Αρχική Οικονομία Έρχεται ο ψηφιακός εφοριακός – Τι αλλάζει

Έρχεται ο ψηφιακός εφοριακός – Τι αλλάζει

Έρχεται ο ψηφιακός εφοριακός!

Ειδικότερα, επειτα από 26 χρόνια λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων Taxis (σύστημα εφοριών) και Taxisnet (εφαρμογές για τους πολίτες), κυβέρνηση και ΑΑΔΕ προχωρούν σε αλλαγές με στόχο να περάσει η εφορία στην επόμενη εποχή, καλύπτοντας και υποστηρίζοντας τεχνολογικά και επιχειρησιακά σύνθετους ελέγχους.

Ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί η νέα ψηφιακή εφορία. Ηδη οι φορολογούμενοι μπορούν μέσω των εφαρμογών που έχουν αναπτυχθεί να διεκπεραιώσουν τις περισσότερες υποχρεώσεις από τον υπολογιστή τους, ωστόσο οι νέες εφαρμογές θα οδηγήσουν στην ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών σε ένα σύστημα που δεν θα «κολλάει» και δεν θα «πέφτει», ενώ το σύνολο των διαδικασιών θα υποστηρίζεται ηλεκτρονικά.

Παράλληλα, σταδιακά θα ενταχθεί και ο «ψηφιακός εφοριακός» που θα καθοδηγεί τον λογιστή – φορολογούμενο σε όλα όσα χρειάζεται για την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας ή ακόμη και για την αναζήτηση εγγράφων και πιστοποιητικών. Σε καμία περίπτωση, βέβαια, τα ηλεκτρονικά συστήματα δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον εφοριακό.

Αυτό όμως που πρόκειται να γίνει είναι οι εφοριακοί να ασχολούνται περισσότερο με τον έλεγχο φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Σχεδιάζεται λοιπόν από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την ΑΑΔΕ το νέο Taxis, το οποίο θα συνενώσει όλα τα πληροφοριακά συστήματα (Τaxisnet Εlenxis κ.λπ.) σε ένα. Το νέο Τaxis θα τα κάνει όλα και πάνω σ’ αυτό θα «κουμπώσουν» και όλες οι νέες εφαρμογές που σχεδιάζονται. Ηδη έχουν συσταθεί ειδικές ομάδες ειδικών, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά από τη φορολογική διοίκηση και εξετάζουν όλες τις ανάγκες που έχουν το Μητρώο, η Διεύθυνση Εισοδήματος, Κεφαλαίου, Ελέγχων κ.λπ. Το νέο σύστημα που θα διαδεχθεί το Taxis θα είναι μπροστά από την εποχή και θα αντέξει για τουλάχιστον 20 χρόνια. Θα ξεκινήσει η υλοποίησή του εντός του 2023, ενώ στο σύνολό του θα είναι έτοιμο και παραγωγικό εντός των επόμενων πέντε ετών.

Η αλήθεια είναι ότι το γερασμένο πλέον σύστημα Τaxis χρειάζεται μια φρεσκάδα, αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης. Ενδεχομένως θα πρέπει να ξαναγραφεί ο κώδικας του λογισμικού, ο οποίος τελευταία φορά αναβαθμίσθηκε το 2007-2008. Τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ αποτέλεσαν το σημαντικότερο όπλο των κυβερνήσεων στα χρόνια των μνημονίων, αλλά κυρίως στα χρόνια της πανδημικής κρίσης, όπου ολόκληρος ο δημόσιος τομέας «περνούσε» μέσα από το Τaxisnet προκειμένου να πιστοποιηθεί για οποιαδήποτε ενέργεια που ήταν απαραίτητη για την έκδοση δικαιολογητικών, αλλά και προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις (επιστρεπτέα προκαταβολή), να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρεμένα» ενοίκια, όπως επίσης και όσοι ήταν σε αναστολή εργασίας.

Τεχνητή νοημοσύνη

Αυτό όμως που προέχει είναι το Taxis να καλύψει τον νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό. Με την ένταξη της τεχνητής νοημοσύνης στο οπλοστάσιο του ελεγκτικού μηχανισμού θα χρειασθεί επιπλέον ταχύτητα, καθώς η «εξόρυξη» πληροφοριών χρειάζεται πηγές και χρόνο για να φθάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Το Data Mining, το οποίο αποτελεί την τέχνη της «εξόρυξης» χρήσιμων πληροφοριών από μεγάλες δεξαμενές πληροφοριών, θα στοχεύσει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να βοηθήσει τις φορολογικές αρχές να διαπιστώνουν ποιες φορολογικές δηλώσεις είναι αληθείς και ποιες ψευδείς, ποιοι έχουν περιουσία και πού.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Η αλήθεια πίσω από το σεξουαλικό σκάνδαλο με το δελφίνι που συντάραξε τον κόσμο

Το 1990 ένας άντρας στη βορειοανατολική Αγγλία συνελήφθη επειδή σύμφωνα με μαρτυρίες, εντοπίστηκε να κακοποιεί σεξουαλικά ένα δελφίνι. Ο Άλαν...

Κτηνωδία στη Λέσβο – 62χρονος σκότωσε γάτα με καλάμι ψαρέματος

Μία ακόμα ανατριχιαστική υπόθεση κακοποίησης ζώων σημειώθηκε αυτή τη φορά στη Λέσβο, με έναν 62χρονο να σκοτώνει...

«Βόμβα» για τη φορολογία στους ελεύθερους επαγγελματίες: Ποιοι θα «τιμωρηθούν»

Μία σειρά από σενάρια εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής...

Χαλκίδα: «Νταής» έριχνε σε γυναίκα μπουνιές και κλωτσιές στη μέση του δρόμου

Ακόμη ένα περιστατικό γυναικείας κακοποίησης έρχεται στο φως, αυτήν τη φορά στη Χαλκίδα, με το δράστη να...

‘Ndrangheta: Ιστορίες πλούτου και βίας της πιο ισχυρής μαφίας της Ευρώπης

Όταν κανείς ακούσει τον όρο ιταλική μαφία το μυαλό του θα πάει πρώτα από όλα στον Marlon Brando που «κάνει προσφορές που κανείς δεν...