Αρχική Ελλάδα Επιταγή ακρίβειας: Σενάρια για νέα ενίσχυση πάνω από 250 ευρώ

Επιταγή ακρίβειας: Σενάρια για νέα ενίσχυση πάνω από 250 ευρώ

Τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης, προς την κατεύθυνση τόνωσης του εισοδήματος των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, αλλά και η προσπάθεια για ρύθμιση των οφειλών, ίσως να μην είναι οι τελευταίες πριν τις εκλογές.

Από το οικονομικό επιτελείο δηλώνουν πως δεν προβλέπεται κάτι άλλο μαζικό πριν τις εκλογές, ωστόσο η πορεία των εσόδων τον Ιανουάριο, αλλά οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του 2023, ανοίγουν ένα τεράστιο παράθυρο για νέα έκτακτα ή και μόνιμα μέτρα.

Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ακρίβεια επιμένει και συρρικνώνει το εισόδημα των νοικοκυριών πλήττοντας κατά κύριο λόγο τα εισοδήματα των ευάλωτων νοικοκυριών.

Νέα επιταγή ακρίβειας;

Οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο, είναι να προχωρήσει σε μία ακόμη κίνηση στήριξης των αδυνάμων, φωτογραφίζοντας την επανάληψη στην χορήγηση της «επιταγής» ακρίβειας.

Οι ίδιες εισηγήσεις σημειώνουν ότι μπορεί να δοθεί λίγο πριν το Πάσχα η «επιταγή ακρίβειας» και μάλιστα με αυξημένη περίμετρο έτσι ώστε να περιληφθούν σε αυτήν όσο το δυνατό περισσότεροι και βέβαια να καλυφθούν όλοι οι ευάλωτοι και αν αυτό καταστεί δυνατό να μπουν μέσα στους δικαιούχους πολίτες από τις παρυφές της μεσαίας τάξης.

Όπως αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο ο δημοσιονομικός χώρος που δύναται να διαμορφωθεί μέσα στο 2023, είναι μεγαλύτερος από αυτόν που ήδη ξοδεύτηκε το τελευταίο πακέτο, που ανήλθε στα 800 εκατ. περίπου.

Αν και κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια σε τι ύψος θα διαμορφωθεί ο δημοσιονομικός χώρος του 2023, εντούτοις η σημερινή εικόνα για τον Ιανουάριο, όπως αυτό ανακοινώθηκε σήμερα, με υπέρβαση έναντι του στόχου στα 620 εκατ. φέρνουν μεγάλη αισιοδοξία.

Αν τελικά γίνουν αποδεκτές οι εν λόγω εισηγήσεις, τότε η επιταγή ακρίβειας μπορεί να δοθεί σε έναν μεγαλύτερο αριθμό πολιτών, πάνω από 1,2 εκατ. ενώ σε ότι αφορά το ύψος του δεν αποκλείεται να είναι πάνω από τα 250 ευρώ που ήταν η προηγούμενη που χορηγήθηκε τα Χριστούγεννα.

Το επιθυμητό ύψος εφόσον το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι τα 300 ευρώ και η καταβολή τους, θα είναι εφάπαξ και αφορολόγητο.

Σκέψεις και για πιο μόνιμο μέτρο;

Βέβαια υπάρχουν και εκείνες οι φωνές που θέλουν, εφόσον υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, να έρθει μία παρέμβαση που ίσως να έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Ωστόσο ότι είναι να γίνει, θα πρέπει να γίνει σύντομα, αφού τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει, ειδικά μάλιστα στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν να στήνονται κάλπες στις 9 Απριλίου. Σε αυτή την περίπτωση η Βουλή θα πρέπει να έχει νομοθετήσει έως τις 10 Μαρτίου.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Γιατί μια μητέρα να θέλει να σκοτώσει το παιδί της – Ψυχολόγος αναλύει τις πέντε περιπτώσεις

Πώς μια μητέρα μπορεί να μετατραπεί σε δολοφόνο, αφαιρώντας τη ζωή από το ίδιο της το παιδί – Ο διάσημος συγγραφέας...

Ξάνθη: Φοβούνται βεντέτα μετά την άγρια δολοφονία του 45χρονου οι αστυνομικοί

Οι αστυνομικοί τώρα φοβούνται εκδίκηση για τη δολοφονία από τους συγγενείς του θύματος, κάτι στο οποίο φαίνεται να καταλήγουν καθώς το...

Βόλος: 23χρονος απέσπασε τον τραπεζικό λογαριασμό δικηγόρου μέσω dark web και έκανε αγορές 10.000 ευρώ

Αγορές αξίας άνω των 10.000 ευρώ, με τραπεζικές κάρτες δικηγόρου από τον Βόλο, έκανε ένας 23χρονος, ο οποίος κατάφερε να αποσπάσει...

Τέσσερα πλέον τα έντομα που τρώμε με «σφραγίδα» της Κομισιόν

Η εντομοφαγία εισάγεται σιγά-σιγά στο διατροφολόγιο των ευρωπαϊκών χωρών, αφού μετά από απόφαση της Κομισιόν εγκρίθηκε η κυκλοφορία τροφίμων, που περιλαμβάνουν συστατικά από έντομα.Η...

Αμβρόσιος: Νέο παραλήρημα μετά τις εμετικές δηλώσεις για τα Τέμπη – Ποιον ηθοποιό αποκαλεί «διαβολόπαιδο»

Με νέο παραλήρημα επανέρχεται ο πρώην Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιος, λίγες ημέρες μετά τις εμετικές δηλώσεις, όπου χαρακτήρισε «οργή θεού για το καρναβάλι» την...