Αρχική Ελλάδα Έρευνα για εργαζόμενους: 6 στους 10 δυσανασχετούν με τις συνθήκες εργασίας

Έρευνα για εργαζόμενους: 6 στους 10 δυσανασχετούν με τις συνθήκες εργασίας

Το κύμα της «μεγάλης παραίτησης» που εξέπληξε κυβέρνηση και εργοδότες στις ΗΠΑ, με την αντίδραση μεγάλης μερίδας εργαζομένων να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά το άνοιγμα της οικονομίας στη μετά Covid εποχή, κάνει την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα.

Μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησης η PeopleCert με την επιστημονική επιμέλεια του Οικονομικού Πανεπιστημίου για την εργασιακή αγορά στην Ελλάδα, αποκαλύπτει ότι ένας στους τέσσερις εργαζόμενους στη χώρα μας σχεδιάζει να φύγει από τη δουλειά τους σε διάστημα ενός έτους, ενώ το 60% των εργαζομένων είναι δυσαρεστημένοι με την εργασία τους.

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι διαμορφώνεται μία νέα πραγματικότητα

Στην αγορά εργασίας διεθνώς και αγγίζουν και την ελληνική οικονομία:

  1. Οι εταιρείες καταρχήν δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό με εξειδικευμένες δεξιότητες.
  2. Από την άλλη, δεν μπορούν και να κρατήσουν και τους «καλούς» εργαζόμενους τους.

Οι εργοδότες βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα μεγάλο ρεύμα παραίτησης που έγινε έντονα αντιληπτό στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2021, πέρασε στην Ευρώπη και γιγαντώνεται πλέον σε όλο τον κόσμο. Η τάση αυτή έκανε την εμφάνισή της και στην Ελλάδα με έναν στους 4 εργαζόμενους να έχει στραμμένο το βλέμμα του στην «έξοδο» στους επόμενους 12 μήνες ενώ 6 στους 10 εργαζόμενοι είναι δυσαρεστημένοι με την εργασία τους.

Γιατί εγκαταλείπουν τις δουλειές τους;

Σύμφωνα με την έρευνα όσοι παραιτούνται, αναζητούν καλύτερες αμοιβές, εξέλιξη, αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους, καλύτερο εργασιακό περιβάλλον και λιγότερη πίεση.

Ποσοστό 30% εργάζεται πέραν του ωραρίου και υπό ασφυκτική πίεση. Οι εργαζόμενοι «γυρίζουν την πλάτη», στο τοξικό εργασιακό περιβάλλον. Διαφαίνεται η ανάγκη, για τις εταιρίες, να αλλάξουν εργασιακή κουλτούρα και να επενδύσουν στην αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τους, ώστε να κρατήσουν το προσωπικό τους.

Σύμφωνα με τον Βύρωνα Νικολαΐδη, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της PeopleCert, «επιβεβαιώνονται δεδομένα γνωστά από χρόνια. «Όλα αλλάζουν πλέον. Εάν δεν πάρουμε δραστικά μέτρα η κατάσταση είναι μη διαχειρίσιμη. Δεν θα βρίσκουμε ανθρώπους κι όχι μόνο με δεξιότητες. Έχουμε ανατροπή. Από αγορά εργοδοτών περνάμε πλέον σε αγορά εργαζομένων.

Αυτό που μας απασχολεί, είναι να μην χαθεί το 25% των υπαλλήλων τον επόμενο χρόνο όπως καταδεικνύει η έρευνα. Ο κόσμος φεύγει για διάφορους λόγους. Η πανδημία έχει αλλάξει ριζικά τα πράγματα».
Σύμφωνα με τον καθηγητή του ηλεκτρονικού επιχειρείν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργο Δουκίδη που παρουσίασε την έρευνα, εξάγονται τέσσερα βασικά συμπεράσματα σχετικά με:

  1. Τις δεξιότητες (υποψήφιοι με πολλά πτυχία αλλά εφοδιασμένοι με λιγότερες δεξιότητες)
  2. Το πιεστικό εργασιακό περιβάλλον
  3. Την τηλεργασία
  4. Την μεγάλη παραίτηση

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Food Pass για σούπερ μάρκετ: Τα τελευταία δεδομένα

Ενισχύονται τα σενάρια για food pass για τις αρχές του 2023.Για νέα επιδόματα κατά της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης που...

Εξετάζεται παράταση της Κοινωφελούς Εργασίας των 25.000 θέσεων

Πρόσθετη χρηματοδότηση στο ΤΕΒΑ ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης – Δυνατότητα παράτασης της Κοινωφελούς Εργασίας των 25.000 θέσεων εξετάζει η κυβέρνησηΤους πέντε άξονες στους οποίους...

Με γεώτρηση στα 4.000 μέτρα κάτω από τη γη, οι Γάλλοι αλλάζουν το τοπίο στην ενέργεια

Σε βάθος 4.000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης πρόκειται να φτάσει το γεωτρύπανο της Renault με σκοπό να αντλήσει...

Διπλασιάστηκε η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου

Αύξηση κατά 78% καταγράφεται στα έσοδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της ΕλλάδοςΑύξηση κατά 78,3% εμφάνισαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου σε...

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Στεγαστικά δάνεια μόνο για παλαιές κατοικίες

Μόνο για την αγορά παλαιών ακινήτων θα ισχύει η επιδότηση των τόκων των στεγαστικών δανείων που θα καταβάλει το κράτος, στο...