Αρχική Οικονομία Επιθεώρηση Εργασίας: 4.892 πρόστιμα σε επιχειρήσεις – Οι πιο συχνές παραβάσεις

Επιθεώρηση Εργασίας: 4.892 πρόστιμα σε επιχειρήσεις – Οι πιο συχνές παραβάσεις

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα γίνει ανεκτή η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων από καμία επιχείρηση και έχει δώσει εντολή για μπαράζ ελέγχων σε όλη την χώρα, προκειμένου να εντοπιστούν οι επιρρεπείς σε παραβάσεις εργοδότες.

Στην πρώτη γραμμή των ελέγχων βρίσκονται οι κλάδοι στους οποίους παραδοσιακά σημειώνεται μεγαλύτερη παραβατικότητα. Γι’ αυτό τον λόγο τα περισσότερα πρόστιμα συγκεντρώνονται σε κλάδους όπως η εστίαση, το χονδρεμπόριο, οι μεταφορές, η βιομηχανία τροφίμων, το λιανεμπόριο, οι ταχυμεταφορές και τα καταλύματα.

Έως το τέλος του προηγούμενου μήνα οι ελεγκτές του υπουργείου Εργασίας του είχαν κάνει 44.045 ελέγχους επιβάλλοντας 4.892 πρόστιμα.

Οι 17.899 έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε επιχειρήσεις και αφορούσαν στην υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Οι αρχές επέβαλαν 716 πρόστιμα σε επιχειρήσεις που κατά τον έλεγχο προέκυψε ότι δεν λάμβαναν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.

Μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα είχαν πραγματοποιηθεί 23.250 έλεγχοι που αφορούσαν στην τήρηση της εργατική νομοθεσίας. Οι αρχές έριξαν 3.917 «καμπάνες» σε επιχειρήσεις των παραπάνω κλάδων που παραβίαζαν τις βασικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

Οι πιο συχνές παραβάσεις που εντόπισε η Επιθεώρηση Εργασίας

Οι πιο συχνές παραβάσεις αφορούσαν σε «μαύρη» αδήλωτη εργασία, μη δηλωμένη υπερωριακή απασχόληση και φυσικά ψευδώς δηλωμένη μερική εργασία. Αυτό σημαίνει ότι αρκετές επιχειρήσεις ενώ δηλώνουν ότι απασχολούν το προσωπικό τους με μερική απασχόληση το απασχολούν με πλήρες ωράριο.

Άλλες παραβάσεις που εντοπίζονται έχουν να κάνουν με τη μη χορήγηση ρεπό, την πλημμελή τήρηση βιβλίων, η τη μη αναγγελία στο ΠΣ “ΕΡΓΑΝΗ” του απασχολούμενου προσωπικού. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να βάλει οριστικά τέλος στην εργοδοτική αυθαιρεσία αξιοποιώντας τα σύγχρονα τεχνικά μέσα.

Έρχεται η ψηφιακή κάρτα

Προς αυτή την κατεύθυνση από τις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή, σε πρώτη φάση στις τράπεζες, τα σούπερ μάρκετ και τις επιχειρήσεις που διατηρούν ηλεκτρονικό κατάστημα την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Στην ψηφιακή κάρτα θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες που αφορούν στον εργαζόμενο, δηλαδή η ακριβής ώρα που ξεκίνησε να δουλεύει, η ώρα που αποχώρησε, αλλά και το ωράριο που έχει δηλωθεί από τον εργοδότη.

Με την εφαρμογή του μέτρου οι ελεγκτές θα έχουν πλήρη εικόνα σε πραγματικό χρόνο των στοιχείων που δηλώνει ο εργοδότης. Κι αυτό, γιατί η κάρτες εργασίας θα συνδέονται απ’ ευθείας με online σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, στο οποίο θα υπάρχουν στοιχεία για την απασχόληση του εργαζομένου, την υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου, τις υπερεργασίες και τις υπερωρίες του.

Πηγή: enikonomia.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Οικογενειακή τραγωδία στο Νέο Ηράκλειο – Εν αναμονή του πορίσματος του ιατροδικαστή – Τι είπε ο πατέρας των αδερφών σε γείτονα

Εν αναμονή του πορίσματος του ιατροδικαστή, με το οποίο αναμένεται να δοθούν απαντήσεις σχετικά με την οικογενειακή τραγωδία στο Νέο Ηράκλειο, όπου δύο αδέρφια βρέθηκαν νεκρά...

Πέρασε 43 χρόνια άδικα κλεισμένος στη φυλακή

To πρωί της 26ης Απριλίου του 1978, η αστυνομία χτύπησε την πόρτα του 18χρονου Αφροαμερικανού Κέβιν Στρίκλαντ, σε μία εργατική γειτονιά, στο Κάνσας Σίτι,...

Μεσσηνία: Συνελήφθη 60χρονος με μισό κιλό κάνναβης

Συνελήφθη στο Μοσχοχώρι του Δήμου Μεσσήνης, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, 60χρονος, σε βάρος του οποίου...

Eurostat: Ένας στους τρεις νέους Έλληνες είναι άνεργος

Ακόμα μία αρνητική πρωτιά κατέκτησε η Ελλάδα. Σύμφωνα με έκθεση της Eurostat στη χώρα μας καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας για...

Φορολογική δήλωση: Ολική επαναφορά για αποδείξεις και τεκμήρια

Τόσο οι ηλεκτρονικές πληρωμές, όσο και τα τεκμήρια διαβίωσης θα αποτελέσουν δύο από τα βασικά εργαλεία για την είσπραξη φόρων για τα φετινά...