Αρχική Ελλάδα Έρχεται σοκ με εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος έως και 800 ευρώ

Έρχεται σοκ με εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος έως και 800 ευρώ

Ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας θα μας χρεώσει για το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου από 5 έως και 11 λεπτά την κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας -ανάλογα με τον τιμοκατάλογο του προγράμματος που έχουμε επιλέξει- και η “ρήτρα αναπροσαρμογής” θα προσθέσει σε αυτό το ποσό 22-23 λεπτά επιπλέον.

Δηλαδή, η επιβάρυνση λόγω της αύξησης της τιμής χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια είναι από 2 έως και τέσσερις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Όσο για την κρατική επιδότηση που καλύπτει την περίοδο μέχρι και το τέλος του χρόνου, διαμορφώνεται στα 13 λεπτά την κιλοβατώρα και αυτό μέχρι τις 300 κιλοβατώρες ανά μήνα. Όποιος καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, θα έρθει αντιμέτωπος με υπέρογκες χρεώσεις.

Ποιες θα είναι αυτές;

Καθώς λοιπόν μπαίνουμε στις εβδομάδες με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες, καθώς μπαίνουμε στην περίοδο των εορτών που η κατανάλωση του ρεύματος αυξάνεται, να έχουμε κατά νου ότι η χρέωση μιας κιλοβατώρας σε τιμή λιανικής (μαζί με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αφαιρουμένης της κρατικής επιδότησης αλλά μαζί με τους φόρους και τις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις) μπορεί να φτάσει στα 35 λεπτά αν η κατανάλωση ανεβαίνει στις 600 κιλοβατώρες ανά μήνα ή στα 28,5 λεπτά αν η κατανάλωση περιορίζεται στις 300 κιλοβατώρες ανά μήνα. Το τελικό ποσό εξαρτάται φυσικά και από την τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας.

Τα αυξημένα αυτά ποσά θα φανούν στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που θα παραλάβουμε λίγο πριν ή μετά τις εορτές των Χριστουγέννων. Η χειρότερη δε περίοδος θα είναι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος καθώς τότε γίνονται εκατομμύρια μετρήσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ για τις καταναλώσεις ρεύματος της περιόδου Νοέμβριος-Δεκέμβριος- Ιανουάριος – Φεβρουάριος.

Οι εκκαθαριστικοί του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου είναι -παραδοσιακά- οι πιο τσουχτεροί λόγω μεγάλων καταναλώσεων και ειδικά φέτος, θα είναι πολύ επιβαρυμένοι λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Φυσικό αέριο

Κάτι αντίστοιχο ισχύει φυσικά και για τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου. Η έναρξη της χειμερινής περιόδου, συνέπεσε με τις υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου με την τιμή να διαμορφώνεται χθες στο ολλανδικό χριματιστήριο ακόμη και πάνω από τα 116 ευρώ τιμή 10 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Αυξημένη χρήση φυσικού αερίου, έχει ξεκινήσει να γίνεται από τον Νοέμβριο στα περισσότερα νοικοκυριά κάτι που σημαίνει ότι το +180% στην τιμή λιανικής θα φανεί ουσιαστικά στους επόμενους λογαριασμούς.

Τώρα που θα φανούν οι πραγματικές συνέπειες της ενεργειακής κρίσης στα νοικοκυριά, η κυβέρνηση καλείται να λάβει τις αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης της επόμενης χρονιάς. Εκτός από την αύξηση της έκπτωσης από την ΔΕΠΑ στους λογαριασμούς του αερίου (από 15% σε 30%) δρομολογείται και η επέκταση της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ωστόσο, δρομολογείται η θέσπιση κριτηρίων κάτι που σημαίνει ότι χιλιάδες νοικοκυριά ενδέχεται από το νέο έτος να μην λάβουν ούτε την ενίσχυση των 39 ευρώ ανά μήνα που προβλέπεται για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

www.thetoc.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Συνταξιούχοι: Νέο επίδομα μέχρι 400 ευρώ ετοιμάζει η κυβέρνηση – Ποιους αφορά

Την χορήγηση επιδόματος για όσους συνταξιούχους δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους εξετάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, οι σχετικά ανακοινώσεις αναμένονται...

Economist: Σε απολυταρχική κατεύθυνση ο Ερντογάν

«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα ο δρόμος που έχει πάρει η Τουρκία», τόνισε ο πολιτικός συντάκτης του Τhe Economist John Peet«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα...

Νέα απάτη με ηχογραφημένο μήνυμα από την «αστυνομία»

Μία νέα απάτη με στόχο ανυποψίαστους πολίτες έκανε την εμφάνισή της στη Ρόδο.Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το dimokratiki.gr, επιτήδειοι βρήκαν τρόπο να...

ΗΠΑ: Βίντεο σοκ από τον άγριο ξυλοδαρμό του Τάιρ Νίκολς από αστυνομικούς

Οργή προκάλεσε στις ΗΠΑ ο θάνατος ενός ακόμα νεαρού Αφροαμερικανού μετά τη βίαιη σύλληψη και τον ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς, πέντε από τους οποίους απολύθηκαν. Θύμα...

Τουρκία: Η Δύση φοβάται τρομοκρατικά χτυπήματα ως αντίποινα για το κάψιμο του Κορανίου

Η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν χθες το βράδυ τους πολίτες τους στην Τουρκία να είναι σε “επαγρύπνηση” απέναντι στον κίνδυνο επιθέσεων που...