Αρχική Ελλάδα Έρευνα: Έκοψαν το ποτό οι Έλληνες, τι ισχύει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Έρευνα: Έκοψαν το ποτό οι Έλληνες, τι ισχύει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Τελικά άλλος έχει το όνομα κι άλλος τη χάρη. Οι Βρετανοί που κρατούσαν επί χρόνια τα σκήπτρα στην μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη, όχι απλά εκτοπίστηκαν από τους Λετονούς αλλά κατρακύλησαν πολλές θέσεις στη λίστα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σχετικά με τις χώρες που είχαν τη μεγαλύτερη κατανάλωση οινοπνεύματος την τελευταία δεκαετία (2010- 2020).

Η Ελλάδα πάντως κατατάσσεται στην προτελευταία θέση της ευρωπαϊκής λίστας, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση αλκοόλ (-32%) εκτός από την εμπόλεμη Ουκρανία που βρέθηκε τελευταία στη λίστα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται στη μέση της λίστας… με τη Λετονία να κατακτά επάξια την πρώτη θέση, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Οι Βρετανοί κατανάλωσαν 9,7 λίτρα αλκοόλ ανά ενήλικα το 2020, δηλαδή 0,1% λιγότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Ο αριθμός είναι ισοδύναμος με περίπου εννέα μπίρες χαμηλής περιεκτικότητας την εβδομάδα. Οι Γάλλοι, άνω των 15 ετών, καταναλώνουν πλέον 10,4 λίτρα αλκοόλ ετησίως ενώ οι Γερμανοί 10,6 λίτρα.

Με λίγα λόγια, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται πίσω από τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Την ίδια ώρα, η Λετονία έρχεται πρώτη στη λίστα του Οργανισμού Οικονομικής Ασφάλειας και Συνεργασίας σε ότι αφορά την κατανάλωση αλκοόλ την εβδομάδα, με 12,1 λίτρα ανά ενήλικα κατά τη διάρκεια του έτους.

Όπως στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, έτσι και στη Βρετανία, οι δαπάνες για την υγεία αυξήθηκαν μετά την πανδημία της νόσου Covid. Αν και στις περισσότερες χώρες της γηραιάς Αλβιώνας, το ποσοστό ήταν πολύ υψηλότερο κατά μέσο όρο από αυτό της χώρας.

Η διαφορά αυτή οφείλεται κυρίως στην «τρομακτική αύξηση των δαπανών» σε test Covid και αναπνευστήρες, όπως επισημαίνει η έκθεση του ΟΟΣΑ.

Στο μεταξύ, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) έχει λιγότερους γιατρούς κατά κεφαλήν σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, έδειξαν επίσης τα στοιχεία του
ΟΟΣΑ.Η έκθεση του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Υγεία δείχνει επίσης ότι έγινε σύγκριση της συνολικής ποσότητας αλκοόλ που πωλήθηκε σε άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Συνέκρινε τα αντίστοιχα στοιχεία του 2010 με το 2020, ή τα στοιχεία του πλησιέστερου έτους που είναι διαθέσιμα για κάθε χώρα.Μετά τη Λετονία, η χώρα που κατανάλωνε τη μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ το 2020 ήταν η Τσεχία, όπου οι πολίτες κατανάλωσαν 11,6 λίτρα κατά μέσο όρο το χρόνο.

Ακολούθησαν η Λιθουανία (11,4 λίτρα), η Αυστρία (11,3) και η Βουλγαρία (11,2).

Το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφεται στην Τουρκία – όπου ως μουσουλμανική χώρα, απαγορεύεται ως επί το πλείστον η κατανάλωση αλκοόλ . Στη γείτονα πωλήθηκαν μόλις 1,2 λίτρα αλκοόλ ανά άτομο το χρόνο.

Η Ουκρανία σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση οινοπνεύματος: από 7,8 λίτρα ανά άτομο το 2010, σε 5,7 λίτρα το 2019. Προτού ξεκινήσει ο πόλεμος του Πούτιν, η μείωση άγγιξε το 37%. Στην προτελευταία θέση της λίστας έρχεται η χώρα μας (μείωση 32%), η Ολλανδία (26%) και η Ισπανία (26%).

Η κατανάλωση αλκοόλ μειώθηκε κατά 4% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Λετονία είχε τη μεγαλύτερη άνοδο την τελευταία δεκαετία (19%), ακολουθούμενη από τη Μάλτα και τη Βουλγαρία (και οι δύο 13%) όπως και τη Νορβηγία (11%).

Όπως επισημαίνει η έκθεση του ΟΟΣΑ: «Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εφαρμόσει μια σειρά μέτρων για τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ, όπως η φορολογία, οι περιορισμοί στη διαθεσιμότητα αλκοόλ και οι απαγορεύσεις στη διαφήμιση οινοπνεύματος… Αλλά η αποτελεσματικότητά τους παρεμποδίζεται από την κακή εφαρμογή τω κανόνων και τους περιορισμένους πόρους».

Οι Βρετανοί καλούνται να μην πίνουν περισσότερο από έξι μπύρες ή 10 μικρά ποτήρια κρασί την εβδομάδα. Τα δεδομένα ωστόσο έδειξαν ότι οι περισσότεροι πολίτες πίνουν παραπάνω.

Στους Αμερικανούς υπάρχει σύσταση να μην καταναλώνουν πάνω από 14 μικρά κουτάκια μπύρας την εβδομάδα -για τους άνδρες- και επτά μικρά ποτήρια κρασί για τις γυναίκες.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μακροπρόθεσμα αυξάνει τον κίνδυνο μιας σειράς σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού, της ηπατικής νόσου και του καρκίνου.

Από την πλευρά τους, Βρετανοί περιβαλλοντολόγοι ζήτησαν τον περασμένο μήνα να επιβληθεί «πράσινος φόρος» στο αλκοόλ προκειμένου να μειωθούν οι πωλήσεις όπως και ο αντίκτυπός του στο οικοσύστημα.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Τα δύο σενάρια για ελάφρυνση στην φορολογία των ενοικίων

Το σχέδιο φοροελαφρύνσεων για την επόμενη ημέρα επεξεργάζονται στην κυβέρνηση, στην περίπτωση εκείνη που οι επόμενες εκλογές φέρουν το κόμμα της ΝΔ ξανά στην...

Λάρισα: 33χρονη κατήγγειλε ότι ο σύζυγός της τη βίασε 2 φορές και την κλείδωσε έξω από το σπίτι

Ενώπιων του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας θα παρουσιαστεί σήμερα ο 40χρονος που συνελήφθη από αστυνομικούς του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης...

Εκλογές 2023: Ο Βορίδης έδωσε τις 3 επικρατέστερες ημερομηνίες

Τις τρεις επικρατέστερες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή των εκλογών 2023 έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.Μιλώντας στην εφημερίδα «Πατρίς» κατά τη...

Νότια Αφρική: Οκτώ άνθρωποι δολοφονήθηκαν σε πάρτι γενεθλίων

Ένοπλοι «γάζωσαν» καλεσμένους σε πάρτι γενεθλίων στη Νότια Αφρική.Ένοπλοι σκόρπισαν τον θάνατο χθες Κυριακή ανοίγοντας πυρ εναντίον ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί...

Παγώνη: Πολύ πιο μεταδοτική η μετάλλαξη «Όρθρος» -Κρατάει αρκετά αλλά δεν κάνει πνευμονίες

Για την νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού «Όρθρος» μίλησε σήμερα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.«Είναι μια καινούργια μετάλλαξη ο «Όρθρος» που...