Αρχική Οικονομία Έρχεται η λίστα των μεγάλων οφειλετών -Φυσικά πρόσωπα και εταιρείες με αρρύθμιστα...

Έρχεται η λίστα των μεγάλων οφειλετών -Φυσικά πρόσωπα και εταιρείες με αρρύθμιστα χρέη άνω των 150.000 ευρώ

Αντίστροφη μέτρηση για τη λίστα των μεγάλων οφειλετών

Η φετινή χρονιά, αν μη τι άλλο, ξεκίνησε με χαμηλότερους ρυθμούς δημιουργίας χρεών στην  Εφορία, ενώ και το σταθερά υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης των φορολογούμενων ενισχύει την αίσθηση ότι δεν θα επαναληφθεί το… τσουνάμι των απλήρωτων φόρων. 

Τα νέα, «καθαρά» χρέη στην Εφορία -δηλαδή χωρίς να συνυπολογιστούν οι μη φορολογικές οφειλές- έφτασαν στα 2,111 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο τετράμηνο, όταν πέρσι τέτοια εποχή είχαν ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ.

Καλά πάνε και οι εισπράξεις αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι από παλιά και νέα χρέη έχουν μπει στα κρατικά ταμεία περί τα 1,7 δισ. ευρώ μέσα σε αυτούς τους πρώτους μήνες. Από τα επί μέρους στοιχεία προκύπτει, πάντως, ότι «όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος», κοινώς όπου οι οφειλέτες δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους -και η αλήθεια είναι ότι επί του παρόντος καταγράφεται χλιαρή ανταπόκριση στις 120 και 72 δόσεις- ενεργοποιούνται τα προβλεπόμενα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

Στο «δόκανο» άλλοι 30.000 φορολογούμενοι

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι από την αρχή της χρονιάς έχουν προστεθεί άλλοι 30.000 φορολογούμενοι στη μακρά λίστα των οφειλετών επί των οποίων έχουν ληφθεί μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, κυρίως κατασχέσεις εις χείρας τρίτων. Επί του παρόντος, αυτή η «μαύρη» λίστα αριθμεί 1.441.895 οφειλέτες, ενώ στον… προθάλαμο κατασχέσεων-πλειστηριασμών βρίσκονται άλλοι περίπου 608.000 φορολογούμενοι.

Το μόνο σίγουρο είναι πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για τους μεγαλοοφειλέτες. Δεδομένο πρώτο: Σχεδόν το 90% των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία «ανήκει» σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, που χρωστάνε έκαστος τουλάχιστον 300.000 ευρώ, δηλαδή στους αποκαλούμενους «πολύ μεγάλους» οφειλέτες. Δεδομένο δεύτερο: Όσοι από αυτούς πιστεύουν ότι θα παραταθεί επ’ αόριστον η σχετικά «χαλαρή» προσέγγιση των ελεγκτικών υπηρεσιών λόγω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης, θα βρεθούν λίαν συντόμως προ εκπλήξεων.

Αντίστροφη μέτρηση για τη λίστα των μεγάλων οφειλετών. 

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε και, εκτός απροόπτου, στο τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου θα δημοσιοποιηθεί η επικαιροποιημένη λίστα φυσικών-νομικών προσώπων με χρέη άνω των 150.000 ευρώ. Στην πραγματικότητα, θα είναι μια ενιαία λίστα, με «φέσια» σε Εφορίες αλλά και ασφαλιστικά ταμεία, και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για την πρώτη επικαιροποίηση μετά το 2019.

Από τη δημοσιοποίηση εξαιρούνται ακόμα και αν πληρούν τα κριτήρια ύψους και παλαιότητας: 

Οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής.
Οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου.
Οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες είσπραξης .οι οφειλές αποβιωσάντων ή ανηλίκων
Οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Πέρα και παράλληλα με τη διαπόμπευση όσων χρωστάνε αλλά δεν πληρώνουν ούτε ρυθμίζουν- αν και τις περισσότερες φορές έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν-, «τρέχει» ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση μικρών και μεγαλύτερων οφειλετών. Ως βασικοί στόχοι για την τρέχουσα χρονιά αναδεικνύονται:

Προτεραιοποίηση των πλέον εισπράξιμων ληξιπρόθεσμων οφειλών της Φορολογικής Διοίκησης για τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, μέσω της εφαρμογής κεντρικοποιημένου συστήματος για την επιλογή υποθέσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών, χρησιμοποιώντας κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.
Έλεγχος και επαναξιολόγηση υποθέσεων των μεγάλων οφειλετών (τελευταίας 5ετίας).
Επεξεργασία αιτήσεων αναδιάρθρωσης οφειλών εξωδικαστικού μηχανισμού από την «ΕΜΕΙΣ».
Αξιολόγηση οφειλετών ληξιπρόθεσμων οφειλών σε περιοδική βάση.
Εισπράξεις τουλάχιστον 2,5 δισ. € έναντι παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών της Φορολογικής Διοίκησης.
Εισπραξιμότητα 31% επί του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους της Φορολογικής Διοίκησης.
Εισπράξεις έναντι των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών από τελωνειακές υπηρεσίες, τουλάχιστον 25 εκατ. €.
Χαρακτηρισμός 580 εκατ. € εκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Φορολογικής Διοίκησης ως ανεπίδεκτων είσπραξης.
Επεξεργασία, αποστολή και παρακολούθηση του 95% των αιτημάτων αμοιβαίας συνδρομής στην είσπραξη εσόδων από και προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τρίτες χώρες.

Πηγή:iefimerida 

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

«Χρυσά» πληρώνουμε τα προϊόντα στα σούπερ μαρκετ: Κατά 28% αύξηση μέσα σε 1 χρόνο

Έρευνα τιμών αποδεικνύει ότι μέσα σε ένα χρόνο (Οκτώβριος 2022- Οκτώβριος 2023) για τα ίδια ακριβώς προϊόντα, τις ίδιες...

Νοσηλεύεται στην Τουρκία 4χρονο από το Καστελόριζο, δεν ανταποκρίθηκε ελικόπτερο του ΕΚΑΒ

Σε Νοσοκομείο της Τουρκίας μεταφέρθηκε 4χρονο κοριτσάκι από το Καστελόριζο, όταν αναβατήρας στο κατάστημα που διατηρεί ο...

Βενετία: Κυρίως νεαροί οι νεκροί του φονικού τροχαίου με το λεωφορείο

Εικόνες αποκάλυψης αντίκρυσαν οι διασώστες Τραγικός είναι ο απολογισμός του φονικού τροχαίου στη Βενετία καθώς 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή...

Λούτσα: Εξιχνιάστηκε η δολοφονία των έξι Τούρκων

Στην εξιχνίαση της υπόθεσης δολοφονίας των έξι Τούρκων στη Λούτσα προχώρησαν οι Αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει δύο...

Μετά το στέγαστρο του ΟΑΚΑ, συναγερμός και για τη γέφυρα Καλατράβα στην Κατεχάκη

Μετά το ΟΑΚΑ, στο οποίο διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με το στέγαστρο του σταδίου, εμφανή είναι τα σημάδια...