Αρχική Οικονομία Επιτόκια: Η νέα αύξησή τους προκαλεί σημαντική επιβάρυνση στις επιχειρήσεις – Συναγερμός...

Επιτόκια: Η νέα αύξησή τους προκαλεί σημαντική επιβάρυνση στις επιχειρήσεις – Συναγερμός στις τράπεζες για πιθανό νέο κύκλο καθυστερήσεων

Αυξάνονται υπέρμετρα τα χρηματοοικονομικά κόστη για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, μετά και από την νέα αύξηση επιτοκίων, αλλά και την επικείμενη του επομένου μήνα που προανήγγειλε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Αντίθετα εκείνοι που μένουν στο απυρόβλητο, τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2024, είναι οι περίπου 500.000 δανειολήπτες που έχουν ενήμερο στεγαστικό δάνειο.

Έτσι λοιπόν μέσα στο καλοκαίρι οι δανειολήπτες για τις υπόλοιπες χορηγήσεις που είναι συνδεδεμένες με κυμαινόμενο επιτόκιο θα δουν τις δόσεις τους να αυξάνονται περαιτέρω.

Αναφορικά με εκείνους που έχουν πράσινα δάνεια, έχει δει τις δόσεις τους να παγώνουν. Στην προκειμένη περίπτωση, οι δείκτες αναφοράς (βασικό επιτόκιο ΕΚΤ, Euribor) με τους οποίους είναι συνδεδεμένα τα επιτόκιά τους, θα παραμένουν κλειδωμένα για 12 μήνες, ανεξάρτητα από τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Με τον τρόπο αυτό, το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης αυτών των χορηγήσεων θα διατηρηθεί στα επίπεδα που βρισκόταν στα τέλη Μαρτίου 2023.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τον Απρίλιο το μέσο επιτόκιο των υφιστάμενων επιχειρηματικών δανείων με διάρκεια άνω των πέντε ετών είχε ήδη αυξηθεί κατά 15 μονάδες βάσης, στο 5,56%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,86% τον προηγούμενο μήνα.
Αντίθετα, από την άλλη πλευρά, σταθερές παραμένουν οι αποδόσεις στις καταθέσεις από τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς μετά το μεγάλο κύκλο αναπροσαρμογών εκείνης της περιόδου, οι τράπεζες δεν έχουν προχωρήσει σε βελτίωση των όρων διάθεσης των προγραμμάτων τους.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα και την νέα σημαντική αύξηση που θα έχουν τα επιτόκια και ως εκ τούτου οι δόσεις των δανείων, υπάρχει εύλογη ανησυχία στις τράπεζες, ότι ίσως να έχουν μία νέα επιδείνωση των ισολογισμών τους, αφού σχεδόν το 90% των δανείων για το σύνολο του χαρτοφυλακίου τους είναι συνδεδεμένα με κυμαινόμενα επιτόκια.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά όλοι βρίσκονται σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση των πιθανών προβλημάτων που ενδεχομένως να εμφανιστούν.

Οι μεγαλύτεροι φόβοι εστιάζονται στις περιπτώσεις εκείνες που επιχειρήσεις -κυρίως μικρομεσαίες- εκτός από την αύξηση του κόστους δανεισμού έχουν να αντιμετωπίσουν και την μείωση της δραστηριότητάς τους.

Σύμφωνα μάλιστα με τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ο κύκλος εργασιών τον Απρίλιο ανήλθε σε 27,78 δισ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 2% ή 600 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Παράλληλα το ράλι στις τιμές των τροφίμων, που αποτελούν ανελαστική δαπάνη για πολλά νοικοκυριά, σημαίνει σε μεγάλο ότι από κάπου αλλού θα κόψουν, ειδικά σε αγαθά με μεγαλύτερη ελαστικότητα. Επίσης τα στοιχεία του τζίρου για τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, το πρώτο 4μηνο, καταγράφει άνοδο της τάξεως του 8,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

ΟΑΚΑ: Από τα «καμπανάκια» στο λουκέτο – 10 χρόνια συζητούσαν για τη στατικότητα του στεγάστρου

24 Οκτώβριου 2018. Η ΑΕΚ υποδέχεται την Μπάγερν Μονάχου στο ΟΑΚΑ στο πλαίσιο του Champions League. Το γήπεδο πάλλεται...

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο “χάρτης” των πληρωμών για την περίοδο 2-6 Οκτωβρίου

Από τον eEΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ θα καταβληθούν 87,9 εκατ. ευρώ σε 103.462 δικαιούχους Κατά την περίοδο 2 έως 6...

Ισχυρή έκρηξη στην Άγκυρα: Για τρομοκρατική επίθεση κάνει λόγο το ΥΠΕΣ – Δύο νεκροί

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Δολοφονία στον Άγιο Παντελεήμονα: «Βοήθεια, σκότωσαν τον πατέρα μου» φώναζε η κόρη του θύματος – Τι λέει αυτόπτης μάρτυρας

Συγκλονίζει γείτονας του ζευγαριού που δέχτηκε πυροβολισμούς από τον 74χρονο μέσα στο σπίτι του στον Άγιο Παντελεήμονα, με αποτέλεσμα...

«Κινητά συνεργεία για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων»

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...