Αρχική Οικονομία Έρχονται 5+1 αλλαγές στο φορολογικό χάρτη των ακινήτων

Έρχονται 5+1 αλλαγές στο φορολογικό χάρτη των ακινήτων

«Χειρουργικές» διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε πάνω από 2.000 περιοχές και αυτόματη ευθυγράμμιση με τις εμπορικές αλλά και διευκολύνσεις στους φορολογούμενους για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων τους δρομολογούν το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, περιέγραψαν τις αλλαγές που σχεδιάζονται στο φορολογικό χάρτη των ακινήτων:

  1. «Ψαλίδι» σε αντικειμενικές αξίες. Η προθεσμία για την υποβολή αιτιολογημένης γνώμης από τους δήμους για «κούρεμα» των τιμών ζώνης παρατείνεται έως τις 6 Φεβρουαρίου όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών. Ήδη δεκάδες δήμοι από όλη τη χώρα έχουν υποβάλλει αίτημα για επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών σε περιοχές τους με το επιχείρημα ότι οι νέες τιμές είναι υψηλότερες από τις εμπορικές προκαλώντας άδικες επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους ενώ λόγω αύξησης της αξία της ακίνητης περιουσίας χιλιάδες νοικοκυριά χάνουν κοινωνικά επιδόματα και παροχές. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις τιμών ενώ όπου διαπιστωθεί ότι οι προτάσεις των δήμων είναι βάσιμες ο επαναπροσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών δεν θα έχει αναδρομική ισχύ και δεν θα επηρεάσει τον ΕΝΦΙΑ, τους φόρους μεταβίβασης και τα τέλη του 2022 ενδεχομένως ούτε και του 2023.
  2. Επέκταση αντικειμενικών αξιών. Τιμές ζώνης θα αποκτήσουν για πρώτη φορά 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών πρόκειται για «το υπολειπόμενο 1,5% της Επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία».
  3. Αυτόματη ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές. Με βάση το χρονοδιάγραμμα έως το τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί, η ψηφιοποίηση των ζωνών, για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών που αποτελεί το «εφαλτήριο» για την ενεργοποίηση του πληροφοριακού συστήματος προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις τιμές της κτηματαγοράς. Το σύστημα θα παρακολουθεί και θα καταγράφει στις εμπορικές τιμές και όπου προκύπτουν αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.
  4. Αυτόματη συμπλήρωση Ε9. Μέσω μιας νέας ψηφιακής εφαρμογής η δήλωση Ε9 θα συμπληρώνεται αυτόματα από τη φορολογική διοίκηση με άντληση των στοιχείων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ. Οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν οι ίδιοι τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9 κάθε φορά που προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου. Το Ε9 θα ενημερώνεται αυτόματα με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων που υποβάλλονται πλέον υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.
  5. Ταχύτερες μεταβιβάσεις ακινήτων. Την κατάργηση πιστοποιητικών για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που ταλαιπωρούν άδικα τους φορολογούμενους προανήγγειλε ο Γιώργος Πιτσιλής και παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν ότι το 2022 υποβλήθηκαν 230.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικής παροχής, δωρεάς και κληρονομιάς και το δημόσιο εισέπραξε πάνω από 370 εκατ. ευρώ.
  6. Αλλαγές στην πλατφόρμα δήλωσης των μισθώσεων ακινήτων. Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα υποχρεούνται να υποβάλουν στην ΑΑΔΕ δήλωση έναρξης ή λύσης μιας σύμβασης για τη μίσθωση ακινήτου στην οποία καταγράφουν τα στοιχεία του ακινήτου και του μισθωτή καθώς και το ύψος του μισθώματος.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Eκτός διασύνδεσης με POS 300.000 ταμειακές – Σίγουρη θεωρείται η παράταση

H παράταση της προθεσμίας σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS πιθανότατα για ένα μήνα φαίνεται να...

Πράκτορας της MI6 ο Ναβάλνι; – Τι απαντάει πρώην παρασημοφορημένος αξιωματούχος της CIA

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Μαθητές από το Ηράκλειο, θύματα κλοπής σε εκδρομή στη Ρώμη

Μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία είχαν στη Ρώμη τη νύχτα της περασμένης Δευτέρας οι μαθητές της Α’ τάξης του 2ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου. Όπως αποκάλυψε στο...

Έζησε 24 χρόνια στη φυλακή ενώ ήταν αθώος – Η ιστορία ενός ανθρώπου που τώρα γνωρίζει ξανά τον κόσμο

Ο Γουέιν Μπάρτζις είναι 61 χρόνων και έχει περάσει 24 χρόνια της ζωή του στη φυλακή για ένα έγκλημα...

Απίστευτο: Ο Δ. Αθηναίων έσβησε τα 57 ονόματα των Τεμπών -Οργή κατά Δούκα, «δεν ήξερε» η αντιδήμαρχος

Συνέβη και αυτό! Πλυστικό μηχάνημα του Δήμου Αθηναίων πήγε και έσβησε μόλις μέσα σε λίγες ώρες μετά την πορεία τα...