Αρχική Κόσμος Ερωτηματικά για τη γνησιότητα του Ντα Βίντσι που αγόρασε Σαουδάραβας πρίγκιπας –...

Ερωτηματικά για τη γνησιότητα του Ντα Βίντσι που αγόρασε Σαουδάραβας πρίγκιπας – Έδωσε 450 εκατ. δολάρια

Αγορασμένος από τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud για 450 εκατομμύρια δολάρια, o πιο ακριβός πίνακας στον κόσμο, ο «Salvator Mundi» του Λεονάρντο ντα Βίντσι θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι πλαστός.

Ο πίνακας του Λεονάρντο ντα Βίντσι, «Salvator Mundi», με μια εντυπωσιακή εικόνα του Ιησού την οποία ο κόσμος των Καλών Τεχνών έχει «βαφτίσει» ως «αρσενική Μόνα Λίζα», έχει γίνει πρωτοσέλιδο για πολλούς λόγους. Ο δεύτερος πιο πρόσφατος ήταν η αγορά του για 450 εκατ. δολάρια το 2017 από τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud.

Ο τελευταίος λόγος είναι οι αναφορές που βλέπουν τώρα το φως της δημοσιότητας και θέλουν τον πίνακα να είναι στην πραγματικότητα πλαστός. Ας πάρουμε όμως την ιστορία του «Salvator Mundi» από την αρχή.

Εικόνα

Ο πίνακας «Salvator Mundi», μια εντυπωσιακή εικόνα του Ιησού την οποία ο κόσμος των Καλών Τεχνών έχει «βαφτίσει» ως «αρσενική Μόνα Λίζα» (Πηγή: Associated Press)

Εξ αρχής ο πίνακας θεωρήθηκε ότι ήταν ένα μακροχρόνια χαμένο αλλά πλήρως αυθεντικό έργο του ντα Βίντσι. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι το πορτρέτο του Ιησού «αποδόθηκε, εξουσιοδοτήθηκε ή εποπτευόταν» από το μέγα δάσκαλο της Αναγέννησης. Λέγεται μάλιστα ότι το ζωγράφισε ένας από τους επιβλέποντες ή τους μαθητές του με τη βοήθεια του ίδιου του θρυλικού ζωγράφου.

Επίσης, το έργο τέχνης υποβαθμίστηκε πρόσφατα ως «μη πρωτότυπο ντα Βίντσι» από το Museo Nacional del Prado (το κύριο ισπανικό εθνικό μουσείο τέχνης που βρίσκεται στο κέντρο της Μαδρίτης). Η υποβάθμιση εκ μέρους του Prado «αντιπροσωπεύει επίσης την πιο επικριτική απάντηση από ένα κορυφαίο μουσείο στην πώληση του πίνακα από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s».

Εικόνα

Η κατάμεστη αίθουσα του οίκου Chritie’s, την ημέρα της δημοπρασίας του πίνακα (Πηγή: Associated Press)

Σε κατάλογο του μουσείου για μια έκθεση με τίτλο «Ο Λεονάρντο και το αντίγραφο της Μόνα Λίζα», στις δύο λίστες που περιέχονται (πίνακες του ίδιου του δημιουργού της Αναγέννησης και έργα που αποδίδονται, εξουσιοδοτούνται και επιβλέπονται από τον ντα Βίντσι) ο «Salvator Mundi» είναι εγγεγραμμένος στην τελευταία κατηγορία. Στον κατάλογο αναφέρεται επίσης: «Υπήρξαν στιγμές που ο Λεονάρντο δυσκολευόταν να ζωγραφίσει λόγω της τελειομανίας του και των πολυάριθμων άλλων ασχολιών του και οι μαθητές του αναλάμβαναν το έργο γι’ αυτόν».O

Εικόνα

O Σαουδάραβας​​​​​​ πρίγκιπας Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud, ο οποίος φημολογείται ότι απέκτησε τον «Salvator Mundi» για 450 εκατ. δολάρια (Πηγή: Associated Press)

Ο εμβληματικός πίνακας απεικονίζει τον Χριστό ως τον Σωτήρα του Κόσμου και χρονολογείται γύρω στο έτος 1500. Πουλήθηκε για 450 εκατ. δολάρια από τον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη το 2017 και κατέρριψε το ρεκόρ για το πιο ακριβό έργο τέχνης που πουλήθηκε ποτέ σε δημόσια δημοπρασία . Ο αγοραστής λέγεται ότι ήταν ο πρίγκιπας Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει επιβεβαιωθεί.

Με πληροφορίες από την The Sun

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Επίδομα παιδιού: Στα τέλη Ιανουαρίου η εμβόλιμη πληρωμή – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ στα μέσα Φεβρουαρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα, η οποία θα είναι διαθέσιμη για αιτήσεις έως τον...

Kρανίο 2.000 ετών με εμφυτευμένο μεταλλικό κομμάτι, απόδειξη της αρχαίας χειρουργικής

Ένα ανθρώπινο κρανίο, ενός πολεμιστή από το Περού, ηλικίας περίπου 2.000 ετών, δείχνει το αποτέλεσμα μιας προηγμένης για την εποχή χειρουργικής επέμβασης όπου, σε...

Κορωνοχρέη ρύθμιση: Εξετάζεται παράταση προανήγγειλε ο Σταϊκούρας

Κορωνοχρέη ρύθμιση: Παράταση στη ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός κ. Χρήστος...

Ιατροί εργασίας: Παραγκωνισμένοι εν μέσω πανδημίας και αύξησης των εργατικών ατυχημάτων

Σε περίοδο πανδημίας και έξαρσης των εργατικών ατυχημάτων προκαλεί εντύπωση το γεγονός της ακραίας υποβάθμισης της ιατρικής εργασίας, μίας ειδικότητας που είναι απαραίτητη για...

Συντάξεις Φεβρουαρίου 2022: Πότε θα πιστωθούν τα χρήματα στους δικαιούχους

Την Τρίτη 25 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει, η καταβολή των συντάξεων του Φεβρουαρίου 2022. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου...