Αρχική Ελλάδα Έρχεται νέο σήμα στους δρόμους της Ελλάδας – Πώς θα επηρέασει τους...

Έρχεται νέο σήμα στους δρόμους της Ελλάδας – Πώς θα επηρέασει τους οδηγούς

Σε ολοένα και περισσότερους δρόμους θα κάνει την εμφάνισή της η νέα πινακίδα οδικής σήμανσης, η οποία θα αφορά στην κίνηση των αυτόνομων οχημάτων.

Προ των πυλών βρίσκεται η εμφάνιση αυτόνομων οχημάτων στη χώρα μας, τα οποία σε πρώτο στάδιο θα κυκλοφορούν στο πλαίσιο πιλοτικών δοκιμών όπως ορίζεται σε υπουργική απόφαση που υπογράφεται από τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιο για τις Μεταφορές, Μιχάλη Παπαδόπουλο.

Οι πιλοτικές δοκιμές θα ξεκινήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα με ένα 9θέσιο όχημα από τα Τρίκαλα, όπου είχε λάβει χώρα ακόμα ένα πρόγραμμα αυτόνομης οδήγησης. Το λεωφορείο είχε κάνει διαδρομές το 2014 μέχρι να εμπλακεί σε ένα ατύχημα, το 2015.

Κατά τη διεξαγωγή του νέου προγράμματος δοκιμαστικής λειτουργίας, η κυκλοφορία επιβατηγού οχήματος χωρίς την παρουσία οδηγού επ’ αυτού θα γίνεται κατά μήκος συγκεκριμένης αστικής ή περιαστικής διαδρομής, με ομόρροπη φορά προς την υπόλοιπη κυκλοφορία της οδού και σύμφωνα με τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

σήμα αυτόνομη οδήγηση

Νέο σήμα για την ενημέρωση των οδηγών

Για την οριοθέτηση της αστικής ή περιαστικής διαδρομής όπου εκτελείται το πιλοτικό πρόγραμμα θα τοποθετηθεί οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση με ρητή αναφορά στις ημέρες και ώρες ισχύος της πιλοτικής εφαρμογής.

Παράλληλα, στις στάσεις όπου θα κυκλοφορεί το αυτόνομο 9θέσιο όχημα θα τοποθετείται ειδική πληροφοριακή σήμανση με την οποία οι πολίτες ενημερώνονται για την εκτελούμενη διαδρομή του οχήματος, τη συχνότητα των δρομολογίων, το ωράριο λειτουργίας της συγκεκριμένης διαδρομής, το μέγιστο αριθμό των μεταφερόμενων επιβατών, την απουσία οδηγού επί του οχήματος και το χειρισμό του οχήματος μέσω Κέντρου Ελέγχου.

Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας του επιβατηγού οχήματος χωρίς την παρουσία οδηγού επ’ αυτού ορίζεται σε 30 χλμ/ώρα.

Φάσεις υλοποίησης

Κατά τη δοκιμαστική περίοδο προβλέπεται, αρχικά, η κυκλοφορία του συγκεκριμένου οχήματος με παρουσία οδηγού και σε δεύτερο στάδιο, η κυκλοφορία χωρίς την παρουσία οδηγού, αλλά με την παρουσία επόπτη εντός του οχήματος και χωρίς την παρουσία λοιπών επιβατών.

Η μετάβαση από το ένα στάδιο στο άλλο γίνεται μόνο μετά από επιτυχή αξιολόγηση του προηγούμενου σταδίου, ενώ σε περίπτωση βλάβης, προβλέπεται η άμεση ακινητοποίηση του οχήματος.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Το τρικ που σκέφτηκαν οι κάτοικοι της πιο σκοτεινής πόλης στον κόσμο για να βλέπουν λίγο ήλιο

Η τεχνική που επινόησαν ονομάζεται SoslpeilΑνάμεσα στα βουνά της νότιας Νορβηγίας, περίπου 170 χιλιόμετρα μακριά από το Όσλο, βρίσκεται η μικρή πόλη Rjukan....

Βρετανία: Η κρίση του κόστους ζωής ωθεί κόσμο στα τυχερά παιχνίδια

Ορισμένοι Βρετανοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα τυχερά παιχνίδια χρησιμοποιούν τα πρακτορεία στοιχηματισμού για να ανταπεξέλθουν στο κόστος ζωής.Ορισμένοι Βρετανοί που...

Στρατιωτικές δαπάνες: Η Ελλάδα ξεπέρασε τις υπερδυνάμεις

Κάθε Έλληνας πλήρωσε το 2022 713 δολάρια σε στρατιωτικές δαπάνες την ίδια στιγμή που ένας Γερμανός πληρώνει 642 δολάρια Τι...

Φορολογικές δηλώσεις 2023: 6 «μυστικά» για λιγότερο φόρο

Αδειάζει η κλεψύδρα για το άνοιγμα του Taxisnet προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2023.Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η...

Η στιγμή που 13χρονος μαχαιρώνει θανάσιμα καθηγήτρια γιατί σταμάτησε καβγά με συμμαθητή του

Η παρέμβαση της 71χρονης καθηγήτριας σε καβγά που είχε με συμμαθητή του φαίνεται να είναι το κίνητρο για την δολοφονική επίθεση...