Αρχική Οικονομία Επιθεώρηση Εργασίας: 4.892 πρόστιμα σε επιχειρήσεις – Οι πιο συχνές παραβάσεις

Επιθεώρηση Εργασίας: 4.892 πρόστιμα σε επιχειρήσεις – Οι πιο συχνές παραβάσεις

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα γίνει ανεκτή η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων από καμία επιχείρηση και έχει δώσει εντολή για μπαράζ ελέγχων σε όλη την χώρα, προκειμένου να εντοπιστούν οι επιρρεπείς σε παραβάσεις εργοδότες.

Στην πρώτη γραμμή των ελέγχων βρίσκονται οι κλάδοι στους οποίους παραδοσιακά σημειώνεται μεγαλύτερη παραβατικότητα. Γι’ αυτό τον λόγο τα περισσότερα πρόστιμα συγκεντρώνονται σε κλάδους όπως η εστίαση, το χονδρεμπόριο, οι μεταφορές, η βιομηχανία τροφίμων, το λιανεμπόριο, οι ταχυμεταφορές και τα καταλύματα.

Έως το τέλος του προηγούμενου μήνα οι ελεγκτές του υπουργείου Εργασίας του είχαν κάνει 44.045 ελέγχους επιβάλλοντας 4.892 πρόστιμα.

Οι 17.899 έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε επιχειρήσεις και αφορούσαν στην υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Οι αρχές επέβαλαν 716 πρόστιμα σε επιχειρήσεις που κατά τον έλεγχο προέκυψε ότι δεν λάμβαναν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.

Μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα είχαν πραγματοποιηθεί 23.250 έλεγχοι που αφορούσαν στην τήρηση της εργατική νομοθεσίας. Οι αρχές έριξαν 3.917 «καμπάνες» σε επιχειρήσεις των παραπάνω κλάδων που παραβίαζαν τις βασικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

Οι πιο συχνές παραβάσεις που εντόπισε η Επιθεώρηση Εργασίας

Οι πιο συχνές παραβάσεις αφορούσαν σε «μαύρη» αδήλωτη εργασία, μη δηλωμένη υπερωριακή απασχόληση και φυσικά ψευδώς δηλωμένη μερική εργασία. Αυτό σημαίνει ότι αρκετές επιχειρήσεις ενώ δηλώνουν ότι απασχολούν το προσωπικό τους με μερική απασχόληση το απασχολούν με πλήρες ωράριο.

Άλλες παραβάσεις που εντοπίζονται έχουν να κάνουν με τη μη χορήγηση ρεπό, την πλημμελή τήρηση βιβλίων, η τη μη αναγγελία στο ΠΣ “ΕΡΓΑΝΗ” του απασχολούμενου προσωπικού. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να βάλει οριστικά τέλος στην εργοδοτική αυθαιρεσία αξιοποιώντας τα σύγχρονα τεχνικά μέσα.

Έρχεται η ψηφιακή κάρτα

Προς αυτή την κατεύθυνση από τις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή, σε πρώτη φάση στις τράπεζες, τα σούπερ μάρκετ και τις επιχειρήσεις που διατηρούν ηλεκτρονικό κατάστημα την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Στην ψηφιακή κάρτα θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες που αφορούν στον εργαζόμενο, δηλαδή η ακριβής ώρα που ξεκίνησε να δουλεύει, η ώρα που αποχώρησε, αλλά και το ωράριο που έχει δηλωθεί από τον εργοδότη.

Με την εφαρμογή του μέτρου οι ελεγκτές θα έχουν πλήρη εικόνα σε πραγματικό χρόνο των στοιχείων που δηλώνει ο εργοδότης. Κι αυτό, γιατί η κάρτες εργασίας θα συνδέονται απ’ ευθείας με online σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, στο οποίο θα υπάρχουν στοιχεία για την απασχόληση του εργαζομένου, την υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου, τις υπερεργασίες και τις υπερωρίες του.

Πηγή: enikonomia.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Τρίχρονο παιδί «θαύμα» έγινε το νεότερο μέλος της Mensa

Ένα νήπιο έγινε το νεότερο μέλος της Mensa στη Βρετανία σε ηλικία μόλις τριών. Πριν κλείσει τα τρία του χρόνια, έμαθε να μετρά μέχρι...

Οι 14 νέες megacities που θα αναδυθούν έως το 2050 με πληθυσμό 213 εκατ. κατοίκων

Μέχρι το 2050 το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε πόλεις καταγράφοντας μια μεγάλη αύξηση συγκριτικά με το 54% το 2020.Αυτή η αύξηση,...

Ρέθυμνο: Τι οδήγησε στην αιματηρή συμπλοκή με τον αστυνομικό

Τις ακριβείς συνθήκες του αιματηρού επεισοδίου που σημειώθηκε τα ξημερώματα σε μπαρ στην πόλη του Ρεθύμνου εξετάζουν οι αρχές. Σύμφωνα με την αρχική πληροφόρηση...

Στο φως οι διάλογοι με μαφιόζους που «καίνε» αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ – Άνω κάτω η Κατεχάκη

Δημοσίευμα με φερόμενους ως επίορκους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, πυροδότησε την παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου.Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση,...

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Οι 8 μηνιαίες δόσεις, η έκπτωση φόρου και οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2023, που θα αφορά τα εισοδήματα που έχουν αποκτήσει...