Αρχική Οικονομία Έρχεται το τέλος στα φορορολογικά προνόμια για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Έρχεται το τέλος στα φορορολογικά προνόμια για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπήκαν δυναμικά στην αγορά αποσπώντας σημαντικό μερίδιο. Αιτία; Τα κίνητρα όπως και η απαλλαγή από φόρους και πληρωμή τελών κυκλοφορίας. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι η περίοδος του μέλιτος για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα βαίνει προς το τέλος της.

Τα μηνύματα ήδη έρχονται από αρκετές κυβερνήσεις διαφόρων χωρών. Τι θέλουν πλέον να κάνουν με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα; Να προχωρήσουν στην εξίσωση της φορολόγησής τους με τα συμβατικά αυτοκίνητα. Έτσι, λοιπόν, έρχεται σιγά – σιγά το τέλος των ενισχύσεων και των επιδοτήσεων για τα ηλεκτρικά.

Η αλλαγή πολιτικής στις κρατικές ενισχύσεις έρχεται σε μια περίοδο που οι αυτοκινητοβιομηχανίες προγραμματίζουν σταδιακά των περιορισμό των μοντέλων στη γκάμα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Όσο πηγαίνουμε προς το 2035, αυτό θα γίνεται, καθώς όλα θα είναι ηλεκτρικά.

Στελέχη μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών λένε ότι μέχρι το 2025 θα πρέπει να επέλθει το τέλος της αρχικής περιόδου των επιδοτήσεων στα ηλεκτρικά και η αγορά να μπει σε μία κανονικότητα.

Ήδη σε αρκετές χώρες στην Ευρώπη τα ηλεκτρικά να αυξάνονται με εκθετικούς ρυθμούς. Όσο μεγαλώνει το μερίδιό τους στην πίτα της αγοράς, τόσο θα μπαίνουν φόροι, όπως αναφέρουν οι εκτιμήσεις.

Θέλετε παράδειγμα; Η Βρετανία σκέφτεται από το 2025 να καθιερώσει τέλη κυκλοφορίας και για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Την ίδια ώρα, αρκετές κυβερνήσεις μελετούν το ενδεχόμενο της μείωσης ή της πλήρους διακοπής των επιδοτήσεων κατά τα επόμενα χρόνια.

Λείπουν έσοδα και τα ψάχνουν ξανά στα αυτοκίνητα

νεα ηλεκτρικα αυτοκινητα, κινητα, τιμες

Το ίδιο και στην Ιαπωνία: Τα συμβατικά αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης φορολογούνται ανάλογα με τον κυβισμό τους έως και με 789 δολάρια τον χρόνο. Τα ηλεκτρικά έχουν κατά πολύ μειωμένη φορολογία στα 178 δολάρια ετησίως μέχρι τώρα, αλλά σκέπτονται αλλαγές.

Η κυβέρνηση μελετά τον τρόπο που θα αλλάξει αυτό το καθεστώς καθώς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς. Τώρα αποτελούν το 2% της αγοράς στην Ιαπωνία. Αλλά εκτιμούν ότι αριθμητικά είναι πολλά και θα έχουν σημαντικά φορολογικά έσοδα. Πόσα;

Η Ιαπωνία θα συλλέξει από τη φορολόγηση των αυτοκινήτων περί τα 10 δισ. δολάρια για το 2022, τα οποία διαθέτει για την συντήρηση του οδικού δικτύου. Αλλά το ποσό αυτό είναι κατά 14% κάτω από την καλύτερη χρονιά, που ήταν το 2002.

Τι θα κάνει, λοιπόν, η Ιαπωνία που θέλει να κρατήσει τα έσοδα σε αυτό το επίπεδο; Σχεδιάζει την αύξηση της φορολογίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Το τρικ που σκέφτηκαν οι κάτοικοι της πιο σκοτεινής πόλης στον κόσμο για να βλέπουν λίγο ήλιο

Η τεχνική που επινόησαν ονομάζεται SoslpeilΑνάμεσα στα βουνά της νότιας Νορβηγίας, περίπου 170 χιλιόμετρα μακριά από το Όσλο, βρίσκεται η μικρή πόλη Rjukan....

Βρετανία: Η κρίση του κόστους ζωής ωθεί κόσμο στα τυχερά παιχνίδια

Ορισμένοι Βρετανοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα τυχερά παιχνίδια χρησιμοποιούν τα πρακτορεία στοιχηματισμού για να ανταπεξέλθουν στο κόστος ζωής.Ορισμένοι Βρετανοί που...

Στρατιωτικές δαπάνες: Η Ελλάδα ξεπέρασε τις υπερδυνάμεις

Κάθε Έλληνας πλήρωσε το 2022 713 δολάρια σε στρατιωτικές δαπάνες την ίδια στιγμή που ένας Γερμανός πληρώνει 642 δολάρια Τι...

Φορολογικές δηλώσεις 2023: 6 «μυστικά» για λιγότερο φόρο

Αδειάζει η κλεψύδρα για το άνοιγμα του Taxisnet προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2023.Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η...

Η στιγμή που 13χρονος μαχαιρώνει θανάσιμα καθηγήτρια γιατί σταμάτησε καβγά με συμμαθητή του

Η παρέμβαση της 71χρονης καθηγήτριας σε καβγά που είχε με συμμαθητή του φαίνεται να είναι το κίνητρο για την δολοφονική επίθεση...