Αρχική Ελλάδα Έρχονται νέες ταμειακές σε εστιατόρια-καφέ και POS στα delivery

Έρχονται νέες ταμειακές σε εστιατόρια-καφέ και POS στα delivery

Νέες ταμειακές μηχανές, κλειστού κυκλώματος θα πρέπει να αποκτήσουν μέσα στο καλοκαίρι εστιατόρια, καφέ, μεζεδοπωλεία κ.λπ., ενώ θα πρέπει να προμηθεύσουν και με μηχανήματα πληρωμής POS τους εργαζομένους που κάνουν delivery τις παραγγελίες των πελατών.

Πάρα τα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο Οικονομικών, η φοροδιαφυγή στην εστίαση παραμένει υψηλή, ενώ οι επιτήδειοι επινοούν διαρκώς νέα κόλπα.

Πολλοί συνεχίζουν να μην καταχωρούν τα τραπέζια και τις παραγγελίες. Αλλοι καταγράφουν τις παραγγελίες σε αρχεία στον υπολογιστή και όχι στις ταμειακές. Σε κάποιες περιπτώσεις εκδίδονται δελτία παραγγελίας που στη συνέχεια ακυρώνονται χωρίς καταγραφή στη φορολογική μνήμη του μηχανισμού. Δηλαδή, οι επιχειρηματίες, αφού εκδώσουν μια απόδειξη και εισπράξουν κανονικά το ποσό από τον πελάτη, προχωρούν στη συνέχεια στην ακύρωση του συγκεκριμένου στοιχείου. Ετσι, η απόδειξη φαίνεται ακυρωμένη στο σύστημά τους -άρα και σε όσα δηλώνουν στην Εφορία-, αλλά τα χρήματα έχουν μπει στο ταμείο της επιχείρησης μαζί με τον ΦΠΑ που ουδέποτε αποδίδεται.

Μόλις πριν από λίγους μήνες είχε κάνει πάταγο η υπόθεση πασίγνωστου και πανάκριβου εστιατορίου, το οποίο, επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια, στις αποδείξεις που έκοβε, το παράνομο λογισμικό που είχε εγκαταστήσει έκανε αυτόματα έκπτωση από 90% έως και 99% (!) στα ποσά που πέρναγαν τελικά στη μνήμη της ταμειακής μηχανής. Το πρόστιμο σε ένα μόνο από τα καταστήματα του επιχειρηματία έφτασε στο 1 εκατ ευρώ.

Σε άλλη περίπτωση, σε γνωστό ψητοπωλείο των Χανίων, εντοπίστηκε φοροδιαφυγή… τριών επιπέδων. Πρώτον, από τα στοιχεία των υποβληθεισών δηλώσεων προέκυπταν μηδαμινά ακαθάριστα έσοδα και ζημιές σωρευτικά άνω των 90.000 ευρώ για τις τρεις αυτές χρήσεις. Δεύτερον, διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση λειτουργούσε χωρίς τη χρήση Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της και, τρίτον, μετά από διασταύρωση με τα δεδομένα ψηφιακών πλατφορμών παραγγελιοληψίας, διαπιστώθηκε ότι συνολικά σε 137.000 παραγγελίες δεν είχαν εκδοθεί αποδείξεις συνολικής αξίας 1,1 εκατ. ευρώ.

Για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή στο τρίγωνο «πελάτης – πλατφόρμα παραγγελιών – κατάστημα εστίασης» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα εκδώσει νέα οδηγία που θα υποχρεώνει τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Κοινώς, δεν θα είναι πλέον δυνατό να κόψει κάποιος μόνο το χαρτάκι του POS χωρίς να βγει απόδειξη από την ταμειακή. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Περίπου 82.000 ταμειακές θα πρέπει να αναβαθμιστούν ως το καλοκαίρι. Για τις μικρές επιχειρήσεις, η προθεσμία εκπνέει στο τέλος Ιουνίου, ενώ για όσες έχουν τζίρο άνω των 100.000 ευρώ η προθεσμία εκπνέει στο τέλος Ιουλίου. Αλλες 11.000 ταμειακές που είναι συνδεδεμένες με ηλεκτρονικό υπολογιστή (είναι οι πιο επικίνδυνες για φοροδιαφυγή με τη χρήση πειραγμένου λογισμικού) δεν θα αναβαθμιστούν, αλλά θα πρέπει να αντικατασταθούν το αργότερο ως τον Οκτώβριο.

Επιπροσθέτως, για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή στο τρίγωνο «πελάτης – πλατφόρμα παραγγελιών – κατάστημα εστίασης», θα συνεχιστούν οι διασταυρώσεις με τα στοιχεία που παρέχουν οι πλατφόρμες στην ΑΑΔΕ, αλλά θα καταστεί υποχρεωτική και η χρήση POS στα delivery.

Το εγχείρημα της αναβάθμισης των ταμειακών μηχανών είναι γενικότερο. Μέσα στους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού αναμένεται να διασυνδεθούν συνολικά 400.000 ταμειακές μηχανές με τα POS. Βέβαια για κάποιες επιχειρήσεις με παλαιές ταμειακές μηχανές και προβληματικούς μηχανισμούς (μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών) η έναρξη θα καθυστερήσει τουλάχιστον 10 μήνες. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι επιπλέον 140.000 ταμειακές μηχανές θα διασυνδεθούν στα τέλη Οκτωβρίου.

Με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει, οι εν λόγω επιχειρήσεις είτε θα πρέπει να αντικαταστήσουν τους μηχανισμούς έκδοσης αποδείξεων είτε θα πρέπει να τους αναβαθμίσουν. Για αναβάθμιση ή αντικατάσταση έχει προβλεφθεί κονδύλι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 162 εκατ. ευρώ. Το voucher αναβάθμισης ανέρχεται στα 125 ευρώ ανά μηχανισμό, ενώ για την αντικατάσταση στα 320 ευρώ.

Με τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS) δεν θα λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές.
Αυτό σημαίνει ότι σε μία συναλλαγή με κάρτα δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Η απόδειξη του ποσού θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή.

newmoney.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Συνελήφθη 17χρονος στη Θεσσαλονίκη, έκανε φάρσα για τοποθέτηση βόμβας σε σχολείο

Φάρσα για βόμβα στο σχολείο τους έκαναν δύο 17χρονοι στη δυτική Θεσσαλονίκη. Ο ένας εξ αυτών συνελήφθη, ενώ...

Ιορδανία: Γαμπρός σκοτώθηκε στο γλέντι του γάμου του από εορταστικούς… πυροβολισμούς

Με αίμα «βάφτηκε» η μέρα του γάμου ενός ζευγαριού στην Ιορδανία, καθώς ο νεαρός γαμπρός έπεσε νεκρός από πυροβολισμό...

Ante portas τα F 35 – Στο Κογκρέσο η σύμβαση

«Κλειδώνει» το πρόγραμμα των F-35 για την Ελλάδα μέσα στον επόμενο μήνα. Ποιες εξελίξεις οδηγούν τις ΗΠΑ...

ΗΠΑ: Λεωφορείο με μαθητές έπεσε σε χαράδρα – Δύο νεκροί και πολλοί τραυματίες, εκ των οποίων πέντε σε κρίσιμη κατάσταση

Το λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν μέλη της φιλαρμονικής ορχήστρας του λυκείου Φαρμινγκντέιλ, εξετράπη της πορείας του και έπεσε σε χαράδρα περίπου 15 μέτρων Δύο νεκροί...

Μαρουσάκης: Κακοκαιρία 5 ημερών από την Κυριακή

Σύμφωνα με τη σημερινή πρόγνωση του καιρού από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, η κακοκαιρία θα πλήξει σημαντικά και τη Θεσσαλία....