Αρχική Κόσμος Εργαζόμενη από το σπίτι αναγκάστηκε να επιστρέψει μισθούς – Την παρακολουθούσε λογισμικό...

Εργαζόμενη από το σπίτι αναγκάστηκε να επιστρέψει μισθούς – Την παρακολουθούσε λογισμικό που έδειξε ότι «έκλεβε» ώρες

Αστικό δικαστήριο του Καναδά αποφάσισε ότι μία πρώην υπάλληλος πρέπει να επιστρέψει στον πρώην εργοδότη της το ποσό των 2.459,89 καναδικών δολαρίων διότι έκρινε ότι είχε παρουσιάσει περισσότερες ώρες εργασίας από τις πραγματικές.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει τεράστια συζήτηση διότι η απόφαση του δικαστηρίου στηρίχθηκε σε στοιχεία από ένα αμφιλεγόμενο λογισμικό που είχε εγκαταστήσει η εργοδότρια εταιρία στον προσωπικό υπολογιστή της γυναίκας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να παρακολουθεί με ακρίβεια τις κινήσεις που κάνει ένας εργαζόμενος στον υπολογιστή του όταν εργάζεται εξ΄ αποστάσεως.

Η Κάρλι Μπέσι, που εργαζόταν εξ αποστάσεως ως λογίστρια είχε προσφύγει στο δικαστήριο διεκδικώντας 5.000 καναδικά δολάρια ως αποζημίωση για την αδικαιολόγητη απόλυσή της και έναντι απλήρωτων μισθών.

Όμως η εργοδότρια εταιρία Reach CPA, υποστήριξε στο δικαστήριο ότι η Κάρλι Μπέσι είχε «κλέψει» 50 ώρες χρόνου εργασίας, «τις οποίες δεν αφιέρωσε σε στόχους που σχετίζονταν με την δουλειά της».

Η εταιρία είπε στο δικαστήριο ότι είχε εγκαταστήσει λογισμικό παρακολούθησης πλάνου εργασιών στον υπολογιστή της Μπέσι και συγκεκριμένα το πρόγραμμα TimeCamp, με βάση το οποίο διαπίστωσε ότι η πρώην εργαζόμενη εμφανιζόταν να επεξεργάζεται έγγραφα πέραν του συμβατικού χρόνου εργασίας.

Η εγκατάσταση τέτοιου λογισμικού σε εταιρικούς υπολογιστές είναι μία τακτική που ακολουθούν ολοένα και περισσότερες εταιρίες στην εποχή της εξ΄ αποστάσεως εργασίας. Τα προγράμματα αυτά καταγράφουν τον χρόνο κατά τον οποίον είναι ανοιχτό ένα έγγραφο, πως ο υπάλληλος το επεξεργάζεται και υπολογίζουν τον πραγματικό χρόνο εργασίας που αφιερώνει ο υπάλληλος.

Η εταιρία υποστήριξε ότι από την ανάλυση των στοιχείων «διαπιστώθηκαν παρατυπίες μεταξύ του χρονοδιαγράμματος εργασίας της υπαλλήλου και των στοιχείων που κατέγραψε το λογισμικό».

Μάλιστα παρουσίασε με λεπτομέρεια στο δικαστήριο τον τρόπο λειτουργίας του λογισμικού, που διακρίνει κατά πόσο ένας χρήστης του υπολογιστή τον χρησιμοποιεί για εργασία ή για προσωπική χρήση και διαχωρίζει –για παράδειγμα– αν κάποιος έχει ανοιχτό τον υπολογιστή για να επεξεργάζεται εταιρικά έγγραφα ή παρακολουθεί ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα.

Η πρώην υπάλληλος υποστήριξε ότι είχε τυπώσει εταιρικά έγγραφα για να τα επεξεργαστεί, αλλά δεν είχε ενημερώσει σχετικώς την εταιρία γιατί ήξερε ότι «δεν θα ήθελαν να ακούσουν κάτι τέτοιο» και φοβόταν για τις συνέπειες.

Η εταιρεία αντέκρουσε το επιχείρημα αυτό λέγοντας ότι το λογισμικό καταγράφει επίσης και τις εντολές για εκτυπώσεις εγγράφων, τα οποία αφού επεξεργαστεί ο χρήστης θα πρέπει να φροντίσει να εισάγει τα σχετικά στοιχεία στο εταιρικό πρόγραμμα εργασίας -κάτι που η πρώην υπάλληλος δεν είχε κάνει.

Ο δικαστής έκρινε τελικά ότι η εταιρεία είχε δίκιο και η υπάλληλος είχε προσπαθήσει να ξεγελάσει την εταιρεία «κλέβοντας χρόνο εργασίας» και γι αυτό απέρριψε το αίτημά της για αποζημίωση, υποχρεώνοντάς την μάλιστα να επιστρέψει 2.459,89 καναδικά δολάρια στην εταιρία έναντι μισθών που έλαβε χωρίς να προσφέρει εργασία.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Δύο αδέλφια «κονταροχτυπιούνται» για τη θέση του δημάρχου στο Μεσολόγγι

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η εκλογική αναμέτρηση στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές για τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου.Όπως γράφει το agrionionews.gr,...

Μέχρι πότε θα ισχύει το rapid test – Πότε το σταματάνε οι εργαζόμενοι

Η απόφαση για τα rapid test δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.Γεγονός ο νόμος που καταργεί τα rapid test (αλλιώς τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου)...

Στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, πραγματοποίησαν σήμερα Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, ο Υποστράτηγος του Π.Σ. Νι­κό­­λαος Ρουμελιώτης, Συντονιστής...

Καλάθι του νονού: Κατατέθηκε η τροπολογία-Τι θα περιλαμβάνει, πόσο θα διαρκέσει

Το «καλάθι του νονού» θα είναι σε ισχύ από τις 29 Μαρτίου έως τις 15 Απριλίου, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.Με την...

Προκλητικό δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας: «20 νησιά είναι υπό κατοχή από την Ελλάδα»

Η μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη εφημερίδα στην Τουρκία, η Sozcu, η οποία εκφράζει τις ακραίες εθνικιστικές απόψεις του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δημοσιεύει προκλητικότατο άρθρο...