Αρχική Οικονομία Ερχονται Επιστρεπτέες Προκαταβολές μέχρι τον Απρίλιο

Ερχονται Επιστρεπτέες Προκαταβολές μέχρι τον Απρίλιο

Σε ετοιμότητα για πληρωμές και αιτήσεις για Επιστρεπτέες Προκαταβολές κάθε μήνα ως τον Απρίλιο, θα βρίσκονται διαρκώς 400.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις της χώρας. Η Επιστρεπτέα 5 δεν τελείωσε, αφού οι δικαιούχοι της συνεχώς αυξάνονται. Και έπονται και Επιστρεπτέα 6 και 7, για Φεβρουάριο και Μάρτιο, όπου θα κάνουν είσοδο και άλλοι δικαιούχοι και πάνω από 30.000 νεοσύστατες επιχειρήσεις που δεν πρόλαβαν να ενταχθούν σε καμία από τις πρώτες πέντε «Επιστρεπτέες».

Οι αλλαγές των όρων του παιχνιδιού είναι πολλές. Ανάλογα και με το ακορντεόν των μέτρων αγορά, συμβαδίζουν και οι αλλαγές στις Επιστρεπτέες, που θα έρχονται πλέον μία κάθε μήνα.

Συγκεκριμένα:

Διευρύνεται η Επιστρεπτέα 5

Πληρώνονται άμεσα, εντός της εβδομάδος, και οι επιπλέον 20.000 δικαιούχοι που προστέθηκαν μετά την αλλαγή των όρων χορήγησης. Αφορά κυρίως νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2019 ή μετά τον Αύγουστο του 2020, εφόσον έκαναν αίτηση χορήγησης Επιστρεπτέας 5. Στην πλειοψηφία τους θα λάβουν από 1.000 ή 2.000 ευρώ η κάθε μία, ασχέτως τζίρου ή πτωσης του.

Μέχρι σήμερα, τις τελευταίες μόλις ημέρες, καταβλήθηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ σε 344.885 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Συνολικά οι δικαιούχοι της Επιστρεπτέας 5 αγγίζουν τους 365.000.

Μέσα στην εβδομάδα επίσης, αλλά για λίγες μόνο ημέρες, θα δοθεί η δυνατότητα διόρθωσης της δήλωσης ΦΠΑ για τα Πρακτορεία ΟΠΑΠ, ώστε να ενταχθούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5 όσα από αυτά έως σήμερα απορρίφθηκαν και παρουσιάζουν πτώση τζίρου. Γενικά ο στοιχηματισμός στα πρακτορεία δεν υπόκειται σε ΦΠΑ, αλλά θα μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να εμφανίσουν σε μια δηλωση ΦΠΑ την πτώση των εισπράξεων που είχαν.

Ξεκινάει Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 τον Φεβρουάριο

Όσες νέες επιχειρήσεις του 2019-2020 αποκλείστηκαν από την Επιστρεπτέα 5 πρόλαβαν να κάνουν αίτηση , θα μπορέσουν να ενταχθούν στην επόμενη επιστρεπτέα 6 η οποία επισπεύδεται.

Προκειμένου να μη μείνουν για δύο μήνες έως τέλη Μαρτίου χωρίς ενίσχυση οι επιχειρήσεις κλάδων που πλήττονται περισσότερο, ο 6ος κύκλος της Επιστρεπτέας (ύψους 1,5 δισ.) που θα δινόταν Μάρτιο, «σπάει» σε δύο κύκλους: στον 6ο τον Φεβρουάριο και 7ο τον Μάρτιο.

Η υποβολή αιτήσεων ενδιαφέροντος θα ξεκινήσει μέχρι την επόμενη Δευτέρα

Οι πληρωμές θα γινουν στις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

Θα έχει σαν βάση την απώλεια τζίρου μόνο του μηνός Ιανουαρίου.

Θα διανεμηθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο

το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή, ανέρχεται στα 500 ευρώ και το μέγιστο ύψος ενίσχυσης στα 50.000 ευρώ.

ελεύθεροι επαγγελματίες και αυταπασχολούμενοι χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους.

Τουλάχιστον τα διπλάσια θα λάβουν Εστίαση και κλάδοι που παρέμεναν κλειστοί στα τέλη Ιανουαρίου. Το κατώτατο ύψος ενίσχυσης θα ανέρχεται στα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, στα 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ με 6 έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για περισσότερους από 20 εργαζόμενους.

Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.

Επιστρεπτέα 7 τον Μάρτιο

Με τα σημερινά δεδομένα, ο 7ος κύκλος σχεδιάζεται να μοιράσει περί το 1 δισ. ευρώ και η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει εντός Απριλίου.

Θα έχει σαν βάση την απώλεια τζίρου ολόκληρου του 1ου τριμήνου του 2021, αλλά θα συνυπολογιστούν (και άρα θα αφαιρεθούν) τα ποσά που δόθηκαν στον 6ο κύκλο.

Και πάλι θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα ποσά για την Εστίαση και τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή εντός Φεβρουαρίου.

Το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστρέφεται.

Έτσι, η συνολική ένεση ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, μέσω του μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, προβλέπεται να αγγίξει τα 3 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους, και συνολικά τα 8,5 δισ. ευρώ από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.

Πηγή protothema.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

To καλύτερο αφεντικό του κόσμου: Έδωσε σε κάθε υπάλληλο 10.000$ και 2 αεροπορικά εισιτήρια Α’ θέσης!

Η Sara Blakely γνώρισε την αποθέωση από τις υπαλλήλους της, όταν ανακοίνωσε τα δώρα που τους έκανε.Όλοι θα θέλανε τα… αφεντικά...

Αλλάζουν τα μέτρα στις εκκλησίες: Αυξάνεται ο επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων

Αυξάνεται ο αριθμός ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός των εκκλησιαστικών χώρων. Σύμφωνα με το ΦΕΚ και τα νέα μέτρα που ισχύουν, σε εκκλησίες...

Ρωσία – Το 80% των πολιτών που νόσησαν βαριά από κοροναϊό είχαν πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Περίπου του 80% των πολιτών, οι οποίοι δηλώνουν ότι έχουν κάνει το εμβόλιο Sputnik-V, αλλά έχουν νοσήσει βαριά από τον κοροναϊό,...

Πέραμα: Aνατροπή για τον 20χρονο νεκρό – «Δεν οδηγούσε εκείνος», ισχυρίζεται η δικηγόρος του 16χρονου τραυματία

Μεγάλη ανατροπή στην υπόθεση της φονικής καταδίωξης στο Πέραμα φέρνουν οι ισχυρισμοί της δικηγόρου του 16χρονου που βρισκόταν στο αυτοκίνητο και...

Έρχεται online έλεγχος της αγοράς καυσίμων – ‘Oλες οι λεπτομέρειες

Έρχεται online έλεγχος της αγοράς καυσίμων.Όπως αναφέρει η εφημερίδα ” ΤΑ ΝΕΑ”, η ΑΑΔΕ ετοιμάζει ελέγχους σε πραγματικό χρόνο στην αγορά των...