Αρχική Ελλάδα Εστίαση για παράταση μέτρων: Ούτε μισή κουβέντα για τις αποζημιώσεις

Εστίαση για παράταση μέτρων: Ούτε μισή κουβέντα για τις αποζημιώσεις

Τη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης χωρίς μέτρα ζητούν το Σωματείο Επιχειρήσεων Bar- Restaurant-Café και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Κέντρων Διασκέδασης.

Ζητούν την επαναφορά της μουσικής και μιλούν για επέκταση του ωραρίου μετά τις 00:00 το βράδυ.

«Καλό το παραμύθι αλλά δεν έχει δράκο. Και, αν ακόμη έχει, σίγουρα αυτός δεν λέγεται ΕΣΤΙΑΣΗ… Σίγουρα δε λέγεται ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ… Έλεος, ήμαρτον, νισάφι…» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους το Σωματείο Επιχειρήσεων Bar- Restaurant-Café και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Κέντρων Διασκέδασης.

Και συνεχίζουν: «Από τις 30/12/2021, όταν και επιβλήθηκε κατ’ ουσίαν λοκ ντάουν ΜΟΝΟΝ στα Καταστήματα Εστίασης και στα Κέντρα Διασκέδασης, με 35.000 κρούσματα, καταδικάζοντας σε κατάσταση πτώχευσης, πάνω από 83.000 επιχειρήσεις και ανέχειας, 500.000 εργαζομένους, όπως επίσης και χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, συνεργαζόμενους επαγγελματίες, παραγωγούς και προμηθευτές τους, δύο περίπου εβδομάδες μετά, τα κρούσματα έφτασαν στις 60.000…καθώς, όπως πάντοτε συμβαίνει, ο κόσμος έψαξε τη διασκέδαση σε χιλιάδες παράνομα πάρτι, πλατείες και σπίτια.

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά υιοθετήθηκαν, χωρίς καμία βάση, επιστημονική έρευνα ή διάλογο τα -επιεικώς- τραγελαφικά μέτρα του περιορισμού του ωραρίου και της απαγόρευσης μουσικής και ορθίων, όσον αφορά μόνον στους χώρους εστίασης και διασκέδασης.

Μέχρι και σήμερα δεν έχει ειπωθεί ούτε …μισή κουβέντα από τα χείλη των αρμοδίων υπουργών για το τι μέλλει γενέσθαι με τις αποζημιώσεις, τα ενοίκια και το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεών μας για τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο, με τις δηλώσεις αναστολής εργασίας των υπαλλήλων μας που στο συντριπτικό ποσοστό τους δεν έγιναν δεκτές.

Είναι προφανές ότι θα προκληθεί τεράστια ζημιά στον κλάδο μας απο τις εσχάτως ληφθείσες καταστρεπτικές αποφάσεις και κατά τους επόμενους μήνες μέχρι το Πάσχα τουλάχιστον, καθώς οι τρεχούμενες υποχρεώσεις πιέζουν αδυσώπητα, βυθίζοντας στην αγωνία και στην ανασφάλεια επιχειρηματίες και εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Εδώ και δύο έτη, γινόμαστε «Σάκος του μποξ» και δυσμενούς μεταχείρισης… Άλλοτε ως πηγή εσόδων, άλλοτε ως μέσα εξαναγκασμού για τον εμβολιασμό των πολιτών, υποχρεούμενοι να παριστάνουμε τους θυρωρούς, τους αστυνομικούς ελεγκτές, τους δικηγόρους και τους μηχανικούς, την ίδια δε, στιγμή μας επιβάλλονται εξοντωτικά πρόστιμα και ποινές αυθημερόν αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεών μας για μήνες ολόκληρους.

Και σα να μην έφτανε αυτό, ακούμε έκπληκτοι, δήθεν ότι «δεν πρέπει να έχουμπαράπονο..και ότι έχουμε αποζημιωθεί πλουσιοπάροχα», ενώ η πραγματικότητα είναι ότι τα Καταστήματα Εστίασης, κατά τα έτη 2020-21, παρέμειναν κλειστά 8-12 μήνες, τα δε Κέντρα Διασκέδασης 18 μήνες και έλαβαν ως επιστρεπτέες αποζημιώσεις, κοντολογίς και σε απλά ελληνικά ΔΑΝΕΙΚΑ, κατά μέσο όρο μόλις 8.000 ευρώ συνολικώς, ανά κατάστημα, καθώς και κάποια χρήματα από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που τελικώς κατάφερε να λάβει μόνον το 20-25% του συνόλου των επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης.

Την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις κατέβαλλαν, όντας κλειστές, για μεγάλο χρονικό διάστημα το 60% του ενοικίου ή ακόμη και ολόκληρο το ποσό και φυσικά όλες τις υπέρογκες πάγιες δαπάνες ΔΕΚΟ. ΑΦΟΥ έχει δοκιμαστεί στα μαγαζιά, κατά την τελευταία διετία, οποιοδήποτε πρακτικά ανεφάρμοστο μέτρο, με αμφιβόλου συνταγματικής ισχύος αλλεπάλληλα ΦΕΚ, τα οποία χρησιμεύουν ως όπλα στη φαρέτρα των στρατιών αστυνομικών και άλλων διοικητικών οργάνων, οι οποίοι τις περισσότερες φορές τυγχάνουν ανεμβολίαστοι, παρατηρείται πλήρης αδιαφορία για κάθε λογής παραβατικές συμπεριφορές σε δημοτικές πλατείες, πολιτικές συγκεντρώσεις, μέσα μαζικής μεταφοράς, δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά κέντρα, καζίνο, χώρους βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ακινήτων (airbnb) και ξενοδοχεία, με αποτέλεσμα να έχει καταλυθεί, όσον αφορά στον κλάδο μας, κάθε έννοια εμπιστοσύνης του πολίτη στη διοίκηση και ασφάλειας συναλλαγών.

ΗΡΘΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΩΡΑ να παραδεχτούμε ότι:

  • Η Εστίαση και η Διασκέδαση όχι μόνο ΔΕΝ ευθύνονται για τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων κορωνοιού, τουναντίον έχουν μηχανισμούς, αντανακλαστικά και κανόνες περιορισμού τους, με τρανή απόδειξη το των τελευταίων δύο εβδομάδων νέο «πείραμα», οπότε και, με κλειστά τα μαγαζιά, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 100% περίπου…
  • Οι επιχειρηματίες της Εστίασης και της Διασκέδασης δεν είναι ούτε θυρωροί ούτε αστυνομικοί, να πραγματοποιούν αντισυνταγματικούς διαχωρισμούς και ελέγχους στους πολίτες, είναι ΕΛΛΗΝΕΣ επενδυτές που έχουν φροντίσει να δίνουν τόνο, χρώμα και ατμόσφαιρα στην ελληνική κοινωνία, κάνοντας έτσι πιο ελκυστικό το προιόν του τουρισμού.
  • Κανένας άλλος κλάδος δεν πλήρωσε την πανδημία όσο αυτός της Εστίασης και της Διασκέδασης, τόσο με άμεσες δαπάνες συμμόρφωσης σε μέτρα και προστίμων, όσο και με διαφυγόντα κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να αποζημιωθεί ή να ενισχυθεί κατάλληλα.

ΚΑΛΟΥΜΕ, έστω και την ύστατη στιγμή, τους αρμόδιους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, επιτρέποντας ΑΜΕΣΑ τη λειτουργία των Καταστημάτων Εστίασης και των Κέντρων Διασκέδασης χωρίς περιορισμούς, καταβάλλοντας ταυτόχρονα ως ελάχιστη αποζημίωση, ίση με τον αντίστοιχο κύκλο εργασιών του 2019-20 για τις ημέρες που χάθηκαν και φυσικά αποζημιώσεις για τους εργαζομένους μας, ρυθμίζοντας άμεσα νομοθετικά τα προαναφερθέντα ακανθώδη ζητήματα των ενοικίων και του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων μας.

Οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν αναλυτικά και τα ΜΜΕ μπορούν να αναδείξουν τον διετή πλέον γολγοθά της εστίασης/διασκέδασης, τις προεκτάσεις του οποίου βιώνει, άμεσα και βάναυσα, τουλάχιστον το 1/3 της ελληνικής κοινωνίας, (εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, παραγωγοί, ιδιοκτήτες ακινήτων, κ.α).

Πέραν όλων των άλλων οι ανερμάτιστες αποφάσεις για την εστίαση και τη διασκέδαση επηρεάζουν ολόκληρη την κοινωνία καθώς ο τομέας μας, πέρα από τον πλούτο που παράγει, συνεισφέρει σε κάτι πολύ πιο πολύτιμο κοινωνικά, τη ψυχική υγεία και διέξοδο των πολιτών. Προφανώς, οι επιχειρηματίες της εστίασης/διασκέδασης είναι πρόθυμοι για διάλογο με τους αρμόδιους φορείς, ώστε να συμβάλουν με τις θετικές τους προτάσεις για την επιβίωση του κλάδου και την ανάπτυξη της οικονομίας» καταλήγουν.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Τζο Μπάιντεν: (Ξανά) σκόνταψε κι έπεσε στη διάρκεια εκδήλωσης (Video)

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια τελετής αποφοίτησης στην Ακαδημία της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στο...

Τι συνέβη όταν 1.250 φιάλες Μαυροδάφνης παλαίωσαν για 3 χρόνια στον βυθό της Κεφαλονιάς

Η παλαίωση ενός κρασιού δίχως αμφιβολία έχει μεγάλη επίδραση στο άρωμα και την γεύση ενός κρασιού και για τον λόγο αυτό αμέτρητα εκατομμύρια φιαλών...

Ποια χώρα έχει τους πιο επικίνδυνους δρόμους της Ευρώπης -Η θέση-έκπληξη της Ελλάδας

Αν προγραμματίζετε μια καλοκαιρινή απόδραση σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη, τότε είναι χρήσιμο να γνωρίζεται πια χώρα της γηραιάς ηπείρου διαθέτει τους...

Μια «ανάσα» από την απόκτηση F-35 -Ψήφος εμπιστοσύνης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, τα μηνύματα στην Τουρκία

Οι ΗΠΑ δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα σε μια πολύ σημαντική εξέλιξη με γεωπολιτικές προεκτάσεις, καθώς άναψαν το «πράσινο φως» για...

Πανελλαδικές: 53χρονη μητέρα αποφάσισε να δώσει εξετάσεις

Το όνειρο της πραγματικότητα προσπαθεί να κάνει φέτος μια 53χρονη που δίνει Πανελλαδικές Εξετάσεις, 35 χρόνια μετά την αποφοίτηση της από το Λύκειο.Το...