Αρχική Κόσμος Έρευνα: Ο «έκτος μαζικός αφανισμός» θα είναι χειρότερος από ό,τι πιστευόταν

Έρευνα: Ο «έκτος μαζικός αφανισμός» θα είναι χειρότερος από ό,τι πιστευόταν

O «έκτος μαζικός αφανισμός», που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή, θα είναι χειρότερος από ό,τι έδειχναν οι έρευνες που είχαν γίνει μέχρι τώρα, σύμφωνα με επιστήμονες από το Queen’s University Belfast και το Czech University of Life Sciences Prague.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Phys Org, στο πλαίσιο της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο Biological Reviews, οι Κάθριν Φιν, Ντάνιελ Πιντσέιρα- Ντονόσο και Φλορέντσια Γκρατάρολα, ανέλυσαν δεδομένα πληθυσμιακών τάσεων για πάνω από 71.000 είδη ζώων προκειμένου να μάθουν περισσότερα για τις εξαφανίσεις ειδών.

Μέσα στις τελευταίες δεκαετίες έχει καταστεί ξεκάθαρο πως η παγκόσμια βιοποικιλότητα υποχωρεί λόγω ανθρώπινων δραστηριοτήτων, περιλαμβανομένων των αλλαγών σε βιοτόπους, της χρήσης εντομοκτόνων και ζιζανιοκτόνων και, πιο πρόσφατα, της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι γνωστό πόσα είδη έχουν εξαφανιστεί λόγω τέτοιων δραστηριοτήτων, μα επιστήμονες προσπαθούν να βρουν τα είδη με τον μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης.

Ένας οργανισμός, ο IUCN (International Union for Conservation of Nature) βάζει «ταμπέλες» σε είδη προκειμένου να αξιοποιήσει τον κίνδυνο αφανισμού. Μα αυτές οι λίστες, σημειώνουν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη νέα έρευνα, δείχνουν μόνο ποια είδη κινδυνεύουν αυτή τη στιγμή να εξαφανιστούν- δεν δείχνουν την πτώση των επιπέδων πληθυσμού ειδών τα οποία δεν διατρέχουν αυτή τη στιγμή τον κίνδυνο αφανισμού. Για να μάθουν περισσότερα για αυτού του είδους τις τάσεις, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα πληθυσμού για πάνω από 71.000 ανά τον κόσμο, προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο έχουν αλλάξει οι αριθμοί τους από τότε που άρχισαν να διατηρούνται αρχεία.

Αυτό που είδαν ήταν πως το 48% των ειδών έχουν πληθυσμούς που μειώνονται και μόνο ένα 3% έχουν πληθυσμούς που αυξάνονται. Επίσης βρέθηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι το 33% των ειδών που έχουν καταχωρηθεί ως μη απειλούμενα στην «κόκκινη λίστα» του IUCN στην πραγματικότητα οδεύουν προς αφανισμό.

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν πως, ως ομάδα, τα αμφίβια έχουν τις μεγαλύτερες πτώσεις πληθυσμού- και αν και βρέθηκαν πτώσεις για πουλιά, θηλαστικά και έντομα, διαπιστώθηκε ότι ήταν λιγότερο έντονες μεταξύ ερπετών και ψαριών, καθώς και ότι οι μειώσεις πληθυσμών ήταν πιο απότομες στους τροπικούς, σημειώνοντας ότι τα είδη που ζουν σε τέτοιες περιοχές τείνουν να είναι πιο ευαίσθητα σε αλλαγές.

Το συμπέρασμα είναι πως ο πλανήτης μας οδεύει προς ένα γεγονός μαζικού αφανισμού πολύ σοβαρότερο από ό,τι έδειχναν ως τώρα οι έρευνες.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Δεύτερη μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο – «Τουλάχιστον τώρα ελπίζω σε κάτι, έχω μια ευκαιρία»

Ένας 58χρονος Αμερικανός έγινε προ ημερών ο δεύτερος άνθρωπος στον οποίο μεταμοσχεύθηκε καρδιά από γενετικά τροποποιημένο χοίρο. Όπως και η πρώτη παγκοσμίως (τον Ιανουάριο του...

Η αλήθεια πίσω από το σεξουαλικό σκάνδαλο με το δελφίνι που συντάραξε τον κόσμο

Το 1990 ένας άντρας στη βορειοανατολική Αγγλία συνελήφθη επειδή σύμφωνα με μαρτυρίες, εντοπίστηκε να κακοποιεί σεξουαλικά ένα δελφίνι. Ο Άλαν...

Κτηνωδία στη Λέσβο – 62χρονος σκότωσε γάτα με καλάμι ψαρέματος

Μία ακόμα ανατριχιαστική υπόθεση κακοποίησης ζώων σημειώθηκε αυτή τη φορά στη Λέσβο, με έναν 62χρονο να σκοτώνει...

«Βόμβα» για τη φορολογία στους ελεύθερους επαγγελματίες: Ποιοι θα «τιμωρηθούν»

Μία σειρά από σενάρια εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής...

Χαλκίδα: «Νταής» έριχνε σε γυναίκα μπουνιές και κλωτσιές στη μέση του δρόμου

Ακόμη ένα περιστατικό γυναικείας κακοποίησης έρχεται στο φως, αυτήν τη φορά στη Χαλκίδα, με το δράστη να...