Αρχική Κόσμος Eurovision 2023: Γιατί δεν θα γίνει στην Ουκρανία – Ο ρόλος του...

Eurovision 2023: Γιατί δεν θα γίνει στην Ουκρανία – Ο ρόλος του ΝΑΤΟ και του Στόλτενμπεργκ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων (EBU) οριστικοποίησε την Πέμπτη (23/06) πως ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision 2023 στην Ουκρανία αφού ελήφθη υπόψιν ακόμα και η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, πως ο πόλεμος στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης με τη Ρωσία «θα μπορούσε να διαρκέσει ακόμα και χρόνια».

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση, η EBU επεσήμανε: «Η EBU κατανοεί πλήρως την απογοήτευση που προκάλεσε η ανακοίνωση ότι ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision του 2023 δεν μπορεί να διεξαχθεί στην Ουκρανία, στη φετινή νικήτρια χώρα. Η απόφαση καθοδηγήθηκε από την ευθύνη της EBU να διασφαλίσει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ασφάλεια όλων όσοι εργάζονται και συμμετέχουν στη διοργάνωση, ο σχεδιασμός της οποίας πρέπει να αρχίσει άμεσα στη διοργανώτρια χώρα. Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι είναι συνήθως διαπιστευμένοι προκειμένου να εργαστούν στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision ή σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών, του προσωπικού και των δημοσιογράφων. Επιπλέον 30.000 θαυμαστές αναμένεται να ταξιδέψουν για την εκδήλωση από όλο τον κόσμο. Η ευημερία τους είναι το κύριο μέλημά μας».

Ακόμα, η EBU πρόσθεσε: «Επομένως, είναι κρίσιμο οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε σχέση με ένα τόσο πολύπλοκο ζωντανό τηλεοπτικό γεγονός, να λαμβάνονται από επαγγελματίες της ραδιοτηλεόρασης και να μην πολιτικοποιούνται. Οι κανόνες του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, με τους οποίους συμφωνούν όλοι οι συμμετέχοντες ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, αναφέρουν σαφώς ότι η εκδήλωση μπορεί να μεταφερθεί σε περίπτωση ανωτέρας βίας, όπως ένας συνεχιζόμενος πόλεμος. Σε απάντηση στο ερωτηματολόγιο της EBU για την ασφάλεια από την αξιολόγηση της Ουκρανίας που μας δόθηκε, επισημάνθηκε ένας αριθμός κινδύνων που θα επηρέαζαν τον άμεσο σχεδιασμό μιας τόσο μεγάλης εκδήλωσης, συμπεριλαμβανομένου του “σοβαρού” κινδύνου αεροπορικών επιδρομών/επιθέσεων από αεροσκάφη ή επιθέσεων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή πυραύλους, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν πολλά θύματα».

Η αναφορά στο ΝΑΤΟ και στον Γενς Στόλτενμπεργκ

Πάντως, σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης η EBU αναφέρθηκε και στη θέση του ΝΑΤΟ που εκφράστηκε από τον Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος υποστήριξε ότι ο εν εξελίξει πόλεμος στην Ουκρανία με τη Ρωσία «θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια».

Χαρακτηριστικά, σε σχετική συνέντευξη στην «Bild» που δημοσιοποιήθηκε στις 19 Ιουνίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε: «Πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια. Δεν πρέπει να σταματήσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία. Ακόμα και αν το κόστος είναι υψηλό, όχι μόνο για τη στρατιωτική υποστήριξη, αλλά και λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Αυτό, όμως, δεν συγκρίνεται με το τίμημα που οι Ουκρανοί πρέπει να πληρώνουν καθημερινά με πολλές ζωές. Aν ο Πούτιν μάθει από αυτόν τον πόλεμο ότι μπορεί απλά να συνεχίσει όπως έκανε ύστερα από τον πόλεμο στη Γεωργία το 2008 και την κατάληψη της Κριμαίας το 2014, τότε θα πληρώσουμε πολύ μεγαλύτερο τίμημα».

Εν συνεχεία, η EBU στην προαναφερθείσα ανακοίνωση υπογράμμισε: «Επιπλέον, η EBU ζήτησε συμβουλές ασφαλείας από εμπειρογνώμονες, οι οποίοι δήλωσαν σαφώς ότι τα προτεινόμενα μέτρα αντιμετώπισης για τον μετριασμό των απειλών όσον αφορά στην εκδήλωση στην Ουκρανία, ήταν ανεπαρκή για μια διεθνή δημόσια εκδήλωση και ότι ο βαθμός κινδύνου εκδήλωσης μαζικών ατυχημάτων λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης είναι “υψηλός”. Παράλληλα, με τις ανησυχίες για την ασφάλεια, η εν εξελίξει σύγκρουση στην Ουκρανία κάνει τις αποστολές και τους συμμετέχοντες να διστάζουν να ταξιδέψουν στη χώρα. Σημειώσαμε, επίσης, τα σχόλια του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία “μπορεί να διαρκέσει χρόνια”. Όσον αφορά στη δυνατότητα φιλοξενίας του διαγωνισμού σε μια κοντινή τοποθεσία σε μια γειτονική χώρα, οι προδιαγραφές των προτεινόμενων χώρων διεξαγωγής και η έλλειψη των απαραίτητων υποδομών δεν πληρούν τις απαιτήσεις της Eurovision».

Η EBU, μάλιστα, ανέφερε: «Κατά την εξαγωγή των συμπερασμάτων της, η EBU σημείωσε επίσης ότι -με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες μας- καμία μεγάλη διεθνής συναυλία δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του 2023. Όλα αυτά συμβάλλουν στη συνολική εκτίμηση της EBU ότι, όσον αφορά στην ασφάλεια και στις λειτουργικές εγγυήσεις, δεν πληρούνται οι απαραίτητες απαιτήσεις για τη φιλοξενία, όπως ορίζονται στους κανόνες του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision. Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, η EBU, με λύπη, έλαβε την απόφασή της να μεταφέρει τη διοργάνωση σε άλλη χώρα και θα συνεχίσει τις συζητήσεις για την εξεύρεση κατάλληλης τοποθεσίας για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision του επόμενου έτους. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε περαιτέρω με το UA:PBC από την Ουκρανία για όλα αυτά τα θέματα».

Από την Ουκρανία στο Ηνωμένο Βασίλειο και η αντίδραση του Κιέβου

Mπορεί το συγκρότημα Kalush Orchestra με το τραγούδι «Stefania» να θριάμβευσε για λογαριασμό της Ουκρανίας στη φετινή Eurovision, η οποία διεξήχθη στο Τορίνο, αλλά η EBU ανακοίνωσε στις 17 Ιουνίου πως ο επόμενος μουσικός διαγωνισμός δεν δύναται να πραγματοποιηθεί στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου με τη Ρωσία.

Έτσι, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της EBU, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αυτό που ενδέχεται να φιλοξενήσει τον επόμενο μουσικό διαγωνισμό τραγουδιού ως πρώτο επιλαχόν αν και η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Ουκρανίας (UA:PBC) επέμεινε σε «περαιτέρω διαβουλεύσεις» με τους ιθύνοντες του θεσμού, όπως έγινε στις 17 Ιουνίου.

Ακόμα, ο υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τκατσένκο, αντέδρασε σφόδρα στην ανακοίνωση της EBU και σε σχετική ανάρτηση στο Facebook, στις 17 Ιουνίου, έκανε λόγο για «υπονόμευση της χώρας του», τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η φιλοξενία της Eurovision 2023 στην Ουκρανία είναι ένα ισχυρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι υποστηρίζει την Ουκρανία τώρα. Θα απαιτήσουμε να αλλάξει αυτή η απόφαση, γιατί πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε όλες τις δεσμεύσεις, όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων».

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Η Βίλα Τσερτόζα με το μυστικό τούνελ πωλείται για 500 εκατ. ευρώ

Η βίλα του Μπερλουσκόνι στη Σαρδηνία έχει φιλοξενήσει ουκ ολίγες φορές τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ διακοπές εκεί έχουν κάνει...

Έκλεψαν μισό τόνο ελαιόλαδου από αποθήκη -Συνελήφθησαν από τις Αρχές

Μια υπόθεση κλοπής 524 λίτρων ελαιόλαδου έλαβε τέλος μετά από ένα διάστημα έρευνας και προανάκρισης από τους...

Κ. Μητσοτάκης για απογευματινά χειρουργεία: Θα δοθούν 60 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Όπως αναφέρει «Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διευκρίνισε ότι τα πρωινά χειρουργεία δεν θα επηρεαστούν καθόλου, θα λειτουργούν στο...

e-ΕΦΚΑ- ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών της εβδομάδας

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Άγιος Παϊσιος: Τι έλεγε για τους παλαιοημερολογίτες

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...