Αρχική Οικονομία Eurostat: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη πτώση σε ενοίκια και αξίες κατοικιών την...

Eurostat: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη πτώση σε ενοίκια και αξίες κατοικιών την τελευταία δεκαετία

Τα στοιχεία προέρχονται από την Eurostat η οποία παρουσιάζει την πορεία των τιμών των κατοικιών και τις μεταβολές στα κράτη μέλη της Ε.Ε. την τελευταία δεκαετία και πλέον, από το 2010 έως και το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Σύμφωνα με αυτά λοιπόν, Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι δυο μοναδικές περιπτώσεις στην Ε.Ε. με πτώση την περίοδο αυτή σε ενοίκια και τιμές πώλησης κατοικιών με τη χώρα μας να αναδεικνύεται ‘’πρωταθλήτρια’’ με ένα ποσοστό πτώσης στις τιμές πώλησης λίγο χαμηλότερο του 30% και στα ενοίκια κοντά στο 25%.

Ο μέσος όρος αύξησης των τιμών πώλησης των κατοικιών στην Ε.Ε. αγγίζει το 34% από το 2010 μέχρι σήμερα και των ενοικίων κοντά στο +16%.

Στις -ελάχιστες- χώρες που έχουν σημειώσει πτώση και δη στην Κύπρο τα αντίστοιχα ποσοστά είναι μονοψήφια, κοντά στο μείον 8% για τις αξίες και κάτω του 5% για τα ενοίκια.

Δύο ακόμη χώρες στον ευρωπαϊκό Νότο συμπληρώνουν την τετράδα των κρατών- μελών με πτώση στις τιμές πώλησης κατοικιών όχι ωστόσο και στα ενοίκια που κινήθηκαν ανοδικά για την περίοδο 2010- 2021: Στην Ιταλία οι τιμές πώλησης των σπιτιών υπολείπονται κατά 12% έναντι του 2010 με τα ενοίκια ωστόσο να είναι αυξημένα κατά 7-8% και την Ισπανία με οριακή μείωση των τιμών πώλησης και αυξημένα ενοίκια κατά 4% τώρα έναντι του 2010.

Eιδικά ως προς τη χώρα μας, η Eurostat επισημαίνει ότι τα στοιχεία για την Ελλάδα βασίζονται στα νούμερα που καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η ‘’ψαλίδα’’ που καταγράφεται στις τιμές στη χώρα μας, η οποία είναι μακράν η μεγαλύτερη σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε. αφενός, αποτυπώνει την εικόνα της οικονομικής κρίσης και της περιόδου των μνημονίων, αφετέρου δικαιολογεί και τις σημαντικές αυξήσεις που παρουσιάζει, τώρα, στην υγειονομική κρίση η εγχώρια κτηματαγορά, σαφώς υψηλότερες από άλλες χώρες της Ε.Ε. δεδομένου ότι οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα ξεκινούν από σαφώς χαμηλότερη βάση.

Στη δεκαετία πάντως υπάρχουν και χώρες στην Ευρώπη με εντυπωσιακές αυξήσεις με διπλασιασμό των τιμών ή ακόμη και υπερδιπλασιασμό: Τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών πώλησης κατοικιών πανευρωπαϊκά παρουσιάζει η Ισλανδία με πάνω από 140% στη δεκαετία, αν και οι τιμές των ενοικίων έχουν παρουσιάσει σαφώς χαμηλότερη αύξηση λίγο κάτω του 70%.

Υπερδιπλασιασμό τόσο στα ενοίκια όσο και τις τιμές πώλησης κατοικιών σημειώνει η Εσθονία όπου στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2021 οι τιμές πώλησης εμφανίζονται αυξημένες σε ποσοστό πάνω από 130% και ακόμη παραπάνω τα ενοίκια με πάνω από 140%!

Η πορεία των τιμών στην πανδημία

Η Eurostat καταγράφει και την πορεία των τιμών μέσα στην πανδημία έως και το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Όπως προκύπτει οι τιμές πώλησης των κατοικιών στην Ευρωζώνη εμφανίζονται αυξημένες κατά 6,8% στο τέλος Ιουνίου του 2021 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Αντίστοιχα σε επίπεδο Ε.Ε. η αύξηση είναι στο 7,3%.

Η υψηλότερη αύξηση (+16,1%) καταγράφεται στην Εσθονία, τη Δανία (+15,6%) και την Τσεχία (+14,5%), ενώ πτώση σημειώνεται μόνο στην Κύπρο (-4,9%).

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Ποιους προορισμούς επιλέγουν οι εξοδούχοι, πού έχει μεγάλες πληρότητες

Οι προορισμοί που διακρίνονται για την εγγύτητα με τα αστικά κέντρα θα πρωταγωνιστήσουν φέτος το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.Ειδικότερα, τα νησιά...

Ιταλία: Παραλίες θα έχουν «κόφτη» στον ημερήσιο αριθμό επισκεπτών στη διάρκεια του καλοκαιριού

Η καλοκαιρινή σεζόν έχει επισήμως αρχίσει και οι ελκυστικοί τουριστικοί προορισμοί στην Ιταλία ετοιμάζονται να υποδεχθούν εκατομμύρια τουρίστες στη διάρκεια των επόμενων μηνών. Οι...

Παρασύρσεις πεζών: Πέντε θάνατοι και τραυματισμοί κάθε μέρα – Οι τέσσερις αιτίες

Πέντε άνθρωποι τραυματίζονται ή πεθαίνουν κάθε μέρα στη χώρα μας από παράσυρση, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας.Πρόκειται για...

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα συστήματα πληρωμών μέσω πιστωτικών/χρεωστικών καρτών (POS).Το σχέδιο βασίζεται σε...

Ινδία: Τουλάχιστον 288 νεκροί από τη σύγκρουση των τριών τρένων

Η σύγκρουση μεταξύ τριών τρένων, την Παρασκευή (02/06), στην ανατολική Ινδία έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 288 ανθρώπων και τον τραυματισμό...