Αρχική Οικονομία Eurostat: Αύξηση 53% στις εγγραφές νέων επιχειρήσεων το β’ τρίμηνο

Eurostat: Αύξηση 53% στις εγγραφές νέων επιχειρήσεων το β’ τρίμηνο

Κατά 5,3% αυξήθηκαν οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων το δεύτερο τρίμηνο του έτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σχέση με ένα τρίμηνο πριν, ενώ σε ετήσια βάση η αύξηση διαμορφώθηκε στο 53%. Επιπροσθέτως, η Eurostat ανακοίνωσε ότι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα οι πτωχεύσεις που δηλώθηκαν αυξήθηκαν κατά 1,8% σε τριμηνιαία βάση, και 24% σε ετήσια βάση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Eurostat ο αριθμός των εγγραφών νέων επιχειρήσεων κινήθηκε ανοδικά στην ΕΕ από το 2015 έως το τέλος του 2019. Η τάση αυτή διακόπηκε το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2020, για να ανακάμψει ξανά το τρίτο τρίμηνο και να εμφανιστεί μικρή μείωση τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Ο αριθμός των εγγραφών παρουσίασε μικρή αύξηση το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Όσον αφορά τον αριθμό των δηλώσεων πτωχεύσεων, υπήρξε μια σαφής πτωτική τάση τα τελευταία χρόνια, η οποία αυξήθηκε σημαντικά προς τα πάνω από το τρίτο τρίμηνο του 2020. Η ανοδική τάση συνεχίστηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και επίσης το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Τριμηνιαία σύγκριση ανά κράτος μέλος

Κατά τη σύγκριση του πρώτου τριμήνου του 2021 με το τέταρτο τρίμηνο του 2020 μεταξύ των κρατών μελών, για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, η μεγαλύτερη αύξηση στις εγγραφές νέων επιχειρήσεων παρατηρήθηκε στη Λιθουανία (+16,2 %), τη Βουλγαρία (+12,0 %) και την Ιταλία (+6,0 %). Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Σλοβακία (-24,2 %), στην Πορτογαλία (-14,9 %) και στη Λετονία (-7,9 %).

Συγκρίνοντας το πρώτο τρίμηνο του 2021 με το τέταρτο τρίμηνο του 2020, η μεγαλύτερη μείωση στον αριθμό των δηλώσεων πτώχευσης εντοπίστηκε στη Λετονία (-42,2 %), στην Εσθονία (-23,7 %) και στις Κάτω Χώρες (-20,1 %). Οι υψηλότερες αυξήσεις στις δηλώσεις πτώχευσης παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία (+72,1 %), την Πολωνία (+16,6 %) και την Ισπανία (+16,2 %) (Πίνακας 2).

Η μείωση των πτωχεύσεων, που παρατηρήθηκε σε πολλά κράτη μέλη μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2020, μπορεί να εξηγηθεί από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης που επέτρεψαν στις επιχειρήσεις να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και να αποφύγουν την κήρυξη πτώχευσης.

Τριμηνιαία σύγκριση ανά δραστηριότητα

Για τους περισσότερους τομείς της οικονομίας ο αριθμός των εγγραφών νέων επιχειρήσεων αυξήθηκε γενικά από το 2015 έως το 2019, για παράδειγμα βιομηχανία, κατασκευές, μεταφορές, υπηρεσίες διαμονής και τροφίμων, χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, πληροφόρηση και επικοινωνία.

Ο αριθμός των εγγραφών δεν αυξήθηκε μεταξύ 2015 και 2019 μόνο στον τομέα του εμπορίου. Ο αριθμός των νέων εγγραφών μειώθηκε απότομα σε ολόκληρη την οικονομία το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και ανακτήθηκε ξανά το τρίτο τρίμηνο του 2020.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο τρίμηνο του 2021, ο αριθμός των εγγραφών νέων επιχειρήσεων αυξήθηκε ιδιαίτερα στον τομέα των μεταφορών και της πληροφόρησης και της επικοινωνίας, ενώ η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στις υπηρεσίες διαμονής και τροφίμων, στην εκπαίδευση, την υγεία και τις κοινωνικές δραστηριότητες και στον τομέα του εμπορίου.

Ο αριθμός των δηλώσεων πτώχευσης παρουσίασε πτωτική τάση από το 2015 έως το 2019 στην ΕΕ, κάνοντας σημαντική αύξηση προς τα πάνω από το τρίτο τρίμηνο του 2020.

Το πρώτο τρίμηνο του 2021 ο αριθμός των δηλώσεων πτώχευσης αυξήθηκε για τη συντριπτική πλειοψηφία των τομέων της οικονομίας. Οι σημαντικότερες αυξήσεις σημειώθηκαν στον τομέα των μεταφορών, στις υπηρεσίες διαμονής και τροφίμων και στις εκπαιδευτικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Οι δηλώσεις πτώχευσης αυξήθηκαν μέτρια στη βιομηχανία και τις κατασκευές.

Η μόνη εξαίρεση ήταν η πληροφόρηση και η επικοινωνία, όπου σημειώθηκε μικρή μείωση.

Πηγή: ΟΤ

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πάρκαρε το φορτηγό στην Ιόνια Οδό και έδειρε την σύζυγό του ‑ Τον κατήγγειλε στο «112»

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε μία γυναίκα, Πολωνικής καταγωγής, μετά από χτυπήματα που δέχθηκε από τον σύζυγό της. Όπως αναφέρει το...

Νέος συναγερμός στη Μέση Ανατολή μετά τις απειλές του Ιράν για χτύπημα στο Ισραήλ

Νέος συναγερμός έχει σημάνει στη Μέση Ανατολή μετά την απειλή του Ιράν πως θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, για την επίθεση στο...

Κατατέθηκε η ρύθμιση για τη δυνατότητα να ασκούν έργο στα νοσοκομεία του ΕΣΥ οι ιδιώτες γιατροί

Ανοίγει ο δρόμος για να ασκούν έργο στα νοσοκομεία ΕΣΥ και ιδιώτες γιατροί, με ρύθμιση που εισήγαγε...

Αγιοι Ανάργυροι: Δεμένος με ιμάντες στο κρεβάτι του ο δολοφόνος της Κυριακής ‑ Έσπαγε πράγματα

«Να μην έρθει σε επαφή με κανέναν και να μη μείνει ούτε δευτερόλεπτο μόνος του» είναι η ξεκάθαρη εντολή που έχουν λάβει οι φρουροί...

Χαμός στο νοσοκομείο του Βόλου: 40χρονος κλωτσούσε και απειλούσε την σύζυγό του ότι θα την κάψει

Ένας μικρος πανικός επικράτησε στους διαδρόμους της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Βόλου το βράδυ της Τετάρτης. Όλα...