Αρχική Οικονομία Έρχονται τα πάνω κάτω στα καταναλωτικά δάνεια – Τι αλλάζει

Έρχονται τα πάνω κάτω στα καταναλωτικά δάνεια – Τι αλλάζει

Αναθεωρούνται με πρωτοβουλία της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι κανόνες για τη προστασία των δανειοληπτών που λαμβάνουν καταναλωτικά δάνεια, καθώς το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν έχει αλλάξει από το 2008 και κρίνεται παρωχημένο.

Η οδηγία 2008/48/ΕΚ για τις συμβάσεις καταναλωτικής πίστης είχε εισάγει ένα εναρμονισμένο πλαίσιο της ΕΕ για την καταναλωτική πίστη και παρείχε κανόνες – όχι πάντα σαφείς- για τη πρόσβαση των ευρωπαίων καταναλωτών σε πιστώσεις. Ωστόσο, από την έναρξη ισχύος της οδηγίας το 2008, έχουν μεσολαβήσει σχεδόν 15 χρόνια και η τεχνολογία έχει αλλάξει ριζικά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και τις συνήθειες των καταναλωτών εν γένει.

Έτσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρεί τους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για την καταναλωτική πίστη με σκοπό:

  • Να βελτιώσει τους κανόνες για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των καταναλωτών, δηλαδή της ικανότητάς τους να αποπληρώνουν το δάνειο με βιώσιμο τρόπο,.
  • Να διασφαλίσει ότι χρησιμοποιούνται κατάλληλα και αναλογικά δεδομένα και να αποτρέπουν την υπερχρέωση.
  • Να μειώσει το κόστος της πίστωσης για τους καταναλωτές.
  • Να συμπεριλάβουν δάνεια με υψηλό ρίσκο που επί του παρόντος δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού της ΕΕ, όπως δάνεια κάτω των 200 ευρώ.
  • Να προσαρμόσει τις απαιτήσεις πληροφοριών για να βεβαιωθεί ότι καλύπτουν ψηφιακές συσκευές.
  • Να καταστήσει πιο σαφείς τις πληροφορίες που σχετίζονται με τις πιστωτικές προσφορές και αποφύγει την υπερφόρτωση των καταναλωτών με πληροφορίες.
  • Να αντιμετωπίσει πρακτικές marketing που εκμεταλλεύονται τους καταναλωτές.
  • Να στηρίξει τους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες με μέτρα ανοχής και υπηρεσίες παροχής συμβουλών για χρέη.
  • Να εισαγάγει απαιτήσεις για τις επιχειρήσεις, ώστε να θέσουν τις ανάγκες των καταναλωτών σε προτεραιότητα και να ενεργούν με ηθικό τρόπο.

Η αναθεώρηση της οδηγίας για την καταναλωτική πίστη θα προβλέπει ότι οι πληροφορίες σχετικά με τις πιστώσεις θα πρέπει να παρουσιάζονται με τρόπο σαφή και να είναι προσαρμοσμένες στα ψηφιακά μέσα, ώστε οι καταναλωτές να κατανοούν τι συνεπάγεται η σύμβαση που υπογράφουν.

Όπως σημειώνεται παραπάνω, η νέα οδηγία θα βελτιώσει τους κανόνες βάσει των οποίων αξιολογείται η πιστοληπτική ικανότητα του δεανειολήπτη, δηλαδή το κατά πόσον ένας καταναλωτής θα είναι σε θέση να εξοφλήσει την πίστωση. Στόχος είναι να αποφευχθούν οι περιπτώσεις υπερχρέωσης.

Εκτιμάται πως οι νέοι κανόνες της ΕΕ θα οδηγήσουν σε μείωση της ζημίας των καταναλωτών κατά τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-2030.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Δήμος Μεσσήνης: Ο Χριστοφιλόπουλος στηρίζει Τσώνη

Τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του Γιώργου Τσώνη για τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου της Μεσσήνης, δηλώνει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Χριστοφιλόπουλος, προκειμένου...

Καστοριά: Συνελήφθη 61χρονος που μάζευε το φυτό «πρίμουλα» που πουλιέται 50.000 ευρώ το κιλό

Στη σύλληψη ενός αλλοδαπού ηλικίας 61 ετών, στην περιοχή του Γράμμου Καστοριάς, προχώρησαν χθες το πρωί αστυνομικοί για παράνομη συλλογή περίπου...

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ποιες παροχές σε είδος είναι αφορολόγητες

Οι παροχές είτε σε χρήμα είτε σε είδος φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία, πλην αυτών που ρητά εξαιρούνται από τον...

Θεσσαλονίκη: Μπήκε στο σπίτι της πρώην συντρόφου και τη βίασε

Ειδήσεις Μεσσηνία. Ειδήσεις και επικαιρότητα ζωντανά από Μεσσηνία, Πελοπόννησο, Ελλάδα και Κόσμο. Άρθρα, συνεντεύξεις, απόψεις για πολιτική, αθλητισμό, υγεία, πολιτισμό, τεχνολογία, οικονομία, lifestyle κ.α.Πηγή:...

Βρετανία: Σε δημοπρασία το μολύβι του Χίτλερ – Κοστολογείται έως και 80.000 λίρες

Ένα επάργυρο μολύβι που φέρεται ότι ανήκε στον Αδόλφο Χίτλερ θα βγει στο «σφυρί» στο Μπέλφαστ της Βρετανίας τον επόμενο μήνα...