Αρχική Οικονομία Εξωδικαστικός μηχανισμός: Οι δανειολήπτες που θα μπαίνουν στη «μαύρη λίστα» τραπεζών και...

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Οι δανειολήπτες που θα μπαίνουν στη «μαύρη λίστα» τραπεζών και servicers

Στην αναβίωση του ενδιαφέροντος για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού στοχεύουν οι βελτιώσεις που έφερε το υπουργείο Οικονομικών, επιδιώκοντας την επιτάχυνση ένταξης 34,6 χιλιάδων υποθέσεων ρύθμισης με συνολικές οφειλές 20,4 δισ. ευρώ, αλλά και την ένταξη νέων οφειλών που μέχρι σήμερα εξαιρούνταν.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός επιτρέπει τη ρύθμιση οφειλών τόσο προς το Δημόσιο όσο και τις τράπεζες ή τα funds και τις εταιρείες διαχείρισης, και αποτελεί μέρος του πτωχευτικού νόμου που τέθηκε σε ισχύ το 2021. Βασίζεται στην πρόταση ρύθμισης που προκύπτει από έναν αλγόριθμο, χωρίς δηλαδή την παρέμβαση των πιστωτών ή του ανθρώπινου παράγοντα και χωρίς να απαιτείται δικαστική επικύρωση.

Αίτηση για να ρυθμίσουν τα χρέη τους μπορούν να υποβάλουν τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως τζίρου ή ύψους οφειλών. Μοναδική προϋπόθεση, το χρέος να είναι άνω των 10.000 ευρώ. Ο όρος ότι για να κάνεις αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό δεν πρέπει να έχεις το 90% των συνολικών οφειλών σε έναν χρηματοδοτικό φορέα, που εξαιρούσε μέχρι σήμερα μεγάλο μέρος οφειλών από το πεδίο εφαρμογής της εξωδικαστικής διαδικασίας, καταργείται. Ο νόμος απαγορεύει την υποβολή αίτησης για ένταξη στη διαδικασία τρεις μήνες πριν από την ημερομηνία του πλειστηριασμού.

Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) απέστειλε την περασμένη Τρίτη επιστολή στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών και στην Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις ζητώντας τους να γνωστοποιήσουν τις πιθανές αιτιολογίες απόρριψης. Η λίστα αναμένεται να αποσταλεί από τους πιστωτές στο υπουργείο Οικονομικών εντός των επόμενων ημερών.

Θυμίζεται ότι στα τέλη Φεβρουαρίου κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία με 11 αλλαγές στο πλαίσιο του Εξωδικαστικού με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας και την ενίσχυση των ποσοστών αποδοχής των ρυθμίσεων από οφειλέτες και πιστωτές. Μία εξ αυτών ήταν η υποχρέωση και των δύο πλευρών να αναφέρουν τον λόγο για τον οποίο δεν δέχονται τη ρύθμιση που προκύπτει αυτόματα μέσω αλγορίθμου.

Στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού θα προστεθεί drop down λίστα, η οποία θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες πιθανές αιτίες απόρριψης καθώς και κενό πεδίο για να συμπληρώσει ο πιστωτής τη δική του αιτιολόγηση σε περίπτωση που δεν περιλαμβάνεται. Το ίδιο θα ισχύει και για τον δανειολήπτη.

Στη διάρκεια των διαβουλεύσεων με την ΕΓΔΙΧ, οι πιστωτές υποστήριξαν ότι οι λόγοι που απορρίπτουν τις προτεινόμενες ρυθμίσεις της πλατφόρμας είναι συγκεκριμένοι, όπως για παράδειγμα ότι ο οφειλέτης είχε ενταχθεί στο παρελθόν σε διάφορα εργαλεία ρύθμισης χωρίς ωστόσο να τηρήσει καμία συμφωνία.

Άλλοι πιθανοί λόγοι απόρριψης των ρυθμίσεων είναι η μη συμμετοχή των συνεχόμενων προσώπων (συνοφειλετών ή εγγυητών) στη ρύθμιση, η πρόσφατη εξυπηρετούμενη ρύθμιση, η παροχή εγγύησης φορέα που δεν συναίνεσε στη ρύθμιση, η αντικειμενική αδυναμία εξυπηρέτησης της ρύθμισης κ.ο.κ.

Το υψηλό ποσοστό της απόρριψης των αιτήσεων, τόσο από τους πιστωτές, όσο και από τους ίδιους τους οφειλέτες (46% και 44% αντίστοιχα), ήταν και ο λόγος που ανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών να συμπεριλάβει στις τροποποιήσεις, τις οποίες έφερε στη Βουλή και την υποχρέωση αιτιολόγησης της απόρριψης και από τις δύο πλευρές.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Χάρβαρντ: Φυσικός σχεδιάζει αποστολή για να βρει «εξωγήινο τεχνούργημα» που έπεσε από το διάστημα

Ένας φυσικός του Χάρβαρντ σχεδιάζει μια αποστολή στον Ειρηνικό για να βρει αυτό που πιστεύει ότι μπορεί να είναι ένα «εξωγήινο τεχνούργημα» που έπεσε...

Αεροπλάνα παραλίγο να συγκρουστούν στον αέρα στο Νεπάλ – Αποφεύχθηκε τελευταία στιγμή νέα τραγωδία

Οι αρχές του Νεπάλ έθεσαν σε διαθεσιμότητα τρεις ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και άρχισαν να διενεργούν έρευνα μετά την αποφυγή την τελευταία στιγμή της σύγκρουσης...

Κακοκαιρία με χιόνι και στην Πάρνηθα – Ραγδαία αλλαγή του καιρού

Έπειτα από ένα ηλιόλουστο και άκρως ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο, που οδήγησε πολλούς στις παραλίες μέχρι και για την πρώτη βουτιά, οι μετεωρολόγοι...

Φρίκη στην Κρήτη: Βίαζαν και εξέδιδαν 11χρονο αγόρι – Εμπλέκονται γνωστός μουσικός και γιατρός

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις σχετικά με τη νέα υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου στο Ηράκλειο Κρήτης, στην οποία φέρονται να εμπλέκονται γνωστός μουσικός...

«Φωτιά» έχουν πάρει οι εισπρακτικές εταιρείες – Νέα γενιά κόκκινων δανείων

Οφειλέτες στο «έλεος» των εισπρακτικών – Άγριες ιστορίες από τον τομέα των τραπεζών.Τις προτάσεις των τραπεζών για το τι προτίθενται να...