Αρχική Ελλάδα Έρευνα για εργαζόμενους: 6 στους 10 δυσανασχετούν με τις συνθήκες εργασίας

Έρευνα για εργαζόμενους: 6 στους 10 δυσανασχετούν με τις συνθήκες εργασίας

Το κύμα της «μεγάλης παραίτησης» που εξέπληξε κυβέρνηση και εργοδότες στις ΗΠΑ, με την αντίδραση μεγάλης μερίδας εργαζομένων να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά το άνοιγμα της οικονομίας στη μετά Covid εποχή, κάνει την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα.

Μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησης η PeopleCert με την επιστημονική επιμέλεια του Οικονομικού Πανεπιστημίου για την εργασιακή αγορά στην Ελλάδα, αποκαλύπτει ότι ένας στους τέσσερις εργαζόμενους στη χώρα μας σχεδιάζει να φύγει από τη δουλειά τους σε διάστημα ενός έτους, ενώ το 60% των εργαζομένων είναι δυσαρεστημένοι με την εργασία τους.

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι διαμορφώνεται μία νέα πραγματικότητα

Στην αγορά εργασίας διεθνώς και αγγίζουν και την ελληνική οικονομία:

  1. Οι εταιρείες καταρχήν δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό με εξειδικευμένες δεξιότητες.
  2. Από την άλλη, δεν μπορούν και να κρατήσουν και τους «καλούς» εργαζόμενους τους.

Οι εργοδότες βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα μεγάλο ρεύμα παραίτησης που έγινε έντονα αντιληπτό στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2021, πέρασε στην Ευρώπη και γιγαντώνεται πλέον σε όλο τον κόσμο. Η τάση αυτή έκανε την εμφάνισή της και στην Ελλάδα με έναν στους 4 εργαζόμενους να έχει στραμμένο το βλέμμα του στην «έξοδο» στους επόμενους 12 μήνες ενώ 6 στους 10 εργαζόμενοι είναι δυσαρεστημένοι με την εργασία τους.

Γιατί εγκαταλείπουν τις δουλειές τους;

Σύμφωνα με την έρευνα όσοι παραιτούνται, αναζητούν καλύτερες αμοιβές, εξέλιξη, αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους, καλύτερο εργασιακό περιβάλλον και λιγότερη πίεση.

Ποσοστό 30% εργάζεται πέραν του ωραρίου και υπό ασφυκτική πίεση. Οι εργαζόμενοι «γυρίζουν την πλάτη», στο τοξικό εργασιακό περιβάλλον. Διαφαίνεται η ανάγκη, για τις εταιρίες, να αλλάξουν εργασιακή κουλτούρα και να επενδύσουν στην αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τους, ώστε να κρατήσουν το προσωπικό τους.

Σύμφωνα με τον Βύρωνα Νικολαΐδη, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της PeopleCert, «επιβεβαιώνονται δεδομένα γνωστά από χρόνια. «Όλα αλλάζουν πλέον. Εάν δεν πάρουμε δραστικά μέτρα η κατάσταση είναι μη διαχειρίσιμη. Δεν θα βρίσκουμε ανθρώπους κι όχι μόνο με δεξιότητες. Έχουμε ανατροπή. Από αγορά εργοδοτών περνάμε πλέον σε αγορά εργαζομένων.

Αυτό που μας απασχολεί, είναι να μην χαθεί το 25% των υπαλλήλων τον επόμενο χρόνο όπως καταδεικνύει η έρευνα. Ο κόσμος φεύγει για διάφορους λόγους. Η πανδημία έχει αλλάξει ριζικά τα πράγματα».
Σύμφωνα με τον καθηγητή του ηλεκτρονικού επιχειρείν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργο Δουκίδη που παρουσίασε την έρευνα, εξάγονται τέσσερα βασικά συμπεράσματα σχετικά με:

  1. Τις δεξιότητες (υποψήφιοι με πολλά πτυχία αλλά εφοδιασμένοι με λιγότερες δεξιότητες)
  2. Το πιεστικό εργασιακό περιβάλλον
  3. Την τηλεργασία
  4. Την μεγάλη παραίτηση

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Κογκρέσο: Κατατέθηκε τροπολογία – Μπλόκο στα τουρκικά F-16

Με πρωτοβουλία του ελληνοαμερικανού βουλευτή Chris Pappas κατατέθηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ τροπολογία για τα F-16 που ζητά η Τουρκία και αποτελούν διακαή πόθο...

Η αστυνομία «έκοψε» πρόστιμο στο αυτοκίνητο των 490 χλμ./ώρα

Κατάπληκτοι από την ομορφιά του μοντέλου έμειναν οι Γάλλοι αστυνομικοί που ακινητοποίησαν μια Bugatti Chiron Super Sport 300+. Ένα από τα...

Απορρίπτει η Κίνα τις κατηγορίες της NASA ότι έχει πρόθεση να «καταλάβει» το φεγγάρι

«Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ενοχοποιούν και συκοφαντούν συνεχώς την κανονική και λογική διαστημική δραστηριότητα της Κίνας. Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά σε τέτοιες...

Τροχαία: Ποια ηλικιακή ομάδα εμπλέκεται με μεγαλύτερη συχνότητα σε ατυχήματα

Οι οδηγοί μέχρι 30 ετών είναι αυτοί που εμπλέκονται με μεγαλύτερη συχνότητα σε τροχαία ατυχήματα. Το 26,8% των οδηγών που είχαν εμπλακεί σε ατυχήματα...

Εξοικονομώ: Ποια θα είναι η συνέχεια του προγράμματος

Στο πρόγραμμα Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή θα συνεχιστεί  το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, ενώ  θα χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις Greco...