Αρχική Ελλάδα Eurostat- Ελλάδα: Η γηραιότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2030

Eurostat- Ελλάδα: Η γηραιότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2030

‘Οπως παρουσιάζει η έρευνα της Eurostat, στην Ελλάδα, εδώ και τέσσερις δεκαετίες, υπάρχει μια σταθερή μείωση στον αριθμό των φοιτητών και των μαθητών, με την μείωση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού να είναι αυξητική και τον ηλικιακό μέσο όρο να ανεβαίνει

Έως το 2030, η Ελλάδα αναμένεται να είναι η γηραιότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως αναφέρουν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής. Η παραπάνω ανακοίνωση της Eurostat πιθανώς να προκαλεί αίσθηση, αλλά σίγουρα όχι έκπληξη, μιας και το δημογραφικό ζήτημα αποτελεί για δεκαετίες ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Αναφορικά με την ανάγκη αντιμετώπισης της μεγάλης αυτής πρόκλησης για τον Ελληνισμό, τοποθετήθηκαν σχετικά οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης κατά το πρόσφατο συνέδριο του Economist.

Πέραν της Ελλάδας, η δημογραφική κρίση αποτελεί έναν γενικευμένο πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους ομιλητές να σημειώνουν ότι μέσα στις πολλές προκλήσεις που αναδύονται μέσα από την εν λόγω κρίση, παρουσιάζονται παράλληλα και πολλές ευκαιρίες. Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Εργασίας, σε συνεργασία με τη HOPEgenesis και με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σημείωσαν ότι απαιτείται άμεση και εντατική δουλειά ώστε να βρεθούν λύσεις στο σύνθετο αυτό ζήτημα.

Με δηλώσεις τους, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου, υπογράμμισα σε πολλούς τόνους την παραπάνω σοκαριστική διαπίστωση, το γεγονός δηλαδή του ότι, σε λιγότερο από 10 χρόνια, το 2030, η χώρα μας θα είναι η γηραιότερη στην Ευρώπη. Με τους ίδιους να επισημαίνουν ότι την τρέχουσα περίοδο η Ελλάδα αποτελεί την δεύτερη γηραιότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την Ιταλία.

Αναλυτικότερα, όπως παρουσιάζει η έρευνα της Eurostat, στην Ελλάδα, εδώ και τέσσερις δεκαετίες, υπάρχει μια σταθερή μείωση στον αριθμό των φοιτητών και των μαθητών, με την μείωση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού να είναι αυξητική και τον ηλικιακό μέσο όρο να ανεβαίνει, μιας και οι μισοί Έλληνες πλέον διανύουν την 5η δεκαετία της ζωής τους.

Κατά τον Κωστή Χατζηδάκη, οι παραπάνω προβλέψεις αναμένεται να επαληθευθούν με ακρίβεια κατά την νέα απογραφή του πληθυσμού. Γεγονός είναι ότι κατά την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, ο ελληνικός πληθυσμός μέχρι το 2050 θα έχει σημειώσει μείωση της τάξης του ενός εκατομμυρίου, με την ίδια έρευνα να τονίζει ότι το 2070 θα βρει τον γηγενή πλυθυσμό μειωμένο κατά δύο εκατομμύρια κατοίκους, αν συνεχιστεί η δημογραφική εικόνα που επικρατεί και δεν ληφθούν μέτρα κατά της μάστιγας της υπογεννητικότητας.

Ως απόρροια των παραπάνω διαπιστώσεων, ο υπουργός Εργασίας γνωστοποίησε την άμεση λήψη μέτρων και δράσεων κατά το επόμενο διάστημα, προς αντιμετώπιση των προκλήσεων του δημογραφικού, απευθείας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Κωστής Χατζηδάκης  παρουσίασε τα 5 νέα μέτρα κοινωνικού περιεχομένου που αναμένεται να προωθήσει το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο μιας καθολικής προσέγγισης του ζητήματος, η οποία θα αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της ρίζας των αιτίων της υπογεννητικότητας και του περιορισμού των αρνητικών συνεπειών, «αναγνωρίζοντας ότι το δημογραφικό αποτελεί μείζον πρόβλημα για την Ελλάδα, που μπορεί να δημιουργήσει υπαρξιακούς κινδύνους για το συνταξιοδοτικό σύστημα, το σύστημα υγείας, την οικονομία και την εθνική ασφάλεια».

Λεπτομερέστερα, τα μέτρα αυτά απαρτίζονται από το νέο πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς», την δημιουργία μονάδων παιδικής μέριμνας σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις, την χρηματοδότηση της δημιουργίας 50.000 νέων θέσεων για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, την παράλληλη προώθηση της δημιουργίας 150 νέων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, όπως και την στήριξη των μητέρων που είναι εκτός αγοράς εργασίας, με στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης άλλα και την εφαρμογή της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Ειδική αναφορά έκανε στο νέο επικουρικό σύστημα ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, με τον τελευταίο να επισημαίνει ότι, «πριν από μερικές δεκαετίες 4-5 εργαζόμενοι αντιστοιχούσαν σε κάθε συνταξιούχο, ενώ σήμερα η αναλογία συνταξιούχων προς εργαζομένους είναι 1 ανά 1,7 και ακόμη και οι πιο αισιόδοξες προβολές για το μέλλον δεν την εκτιμούν σε παραπάνω από 1:2». Όπως σημείωσε ο υφυπουργός κατά την τοποθέτηση του, «το ποσοστό γονιμότητας μειώνεται εδώ και δεκαετίες, έπεσε κάτω από το όριο του 2,1 που απαιτείται για να διατηρηθεί ο πληθυσμός σταθερός (εξαιρουμένων των μεταναστευτικών ροών) στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και σήμερα βρίσκεται στο 1,4 με προοπτικές μικρής μόνο ανάκαμψης».

(φωτογραφία intime)

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Δεύτερο κινεζικό μπαλόνι εντοπίστηκε πάνω από τη Λατινική Αμερική -«Κατά λάθος», λέει το Πεκίνο

Δεύτερο κινεζικό μπαλόνι επιβεβαιώθηκε ότι πέταξε πάνω από την Λατινική Αμερική.Το Πεκίνο δήλωσε ότι η συσκευή παρεξέκλινε από τη διαδρομή της...

Θεσσαλονίκη: Έκρυψε ναρκωτικά σε παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου και τα ξετρύπωσε σκύλος (Βίντεο)

Ηρωίνη και κοκαΐνη είχε καταχωνιάσει ένας 39χρονος στη φόδρα παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου, ο οποίος, ωστόσο, συνελήφθη σε περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης...

Γεράσιμος Παπαδόπουλος για σεισμό στην Τουρκία: 50 φορές πιο ισχυρός από τη βόμβα στη Χιροσίμα

Για τον φονικό σεισμό στην Τουρκία στα σύνορα με τη Συρία μίλησε ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.Ο ίδιος ακόμη εξήγησε γιατί...

Tεκμήρια τέλος, έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι μέσω POS

Η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος θα βρεθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος την επόμενη τετραετία, με στόχο αφενός να καταργηθούν αναχρονιστικές μέθοδοι προσδιορισμού...

Αδιανόητη τραγωδία στη Γαλλία: Νεκρά 7 παιδιά και η μητέρα τους από φωτιά στο σπίτι τους

Επτά παιδιά, ηλικίας από 2 ως 14 ετών, και η μητέρα τους έχασαν τη ζωή τους τη νύχτα που πέρασε από...