Αρχική Οικονομία Εξετάζεται η επιστροφή ποσού για την Επιστρεπτέα 1, 2 και 3

Εξετάζεται η επιστροφή ποσού για την Επιστρεπτέα 1, 2 και 3

Το μηναίο κόστος του lockdown είναι 3 δισ. ευρώ και 700 εκατ. ευρώ σε εβδομαδιαία βάση, ενώ τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες έχουν ένα επιπλέον κόστος 1,2 δισ. ευρώ, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο πρώτο Fin Forum.

«Υπάρχει σημαντική ευελιξία αλλά αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Προσπαθούμε να ισορροπήσουμε, δίνοντας όσο περισσότερα μπορούμε στην κοινωνία, χωρίς ωστόσο να βάζουμε σε δοκιμασία το ταμείο της χώρας», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, για πρώτη φορά υπάρχει ρεαλιστική ελπίδα ότι ολοκληρώνεται η υγειονομική κρίση με τη βοήθεια των εμβολίων, που σήμερα ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο.

Επίσης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το ύψος των μέτρων στήριξης για φέτος αυξήθηκε από τα 7,5 δισ. ευρώ στα 11,5 δισ. ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την κοινωνία.

Για τη δημοσιονομική ευελιξία ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε πως αυτό είναι θετικό, όπως και η πρόταση για «πάγωμα» του Συμφώνου Σταθερότητας έως το 2022.

«Έχει κομβική σημασία πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί, πως δεν πρέπει να υπάρξει γρήγορη απόσυρση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων έως ότου επιτευχθεί ουσιαστική ανάκαμψη, το οποίο είναι και θέση της ελληνικής κυβέρνησης» επεσήμανε.

Στην ερώτηση αν η μεταβλητότητα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις αγορές ομολόγων αναπροσαρμόζει τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου όσον τις εκδόσεις ομολόγων, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως το πλάνο παραμένει ως έχει, ξεκαθάρισε ωστόσο πως η Ελλάδα, δεν θέλει να υπάρξει αναστάτωση.

Για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανέφερε πως έχουν δοθεί 7 δισ. ευρώ μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταστεί μη επιστρεπτέο ένα μέρος της Επιστρεπτέας 1, 2, 3.

Μέσω του ΤΕΠΙΧ και των εγγυοδοτικών μηχανισμών μηχανισμών έχουν δοθεί 32.000 δάνεια, με το 71% του αριθμού των επιχειρήσεων που έχουν δανειοδοτηθεί να έχουν έως 10 εργαζόμενους και το 23% από 10 έως 50 εργαζόμενους.

Πηγή: cnn.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Η καταιγίδα που δημιούργησε τη χαμηλότερη θερμοκρασία στον πλανήτη

Ένα σύννεφο καταιγίδας που δημιουργήθηκε πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό το 2018, προκάλεσε τη χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ σύμφωνα με νέα έρευνα. Η κορυφή...

Δώρο Πάσχα 2021: Πότε θα καταβληθεί – Τι ισχύει για τους εργαζομένους σε αναστολή

Τη Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου θα καταβληθεί το Δώρο Πάσχα στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, ενώ όσοι εργοδότες το επιθυμούν...

Εστίαση: Όλο και πιο κοντά το άνοιγμα με τραπεζάκια έξω – Το σενάριο για επίσπευση των αποφάσεων

Ο πολύπαθος κλάδος που έχει «νοσήσει» βαριά επί μήνες λόγω κορονοϊού και lockdown με πολλά σενάρια να εναλλάσσονται για το εάν, πότε και πώς...

3 τρελές ιστορίες για εξωγήινους που καταγράφηκαν στο National UFO Reporting Center

Αν ποτέ δεις διαστημόπλοιο, εξωγήινο ή ιπτάμενο δίσκο, τότε να κάνεις κι εσύ κατάθεση στο Ufo Reporting Center. Έγινε μακρυμάλλης σε...

Πόσο και πού έχουν δουλέψει οι πολιτικοί αρχηγοί

Αμέσως μετά τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Γερμανός κοινωνιολόγος Μαξ Βέμπερ παρέθεσε στο πανεπιστήμιο του Μονάχου μια διάλεξη που ακολούθως κυκλοφόρησε και...