Αρχική Οικονομία Eurostat: Αύξηση 53% στις εγγραφές νέων επιχειρήσεων το β’ τρίμηνο

Eurostat: Αύξηση 53% στις εγγραφές νέων επιχειρήσεων το β’ τρίμηνο

Κατά 5,3% αυξήθηκαν οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων το δεύτερο τρίμηνο του έτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σχέση με ένα τρίμηνο πριν, ενώ σε ετήσια βάση η αύξηση διαμορφώθηκε στο 53%. Επιπροσθέτως, η Eurostat ανακοίνωσε ότι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα οι πτωχεύσεις που δηλώθηκαν αυξήθηκαν κατά 1,8% σε τριμηνιαία βάση, και 24% σε ετήσια βάση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Eurostat ο αριθμός των εγγραφών νέων επιχειρήσεων κινήθηκε ανοδικά στην ΕΕ από το 2015 έως το τέλος του 2019. Η τάση αυτή διακόπηκε το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2020, για να ανακάμψει ξανά το τρίτο τρίμηνο και να εμφανιστεί μικρή μείωση τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Ο αριθμός των εγγραφών παρουσίασε μικρή αύξηση το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Όσον αφορά τον αριθμό των δηλώσεων πτωχεύσεων, υπήρξε μια σαφής πτωτική τάση τα τελευταία χρόνια, η οποία αυξήθηκε σημαντικά προς τα πάνω από το τρίτο τρίμηνο του 2020. Η ανοδική τάση συνεχίστηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και επίσης το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Τριμηνιαία σύγκριση ανά κράτος μέλος

Κατά τη σύγκριση του πρώτου τριμήνου του 2021 με το τέταρτο τρίμηνο του 2020 μεταξύ των κρατών μελών, για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, η μεγαλύτερη αύξηση στις εγγραφές νέων επιχειρήσεων παρατηρήθηκε στη Λιθουανία (+16,2 %), τη Βουλγαρία (+12,0 %) και την Ιταλία (+6,0 %). Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Σλοβακία (-24,2 %), στην Πορτογαλία (-14,9 %) και στη Λετονία (-7,9 %).

Συγκρίνοντας το πρώτο τρίμηνο του 2021 με το τέταρτο τρίμηνο του 2020, η μεγαλύτερη μείωση στον αριθμό των δηλώσεων πτώχευσης εντοπίστηκε στη Λετονία (-42,2 %), στην Εσθονία (-23,7 %) και στις Κάτω Χώρες (-20,1 %). Οι υψηλότερες αυξήσεις στις δηλώσεις πτώχευσης παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία (+72,1 %), την Πολωνία (+16,6 %) και την Ισπανία (+16,2 %) (Πίνακας 2).

Η μείωση των πτωχεύσεων, που παρατηρήθηκε σε πολλά κράτη μέλη μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2020, μπορεί να εξηγηθεί από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης που επέτρεψαν στις επιχειρήσεις να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και να αποφύγουν την κήρυξη πτώχευσης.

Τριμηνιαία σύγκριση ανά δραστηριότητα

Για τους περισσότερους τομείς της οικονομίας ο αριθμός των εγγραφών νέων επιχειρήσεων αυξήθηκε γενικά από το 2015 έως το 2019, για παράδειγμα βιομηχανία, κατασκευές, μεταφορές, υπηρεσίες διαμονής και τροφίμων, χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, πληροφόρηση και επικοινωνία.

Ο αριθμός των εγγραφών δεν αυξήθηκε μεταξύ 2015 και 2019 μόνο στον τομέα του εμπορίου. Ο αριθμός των νέων εγγραφών μειώθηκε απότομα σε ολόκληρη την οικονομία το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και ανακτήθηκε ξανά το τρίτο τρίμηνο του 2020.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο τρίμηνο του 2021, ο αριθμός των εγγραφών νέων επιχειρήσεων αυξήθηκε ιδιαίτερα στον τομέα των μεταφορών και της πληροφόρησης και της επικοινωνίας, ενώ η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στις υπηρεσίες διαμονής και τροφίμων, στην εκπαίδευση, την υγεία και τις κοινωνικές δραστηριότητες και στον τομέα του εμπορίου.

Ο αριθμός των δηλώσεων πτώχευσης παρουσίασε πτωτική τάση από το 2015 έως το 2019 στην ΕΕ, κάνοντας σημαντική αύξηση προς τα πάνω από το τρίτο τρίμηνο του 2020.

Το πρώτο τρίμηνο του 2021 ο αριθμός των δηλώσεων πτώχευσης αυξήθηκε για τη συντριπτική πλειοψηφία των τομέων της οικονομίας. Οι σημαντικότερες αυξήσεις σημειώθηκαν στον τομέα των μεταφορών, στις υπηρεσίες διαμονής και τροφίμων και στις εκπαιδευτικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Οι δηλώσεις πτώχευσης αυξήθηκαν μέτρια στη βιομηχανία και τις κατασκευές.

Η μόνη εξαίρεση ήταν η πληροφόρηση και η επικοινωνία, όπου σημειώθηκε μικρή μείωση.

Πηγή: ΟΤ

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Η Europol διέλυσε «σούπερ καρτέλ» κοκαΐνης – 49 συλλήψεις, οι 6 στο Ντουμπάι

Η Europol διέλυσε ένα «σούπερ καρτέλ» της κοκαΐνης και συνέλαβε 49 υπόπτους σε διάφορες χώρες. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας...

Ιωάννινα: Άγρια επεισόδια μετά από τροχαίο με πέτρες, κοντάρια και αλυσίδες – Τέσσερα άτομα στο νοσοκομείο

Βίαιη συμπλοκή με πέτρες, κοντάρια και αλυσίδες μεταξύ περίπου 15 ατόμων σημειώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής (27/11) στη λεωφόρο Γράμμου,...

Ταμειακές μηχανές: Γιατί έρχονται «καμπάνες» και λουκέτα από 1η Δεκεμβρίου

Τα τελεσίγραφα που έλαβαν οι επιχειρήσεις για να συμμορφωθούνΤο ηλεκτρονικό τελεσίγραφο που έστειλε η ΑΑΔΕ στις επιχειρήσεις που πιάστηκαν να μην διαβιβάζουν στη φορολογική...

Πώς θα άλλαζε την ελληνική Πολεμική Αεροπορία το F-35, πόσο αποτελεσματικό είναι κατά των S-400

Τι θα άλλαζε για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) με την προμήθεια του F-35 εξήγησε ο Βασίλης Σιταράς, στρατηγικός αναλυτής και συγγραφέας του “Comparative...

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθέτησε την πλήρη απώλεια της προστασίας α’ κατοικίας

«Εν μέσω μνημονίων καταφέραμε να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία των πιο ευάλωτων», είπε ο Αλέξης Χαρίτσης και πρόσθεσε: «Σήμερα, εκτός μνημονίων...