλους

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από τους ανεμοστρόβιλους που έπληξαν τις προηγούμενες ώρες την πολιτεία του Μισισίπι, στο νότιο άκρο των...

Έρχεται κακοκαιρία από τη Δευτέρα σε όλη τη χώρα

Χαρά Θεού είναι η σημερινή ημέρα, με θερμοκρασίες που θα φθάσουν στους 23 βαθμούς Κελσίου για την περιοχή μας.Σταδιακά, όμως, από αύριο Δευτέρα 27...

Τέμπη – πατέρας θύματος: Θέλουμε να διαλευκανθούν τα πάντα – Εκτιμώ ότι σε 2-3 βδομάδες θα υπάρχει ένα καταρχήν πόρισμα

«Θέλουμε να συνδράμουμε στο τιτάνιο έργο της Δικαιοσύνης. Θέλουμε να βοηθήσουμε στη διερεύνηση όλων των πτυχών αυτής της υπόθεσης. Πρέπει να...