Αρχική Ελλάδα Eurostat: Τέσσερις στους πέντε Έλληνες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο θεωρούν τον εαυτό...

Eurostat: Τέσσερις στους πέντε Έλληνες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο θεωρούν τον εαυτό τους φτωχό

Ένας στους τρεις Ευρωπαίους με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο θεωρείται υποκειμενικά φτωχός, έναντι τεσσάρων στους πέντε Έλληνες, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Το 2022, το 29,5% του πληθυσμού της ΕΕ με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (με απολυτήριο γυμνασίου και όχι λυκείου), θεωρείται υποκειμενικά φτωχό. Το ποσοστό αυτό είναι πάνω από τρεις φορές χαμηλότερο (9,2%) για τα άτομα με υψηλή εκπαίδευση (τριτοβάθμια εκπαίδευση), ενώ για τα άτομα με μέσο μορφωτικό επίπεδο (απολυτήριο λυκείου χωρίς τριτοβάθμια εκπαίδευση) ήταν 18%.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ατόμων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (81,6%) που θεωρούνταν φτωχά. Ακολουθούν η Βουλγαρία (67,9%) και η Σλοβακία (53,3%). Τα χαμηλότερα νούμερα καταγράφονται στη Φινλανδία (7,3%), στο Λουξεμβούργο (10,0%) και στη Σουηδία (11,3%).

Επίσης, στην Ελλάδα καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ, ατόμων με μεσαίο και υψηλό μορφωτικό επίπεδο που θεωρούνται υποκειμενικά φτωχά, με ποσοστά 70% και 49% αντιστοίχως.

Τα περισσότερα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ ανέφεραν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων πληθυσμού με υψηλή και χαμηλή εκπαίδευση. Η διαφορά ήταν τουλάχιστον 20 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) σε 12 χώρες. Οι πιο αξιοσημείωτες διαφορές ήταν στη Βουλγαρία (47,7 π.μ.), την Ουγγαρία (41,5 π.μ.) και τη Σλοβακία (39,5 π.μ.) και οι χαμηλότερες στη Φινλανδία (4,5 π.μ.), τη Δανία (5,9 π.μ.) και τη Σουηδία (7,1 π.μ.).

Τι είναι η «υποκειμενική φτώχεια»

Σημειώνεται ότι «υποκειμενική φτώχεια» είναι η αντίληψη του ατόμου για την οικονομική και υλική του κατάσταση. Είναι μια αντίληψη που βασίζεται σε αποτελέσματα από τις στατιστικές της ΕΕ για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης (EU-SILC) και σε συλλογή δεδομένων από όλα τα μέλη της ΕΕ, καθώς και από τις περισσότερες χώρες της ΕΖΕΣ (Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών) και τις υποψήφιες χώρες.

Ο δείκτης αυτός αξιολογεί την αντίληψη των ερωτηθέντων για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το νοικοκυριό του να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις. Η αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη την κατάσταση της υλικής ευημερίας των νοικοκυριών, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων, των δαπανών, του χρέους και του πλούτου.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Τα σταφύλια της οργής: Η Ιαπωνία δυσκολεύεται να προστατεύσει τα φρούτα της από τις αντιγραφές των Κινέζων

Η πολύτιμη ποικιλία λευκού σταφυλιού, που καλλιεργεί ο Γιούκι Νακαμούρα στην Ιαπωνία, χρειάστηκε 33 χρόνια για να αναπτυχθεί. Όμως...

Μητέρα έκανε ένεση για αδυνάτισμα και κόντεψε να πεθάνει – Τη διαφήμιζαν στα social media

Μια 45χρονη μητέρα λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή της, όταν έκανε «μαϊμού» ένεση αδυνατίσματος που είχε αγοράσει από το...

Πού θα κάνουν Χριστούγεννα φέτος οι Έλληνες – Οι top χειμερινοί προορισμοί

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Στην 5η χειρότερη θέση της Ευρώπης η Ελλάδα για τους μισθούς – Οι μόνοι που βγάζουμε λιγότερα σε σχέση με το 2009

Έχουμε τον 5ο χειρότερο μισθό στην Ευρώπη. Ξεπερνάμε μόνο τον Βούλγαρο, τον Ούγγρο, τον Ρουμάνο και τον...

20% πιο ακριβό το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Ακριβότερο θα είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι σύμφωνα με τις μετρήσεις του Ινστιτούτου Καταναλωτή, με την αύξηση να κυμαίνεται από 10 έως 20%. Φέτος το...