Αρχική Ελλάδα Έρχεται όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα στις πόλεις

Έρχεται όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα στις πόλεις

Η ΕΕ επίσης υπερψήφισε ότι θα αξιοποιεί τις πληροφορίες από τα «μαύρα κουτιά» τα οποία θα αποτελούν βασικό εξοπλισμό στα αυτοκίνητα.

Υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Έκθεση που κατάρτισε η Έλενα Κουντουρά ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την «Στρατηγική της ΕΕ στην Οδική Ασφάλεια 2021-2030».

Η έκθεση στόχο έχει η ΕΕ και τα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν πιο τολμηρές και αποτελεσματικές πολιτικές για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, και τη μείωση των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών έως το 2030 στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Η Έκθεση καλύπτει όλο το φάσμα των αναγκαίων παρεμβάσεων σε τέσσερις κατευθύνσεις:

Ασφαλή οχήματα

Ασφαλείς υποδομές

Ασφαλή χρήση του οδικού δικτύου

Διαμόρφωση κατάλληλου πλαισίου για το μέλλον.

Οι βασικότερες παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις που προτείνει η έκθεση είναι:

Καθιέρωση ανώτατου ορίου ταχύτητας οχημάτων 30 χλμ./ώρα σε αστικές περιοχές.

Μηδενική ανοχή στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών.

Κατά προτεραιότητα στήριξη από Κομισιόν και κράτη-μέλη των επενδύσεων σε υποδομές με το μεγαλύτερο όφελος για τις ανθρώπινες ζωές.

Υλοποίηση προγραμμάτων οδικής ασφάλειας από τα κράτη-μέλη μέσα από την εξασφάλιση εθνικών πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό τους, συνδυαστικά με ευρωπαϊκά κονδύλια και προγράμματα.

Εξασφάλιση πόρων για την επιβολή των κανόνων οδικής κυκλοφορίας.

Ενίσχυση του ρόλου των υπηρεσιών Υγείας στην οδική ασφάλεια, τόσο αμέσων μετά μια σύγκρουση όσο και μακροπρόθεσμα για την υποστήριξη των θυμάτων.

Απόδοση δικαιοσύνης για τα θύματα μέσω πλήρους εξιχνίασης αιτιών των συγκρούσεων και αξιοποίηση των πληροφοριών του ’μαύρου κουτιού’ που θα αποτελεί εξοπλισμό των αυτοκινήτων.

Εισαγωγή βασικών δεικτών επιδόσεων (Key Performance Indicators – KPI) στην οδική ασφάλεια, για την συγκέντρωση εναρμονισμένων στοιχείων και τη διαμόρφωση των πολιτικών.

Συστηματική αξιολόγηση και βαθμολόγηση της ασφάλειας των ευρωπαϊκών δρόμων.

Ενισχυμένη νομοθεσία για τις τεχνολογικές προδιαγραφές των οχημάτων.

Ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ασφάλεια των διανομέων κατ’ οίκον.

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της κόπωσης των επαγγελματιών οδηγών.

Πλήρης εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί προηγμένων χαρακτηριστικών ασφαλείας στα οχήματα (πχ. Intelligent Speed Assistance, Emergency Lane Keeping System) μέσω φιλόδοξης δευτερεύουσας νομοθεσίας, συμβατής με τις τεχνολογικές εξελίξεις στα οχήματα και τα συστήματα οδήγησης

Νέο εναρμονισμένο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα αυτοματοποιημένα αυτοκίνητα, για τη μεγαλύτερη δυνατή ασφαλή λειτουργία και χρήση τους.

Θέσπιση ευρωπαϊκού πλαισίου έγκρισης τύπου για τις νέες συσκευές προσωπικής κινητικότητας και έκδοση από την Κομισιόν κατευθυντήριων γραμμών σχετικά τη χρήση τους, στα κράτη-μέλη.

Ενίσχυση του υφιστάμενου πλαισίου για τη διασυνοριακή επιβολή των αδικημάτων οδικής κυκλοφορίας, κατά την αναθεώρηση της σχετικής οδηγίας.

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών της ΕΕ και πρόταση καθιέρωσης Ευρωπαϊκού Έτους για την Οδική Ασφάλεια.

Ευρεία χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς για τις καθημερινές μετακινήσεις και ενθάρρυνση ήπιων μορφών, όπως το περπάτημα και η ποδηλασία.

Δημιουργία Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τις οδικές μεταφορές, στα πρότυπα αντίστοιχων οργανισμών για αεροπορικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές.

Να σημειωθεί ότι, μετά από την υπερψήφισή της στην Επιτροπή TRAN, η Έκθεση θα κατατεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Απίστευτο: 57χρονος επέζησε κολυμπώντας 27 ώρες μετά το τσουνάμι στην Τόνγκα

Ένας 57χρονος άνδρας από την Τόνγκα επέζησε έχοντας κολυμπήσει περίπου 27 ώρες αφού παρασύρθηκε στη θάλασσα κατά το καταστροφικό τσουνάμι που προκλήθηκε το Σάββατο μετά την...

Τροχαίο στη Γλυφάδα – Νεκρός 21χρονος – Σοκαριστικό βίντεο

Σοκαριστικό είναι ένα ακόμη τροχαίο δυστύχημα, που συνέβη τα ξημερώματα στην παραλιακή λεωφόρο.Δυστυχώς ένας νέος άντρας έχασε τη ζωή του. Ήταν...

Μπούζα: “«Μαυρογιαλούρειες» μεθόδους χρησιμοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου”

ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΠΕΡΙΦ.ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΝΕΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ»Ας μπει μία τάξη επιτέλους …..                                                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2-1-2022Ευρισκόμενοι στην αρχή του 2022 ατενίζουμε αχνά...

ΗΠΑ – Κρατούμενοι υποβάλλουν μήνυση κατά φυλακής – Καταγγέλλουν ότι χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα

Τέσσερις κρατούμενοι σε φυλακές του Αρκάνσας υπέβαλαν μήνυση εις βάρος του σωφρονιστικού ιδρύματος και του ιατρού τους, καθώς όπως λένε τους χορηγήθηκε χωρίς να...

Κοζάνη – Δεκαήμερη «Οδύσσεια» για 41χρονη που κυοφορούσε νεκρό έμβρυο

Μια «Οδύσσεια» έζησε μέσα στα Χριστούγεννα μία γυναίκα 41 ετών, η Μαρία από τον Λίβανο και κάτοικος Κοζάνης, όταν διαπίστωσε πως...