Αρχική Κόσμος Επιβεβαιωμένο: Οι έξι γίγαντες της τεχνολογίας πληρώνουν αστείους φόρους

Επιβεβαιωμένο: Οι έξι γίγαντες της τεχνολογίας πληρώνουν αστείους φόρους

Είναι πλέον καταγεγραμμένο το γεγονός ότι οι έξι γίγαντες της Σίλικον Βάλεϊ (Amazon, Facebook, Alphabet, Netfix, Apple και Μicrosoft) δεν αποδίδουν τους φόρους που θα έπρεπε να αποδίδουν αν δήλωναν όλα τα κέρδη τους.

Μία ανεξάρτητη έρευνα από το Fair Tax Foundation κατέδειξε με τον πιο πειστικό τρόπο ότι οι εταιρίες-φαινόμενα του ψηφιοποιημένου καπιταλισμού της εποχής μας επιχειρούν και εν τέλει καταφέρνουν να «κλέψουν» φόρους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η έρευνα σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι για τη δεκαετία 2011-2020 οι έξι πλήρωσαν 96 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα λόγω του γεγονός ότι οι ετήσιοι απολογισμοί τους δεν αποδίδουν όλη την αλήθεια για τη δραστηριότητα και τα κέρδη τους.

Ακόμα και έτσι όμως το ποσοστό της φορολογίας επί των κερδρών παραμένει προκλητικά χαμηλό. Η Amazon δήλωσε κέρδη 60,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και κατέβαλε φόρους 5,9 δισεκατομμύρια λιγότερο από το 10% των κερδών της δηλαδή.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και για το facebook. Για κέρδη 133 δισετομμυρίων δολαρίων οι φόροι που απέδωσε η εταιρία του Μαρκ Ζούκεμπερν ήταν 16,8 δισεκατομμύρια, δηλαδή μόλις το 12,7% των κερδών.

Επιβεβαιωμένο: Οι έξι γίγαντες της τεχνολογίας πληρώνουν αστείους φόρους
HTTPS://FAIRTAXMARK.NET/

Και όλα αυτά ενώ ένα σημαντικό μέρος των κερδών «κρύβονται» σε φορολογικούς παραδείσους για να αποφεύγουν τη φορολογία.

Κάπως έτσι η πρόταση που εσχάτως διατυπώνεται για ένα νέο φόρο «τεχνολογίας» αποκτά ξεχωριστή δυναμική. Τα ποσά που χάνονται είναι τόσο μεγάλα που αντιστοιχούν σε ΑΕΠ ολόκληρων χωρών.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Η Βίλα Τσερτόζα με το μυστικό τούνελ πωλείται για 500 εκατ. ευρώ

Η βίλα του Μπερλουσκόνι στη Σαρδηνία έχει φιλοξενήσει ουκ ολίγες φορές τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ διακοπές εκεί έχουν κάνει...

Έκλεψαν μισό τόνο ελαιόλαδου από αποθήκη -Συνελήφθησαν από τις Αρχές

Μια υπόθεση κλοπής 524 λίτρων ελαιόλαδου έλαβε τέλος μετά από ένα διάστημα έρευνας και προανάκρισης από τους...

Κ. Μητσοτάκης για απογευματινά χειρουργεία: Θα δοθούν 60 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Όπως αναφέρει «Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διευκρίνισε ότι τα πρωινά χειρουργεία δεν θα επηρεαστούν καθόλου, θα λειτουργούν στο...

e-ΕΦΚΑ- ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών της εβδομάδας

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Άγιος Παϊσιος: Τι έλεγε για τους παλαιοημερολογίτες

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...